Izrael – doskonałe dania z tego kraju, które warto spróbować

Izrael to państwo, które ludziom głównie kojarzy się z religią, co oczywiście jest istotnym punktem tego kraju, ale nie możemy także zapominać o zwyczajach, które są zjawiskowe.

Do kultury Izraela, państwa położonego na Bliskim Wschodzie, zalicza się także kuchnię. Kuchnia Izraelska słynie z ciekawych smaków, które warto chociaż raz spróbować.

Jeśli chcesz się dowiedzieć, jakie potrawy królują w Izraelu, to dobrze trafiłeś. Przedstawimy Ci kilka dań, które kojarzone są właśnie z tym krajem!

1. Falafel

Nazwa jest dość znana, ponieważ nawet i w Polsce, możesz zjeść to danie w wielu miejscach. Jednak co to tak naprawdę jest?

Falafel to nic innego jak kulki z ciecierzycy lub fasoli. Dodaje się do nich także różne przyprawy, aby nadać odpowiedni smak. Jest to potrawa wegańska, smażona na głębokim tłuszczu. 

Oczywiście przed smażeniem ciecierzycy lub fasoli należy ją zmielić i namoczyć, a następnie uformować z nich kulki, które potem się smaży. Jeśli chodzi o ciecierzycę, to powinna być ona surowa. 

Falafele często podaje się w wielu barach i fast foodach. Serwowana jest często jako przystawka przed daniem głównym. 

Tego typu danie podaje się najczęściej w chlebku pita, a do tego dodaje się różnego rodzaju warzywa. Dodatkowo używa się także sosu.

Falafel, to doskonałe źródło białka, witamin oraz minerałów. Wszystko za sprawą ciecierzycy, która jest głównym składnikiem tego dania. Potrawa jest niskokaloryczna, zawiera błonnik, a także pomaga utrzymać niskie ciśnienie krwi

Jako ciekawostkę można dodać, że nazwa powstała od arabskiego słowa falafil. Ma ono kilka znaczeń np. pieprz, coś chrupiącego czy kręcone włosy.

Falafel - kuchnia izraelska
Kulki z ciecierzycy smażone na głębokim tłuszczu. 

2. Maca

Maca, to nic innego jak płaski chlebek, który pochodzi z Izraela

Ciasto na ten rodzaj chlebka wykonuje się z samej mąki oraz wody, dlatego też, nie jest to danie skomplikowane do wykonania. Ważne jest, aby mąka była pszenna. 

Taki chlebek piecze się w piecu około 18 minut. Ma on płaską formę o kształcie owalnym lub kwadratowym. 

Trzeba wspomnieć, że maca, to chleb, który w tradycji żydowskiej spożywa się podczas święta zwanego Pesach, które obchodzi się na pamiątkę wyzwolenia Izraelitów z niewoli Egipskiej. 

Maca nawiązuje do chleba, który spożywali Izraelici przed wyruszeniem w drogę z Egiptu. Ma on także przypominać o tym, co wycierpieli Izraelici podczas niewoli i o ich ciężkiej przymusowej pracy. 

Płaski chleb maca można kupić w wielu sklepach, nawet i w Polsce. Jest to produkt ogólnodostępny, dlatego zawsze możesz go spróbować.

Maca -kuchnia izraelska
Płaski chlebek pochodzący z Izraela, który ma historyczne znaczenie. 

3. Hummus

Hummus jest znany w Polsce, używa go wiele osób i można go znaleźć w wielu sklepach, ale czym naprawdę jest?

Otóż hummus to rodzaj gęstej pasty. Aby ją stworzyć potrzebne będą gotowane i przetarte nasiona ciecierzycy. Można także wykorzystać inne rośliny strączkowe, ale to jednak ciecierzyca jest najbardziej popularnym wyborem. 

Aby hummus miał smak, dodaje się do niego jeszcze oliwę z oliwek, a także czosnek. Jeśli chodzi o smak tej pasty, to opinie są podzielone. Jednym smakuje, drugim wręcz przeciwnie. Dlatego też każdy sam powinien jej skosztować i ocenić. 

Hummus jest bardzo zdrowy i poleca się go spożywać. Jest to dobre źródło białka, a także takich witamin jak: A, C oraz B. Co więcej, dostarczy Twojemu organizmowi wiele minerałów np. wapń, potas, sód, magnez czy fosfor. 

