Centrum karnawału, czyli co zjeść w Brazylii

Brazylia to kraj, który najbardziej znany jest z karnawału, który obchodzi się tam hucznie. Podczas tego święta jest kolorowo i pełno osób wychodzi na ulice, aby świętować. Jednak Brazylia, to coś więcej.

Jest to kraj, który słynie z bardzo dobrej kuchni, która może nie jest najbardziej popularna na świecie, ale na pewno potrafi zaskoczyć smakiem wielu turystów, którzy odwiedzają ten kraj. 

Dlatego też dzisiaj wyruszymy w podróż po Brazylii i wspólnie poznamy ich najbardziej popularne i kultowe dania. Dowiesz się co gości na stołach w tym państwie, a także co warto spróbować, będąc w tej części świata! 

1. Moqueca

Pierwsze danie jest znane w całej Brazylii i jest jedną z tradycyjnych potraw. Nazwa tego dania zapewne nic Ci nie mówi, ale już zaraz odkryjemy, co się pod nią kryje. 

Moqueca to potrawa, która przypomina gulasz. Głównymi składnikami są owoce morza. Ważne jest, że są one zanurzone w sosie. Przyrządza się go z cebuli, pomidorów, papryki, oleju palmowego i mleka kokosowego. 

Potrawa ta jest doskonałym pomysłem na główne danie, a co najważniejsze na pewno po zjedzeniu zaspokoisz swój głód. 

Taki brazylijski gulasz podawany jest w żeliwnych kociołkach. To właśnie w nich ta potrawa jest podawana. Mimo że jest w niej dużo składników, to jednak dominuje tu mocno pomidorowy smak. 

Moqueca - kuchnia brazylijska
Przepyszna potrawa, która jest bardzo popularna w Brazylii, gdzie głównymi składnikami są owoce morza

2. Bobó de camarão

Kolejną potrawą na naszej liście jest danie, które przypomina zupę. Musisz jej na pewno spróbować będąc w tym kraju 

Bobo de camarao przygotowuje się z puree z manioku. Dodaje się także mleko kokosowe, imbir i zioła. Oczywiście nie można zapomnieć o krewetkach, które stanowią główną część tego dania. 

Jest to danie, które zaspokoi nawet najbardziej delikatne podniebienia. Jest lekkie, ale za to bardzo sycące. Podaje się je wraz z miską ryżu. 

Zamawiając to danie, na pewno nie pożałujesz i poczujesz smak Brazylii na talerzu. Nie przegap swojej okazji i spróbuj bobo de camarao. 

Krewetki w sosie - kuchnia brazylijska
Przepyszne danie z krewetkami podanymi w sosie z mleka kokosowego, imbiru i ziół. 

3. Feijoada

Kolejne danie na pewno zaspokoi głód i rozgrzeje. Jest to narodowe brazylijskie danie, które także można nazwać gulaszem. 

Feijoada to potrawa, którą przygotowuje się z czarnej fasoli, krewetek, suszonego mięsa, wieprzowych uszu, nóg, pieprzu i cebuli. Oczywiście można dodać jeszcze czosnek czy liście laurowe. 

Składniki na pewno mogą odpychać niektóre osoby, ale danie to przyciąga oryginalnym i niebanalnym smakiem. 

To danie, tak samo jak moqueca podaje się w towarzystwie ryżu. Nazwa wzięła się od brazylijskiego sowa fasola, czyli “feijao”.

Przed podaniem całość posypuje się natką pietruszki, która dodaje smaku i aromatu całemu daniu. 

Feijoada - kuchnia brazylijska
Danie gulaszowe, które przygotowuje się z czarnej fasoli, a na końcu dekoruje się natką pietruszki.

4. Pão De Queijo

Brazylijska nazwa na pewno nie na wiele Ci mówi, ale już zaraz odkryjemy, co się pod nią kryje. 

Pao De Queijo to serowe bułeczki, które są niezwykle popularne w całej Brazylii. Są one popularną śniadaniową przekąską. Dzięki ich niewielkiej wielkości można je szybko zjeść nawet przed wyjściem do pracy. 

Takie bułeczki w środku są miękkie, puchate, a przede wszystkim serowe. Są aromatyczne i posiadają chrupiącą skórkę na zewnątrz. 

Można je bardzo prosto zrobić i można to zrobić nawet we własnym domu! Może sam się skusisz na przygotowanie tego brazylijskiego przysmaku? 

Bułeczki brazylijskie z serem
Miękkie i chrupiące bułeczki serowe, idealne na śniadanie, czy jako przekąskę.

5. Conxhina 

Następnym popularnym daniem jest coxihnia. Co to takiego? Zaraz się przekonasz! 

Coxinha to danie, które składa się z mięsa drobiowego, które wcześniej należy rozdrobnić. Taki farsz zawija się w ciasto. 

Danie to ma nietypowy kształt. Dlatego zawijając ciasto, należy pamiętać o tym, aby przypominał łezkę. Tak przygotowane conchita panieruje się, a następnie smaży. 

Są niezwykle dobre i rozpływają się w ustach, dlatego też są lubiane przez wielu turystów. Można ich skosztować nie tylko w restauracjach, ale także w knajpach. 

Jako ciekawostkę można dodać, że danie to, mimo że wywodzi się z Brazylii, można spotkać także w Portugalii. 

conxhina - kuchnia brazylijska
Conxhina – mięso drobiowe zawinięte w ciasto, kształtem przypomina łezkę. 

6. Picanha

Picanha to nic innego jak kawałek mięsa wołowego, z które przygotowuje się steki, które są bardzo popularne w Brazylii. 

Można się zastanawiać co w tym wyjątkowego? Otóż jest to kawałek mięsa wołowego z zadu bydła. Dlatego też jeśli będziesz chciał skosztował tej właśnie potrawy, to musisz się liczyć z wydaniem większej liczby pieniędzy. 

Jest to wyjątkowy rodzaj mięsa, dlatego też potrawy z niego przyrządzone cieszą się dużą popularnością. 

Steki przygotowane z tego mięsa charakteryzują się soczystością. Są to jednocentymetrowe plastry, które przyprawia się tylko solą i pieprzem. Smaży się je bardzo krótko i podaję w towarzystwie pieczonych ziemniaków.

Mimo wyższej ceny jest to danie, które warto spróbować podczas pobytu w tym kraju. 

Picanha - kuchnia brazylijska
Soczysty stek, który jest przygotowywany z zadu bydła.

Tym kończymy naszą podróż po smakowitej Brazylii. Jak widzisz ma ona wiele potraw, które są wyjątkowe i których na pewno warto spróbować. Dlatego też jeśli kiedykolwiek wybierzesz się w ten zakątek świata, to skosztuj potraw z tego kraju. Na pewno będzie to niezwykła przygoda kulinarna. Gdzie poznasz lepiej prawdziwy smak dania, jak nie w kraju, z którego pochodzi?