Jakie witaminy warto zażywać jesienią?

Jesień to czas, w którym rośnie ryzyko złapania przede wszystkim przeziębienia. Oprócz tego, to również okres, w którym znacznie łatwiej złapać jesienna depresję. Nasza skóra wydaje się być wtedy bardzo przesuszona, pod wpływem niższych temperatur.

Słońca jest także w tym okresie znacznie mniej. Ogólnie wszystko sprzyja rozdrażnieniu, problemom z koncentracją i pamięcią. Czujemy osłabienie i łatwo nam wtedy o jesienną chandrę. Nie dbając w tym szczególnym okresie ani o właściwą, zdrową dietę, ani o aktywność fizyczną, ani o dotlenienie organizmu na przykład wybierając się na spacer, łatwo o pogorszony nastrój.

Na pomoc przychodzą witaminy, zawarte zarówno w zdrowej żywności, jak i w tabletkach z apteki. Które z nich warto brać zwłaszcza jesienią?

Witamina C idealna na odporność i przeziębienie

Znajdziesz ją przede wszystkim w tabletkach musujących na przeziębienie. Jeśli chodzi o żywność, którą szczególnie warto włączyć do swojej codziennej diety będą to: brokuły, brukselka, papryka czy czarna porzeczka, jeżyny, pomarańcze, kiwi, ananasy, grejpfruty, truskawki, maliny, jabłka, cytryna, cebula, szpinak, kapusta, jarmuż, zielony groszek, pomidory, ziemniaki, czy kalarepa.

Niedobory witaminy C mogą prowadzić do ogólnego zmęczenia, bólów mięśni i stawów, czy słabszej odporności. Warto więc po nią sięgać, zwłaszcza, gdy chcesz wspomóc swój układ odpornościowy.

Poza tym witamina obniża wysokie ciśnienie oraz cholesterol. Bierze udział w produkcji kolagenu. Suplementy z witaminą C należy brać w dawce 75 g u kobiet i 90 mg u mężczyzn, każdego dnia. Możesz też w aptece nabyć maść z witaminą C, która działa jak naturalny filtr UV, wpływa antystarzeniowo na skórę, a także zapewnia jej blask oraz zdrowy koloryt.

Witamina D pochodząca ze słońca skutecznie wyleczy jesienną chandrę

Witamina D, zwłaszcza przyjmowana na jesień, skutecznie zastąpi niedobór w tym okresie słońca. Suplementacja nią zapewni przede wszystkim wspaniały, pozytywny nastrój, skutecznie lecząc jesienną depresję. Dzięki przyjmowaniu jej poprawisz swój sen.

Poza tym regularne jej branie zapobiega pojawieniu się cukrzycy. Zażywając ją obniżasz też apetyt i poleca się ją szczególnie, gdy cierpisz na nadwagę. Wspomaga przemianę materii. Przyspiesza regeneracje wątroby. Warto ją stosować w profilaktyce nowotworów.

Odpowiednia jej ilość w organizmie pozwala zachować mocne kości oraz zdrowe zęby. Obniżysz nadciśnienie, wzmocnisz odporność. Mogą ją śmiało stosować kobiety w ciąży.

Przed opalaniem, latem, udowodniono, że zażycie już jednej kapsułki w znaczny sposób chroni skórę przed oparzeniami słonecznymi. Regularne jej branie wpływa także na obniżenie stresu.

Witamina A zwłaszcza na przesuszoną skórę

Z kolei witaminę A śmiało mogą przyjmować osoby, które mają jakiekolwiek problemy z poprawnym widzeniem.

Regeneruje komórki w organizmie, zapobiega powstaniu nowotworów, poprawia odporność, przyspiesza gojenie się ran, działa antywirusowo i antybakteryjnie, przede wszystkim odpowiada za prawidłowy stan naszej skóry, włosów oraz paznokci.

Warto wspomnieć, że witamina ta w produktach pochodzących od zwierząt występuje pod nazwą retinol, a w produktach roślinnych, jako beta-karoten.

Do jej głównych źródeł w pożywieniu zalicza się: masło, jajka, mleko i inne produkty mleczne, niektóre tłuste ryby, wątrobę i podroby zwierzęce, ziemniaki, jarmuż, rzeżuchę, szpinak, dynię, szpinak, marchew, pomidory, czerwoną paprykę, sałatę i owoce, w tym śliwki, morele, brzoskwinie, czy wiśnie.

Witaminę A można też spotkać we wszelkich kosmetykach, w tym w maściach, kremach z apteki. Preparaty z tą witaminą łagodzą zmarszczki, poprawiają stan oraz kondycję skóry. Stosuje się takie maści na skórę, na której powiła się łuszczyca, trądzik, czy atopowe zapalenie skóry.

Witamina B2 i B16 zniweluje stres, zmęczenie i osłabienie

Zacznijmy od witaminy B16. Występuje naturalnie w naszej florze bakteryjnej, w układzie pokarmowym. Można ją znaleźć w takich produktach, jak: orzechy, fasola, warzywa strączkowe, winogrona, drożdże, kapusta, kiełki pszenicy, czy cytrusy.

Korzystnie wpływa na cholesterol, obniżając go. Dba o układ krwionośny oraz nasze serce. Zapobiega wszelkim nowotworom. W kosmetyce wykorzystuje się tą witaminę do kremów ochronnych z filtrami UV oraz do preparatów na zmarszczki. Poza tym witaminę tą stosuje się na poprawę nastroju, oraz na walkę z depresją.

Z kolei witamina B2 nazywana jest zamiennie ryboflawiną. Zwłaszcza powinny ją przyjmować kobiety w ciąży i w okresie karmienia, nastolatkowie, sportowcy, oraz osoby narażone na ciągły stres. Poza tym, ryboflawina działa na biegunki, wysoką gorączkę. Przeciwdziała nowotworom.

Stosuje się ją podczas różnych przewlekłych chorób oraz w przypadku oparzenia, a także wszelkich dolegliwości w obrębie jelit oraz wątroby. Oddziałuje na pracę serca. Wspomaga pracę insuliny. Korzystnie też wpłynie na nadczynność tarczycy.

Bierze udział w przemianie materii, wpływa na pracę mózgu. Łagodzi migreny oraz powstawanie stresu oksydacyjnego, a oprócz tego i zmęczenie czy znużenie.

Warto jej szukać w takich produktach, jak: ziemniaki, groch, fasola i soja, zielone warzywa, na przykład brokuły, czy ogórki, produkty zbożowe, mleko oraz przetwory na jego bazie, jaja, banany, truskawki, orzechy włoskie, migdały, nasiona słonecznika, dyni, sezamu.

Podsumowanie

Warto spożywać witaminy na zdrowie. Zwłaszcza w tak trudnym czasie, jakim jest jesień, należy zwrócić uwagę na to, by spożywać jak najwięcej produktów bogatych w te witaminy, oraz kiedy zauważamy u siebie ich niedobory, warto wybrać się do apteki, po odpowiednią suplementację nimi.

Witamina z grupy B wspomoże jesienne osłabienie. Witamina D skutecznie uzupełni niedobory słońca, którego na jesień zaczyna brakować. Zaś witamina C będzie idealna na przeziębienie, które w tym okresie również bardzo łatwo można złapać. Kosmetyki z witaminą A idealnie nawilżą, często, pod wpływem zimna przesuszoną skórę.

Jeśli więc czujesz, że dopadła cię jesienna chandra, chcesz zapobiec pojawieniu się infekcji i brakuje ci energii, warto zacząć się suplementować witaminami, a do tego zjadać dużo produktów bogatych w nie.