Będzie odpowiedni w diecie osób z anemią, kobiet w ciąży, a także każdego, kto ma problem z odpornością.

Hummus obniża także poziom cukru we krwi i zmniejsza prawdopodobieństwo zawału serca. 

Jeśli chodzi o nazwę, to w języku arabskim oznacza dosłownie ciecierzycę.

Humus - kuchnia izraelska
Hummus, czyli gęsta pasta z ciecierzycy, która a wiele pozytywnych właściwości. 

4. Sałatka jerozolimska 

Tę sałatkę można w prosty i łatwy sposób przygotować. Dlaczego? Ponieważ składniki, z których jest zrobiona, można także dostać w Polsce. 

Sałatka jerozolimska zachwyca, ponieważ jest to porcja świeżych wiosennych warzyw. Dlatego jest ona orzeźwiająca i bardzo zdrowa. 

Aby ją przygotować, trzeba kupić pomidory, zielony ogórki, paprykę, natkę pietruszki, liście sałaty, a także owoc granatu.

Dzięki temu ostatniemu składnikowi sałatka ma niepowtarzalny i ciekawy smak, którego wcześniej nigdzie nie spotkałeś. Wszystkie wymienione wyżej składniki należy pokroić i wymieszać. 

Przygotowuje się także sos tahini, który idealnie komponuje się z warzywami. 

Taki dodatek będzie doskonały do wielu głównych dań, a także do wcześniej wspomnianych falafeli. Można ją także jeść samą.

Sałatka jerozolimska - kuchnia izraelska
Sałatka jerozolimska z granatem.

5. Shakshuka 

Danie prosto z Izraela, które swoim wyglądem przypomina zapiekankę na patelni? Tak, to właśnie Shakshuka. 

Shakshuka to danie, które przygotowuje się z sosu pomidorowego, cebuli, a także ostrej papryczki chilli. Wszystkie składniki wrzuca się na patelnię, a do gorącego dania wbija się jeszcze kilka jajek. 

Są to podstawowe składniki, do których można także dodać kiełbasę, mięso czy też nawet różnego rodzaju sery. Jest to danie, które często gość na stołach podczas śniadania

Co więcej, taką potrawę najlepiej jeść ciepłą, prosto z patelni. Shakshuka jest prosta i bardzo łatwa w przygotowaniu, dlatego jest to idealny pomysł na śniadanie. 

Nazwa tego dania – Shakshuka – oznacza dosłownie “wielki bałagan”. Jest to nazwa bardzo adekwatna do tej potrawy, ponieważ bulgot sosu pomidorowego, może narobić w kuchni niemały bałagan.

Shakshuka - kuchnia izraelska
Wielki bałagan, czyli Shakshuka z jajkami.

6. Chałwa

Jedną z popularnych słodkich przekąsek w Izraelu jest chałwa. Chyba trudno znaleźć człowieka w Polsce, który jej nie zna.

Chałwa to połączenie miazgi nasion oleistych z karmelem lub miodem. Do chałwy można tak naprawdę dołożyć wiele różnych dodatkowych składników np. kakao, słonecznik, czy sezam. 

Istnieje wiele odmian tego słodkiego przysmaku, który podbijaj cały świat. Chałwa nie jest znana tylko i wyłącznie na Bliskim Wschodzie. 

Jest to najczęściej produkt bardzo słodki i kaloryczny, dlatego nie poleca się spożywać tej słodkości w dużych ilościach.

Mimo to chałwa ma także swoje korzyści. Dzięki temu, że jej głównym składnikiem są nasiona, to posiada dużo kwasów tłuszczów omega 6. Co więcej, jest bogata w białko, sacharozę, a także minerały i witaminy.

Chałwa - kuchnia izraelska
Słodki smakołyk z Izraela, czyli izraelska chałwa. 

Jak na pewno zauważyłeś, mimo że Izrael nie leży tak blisko Polski, to jednak wiele z dań przedstawionych w artykule możesz znać, lub już nawet kilka razy je próbować. Pamiętaj jednak, że nic nie przebije prawdziwego smaku, który możesz poznać w tym kraju. Dlatego też podczas podróży do tego państwa spróbuj popularnych dań, nawet tych już Ci znanych, aby poznać prawdziwy smak, który kryje Izrael.