Kuchnia chińska – najpopularniejsze dania z tego kraju

Kuchnia chińska jest bardzo różnorodna i bogata różnego rodzaje smaki i aromaty. Wszystko to spowodowane jest między innymi tym, że jest to kraj rozległy, przez co można go podzielić na regiony.

Mimo że kuchnie z różnych regionów mogą się od siebie różnić, w Chinach można znaleźć wiele dań, które łączą cały kraj i są w nim niezwykle popularne. Często nawet i poza granicami można się z nimi spotkać, ponieważ jest to kuchnia rozpowszechniona. 

Zastanawiasz się jakie chińskie dania są najbardziej popularne? Jeśli tak, to dobrze trafiłeś. Razem z nami przeniesiesz się do tego kraju i poznasz kilka potraw, które podbiły serca mieszkańców Chin, ale i także ludzi z innych krajów. Może podbiją i Twoje!

Charakterystyczne składniki kuchni chińskiej 

Zanim przejdziemy do potraw, należy spojrzeć na składniki, z jakich dania są przygotowywane. Jak możesz się domyślać, nie są to typowe produkty, które używa się bardzo często w naszym kraju, jednak i takie się zdarzają. 

Musimy zacząć od sosu sojowego, który jest bardzo popularny w Chinach, ale i w innych krajach azjatyckich. Jest to sos, który tworzony jest z czterech składników: ziaren soi, pszenicy, soli i wody. Dodawany jest do wielu potraw chińskiej kuchni np. do warzyw, ryb, mięs czy też zup.

Kolejnym składnikiem, bez którego ten kraj nie może się obejść to ryż. W wielu daniach to właśnie ten produkt jest jego podstawą. Wykonuje się z niego także i makaron. Ryż jest niezwykle popularny, ponieważ jest tani, a także ogólnodostępny. Dlatego też każdy może sobie na niego pozwolić. 

Jeśli chodzi o mięsa, najpopularniejszym w tym kraju jest kurczak i kaczka. Na pewno chińskich daniach możesz znaleźć także popularne tofu, które jest miękkie. Posiada słony smak, który można porównać do wędzonego sera.  

W chińskiej kuchni nie możesz zabraknąć jeszcze takich składników jak: grzybki mun, imbir, pędy bambusa czy owoce morza. 

1. Sajgonki

Zaczynamy chyba od najbardziej popularnego dania pochodzącego z Chin. Sajgonki zyskały popularność na całym świecie, w tym w Polsce. Na pewno spotkałeś się z miejscami, które je serwują. 

Sajgonki to zawinięty w papier ryżowy farsz mięsno-warzywny lub krewetkowy. Trudno jednak jest określić, co jest dokładnie ich składnikami, ponieważ to danie ma wiele rodzajów i każdy może zrobić farsz na swój sposób. Dlatego też istnieje wiele odsłon tej potrawy.

Najczęściej podawane są ona na ciepło z ciekawymi sosami, które będą idealnie łączyły wszystkie smaki. Sajgonki można także jeść na zimno. 

Sajgonki podobne są w swoim wyglądzie do zawiniętych naleśników, jednak ich smak jest zupełnie inny. 

Jako ciekawostkę można dodać, że danie to nazywane jest także wiosennymi krokietami. Wszystko przez to, że jest lekkie, a także ma kolorowy wygląd. 

Sajgonki - kuchnia chińska
Popularne chińskie dane – sajgonki podawane z sosem sojowym. 

2. Chińskie tofu z warzywami

Jak już wiesz, tofu jest niezwykle popularnym składnikiem w Chinach. Jest to danie, które często się przygotowuje, ponieważ jest pożywne.

Do tej potrawy potrzebne są takie warzywa jak: marchewka, papryka, kolendra czy czosnek.

Najczęściej wszystkie składniki najpierw się smaży, a potem dolewa się wody i doprawia przede wszystkim sosem sojowym. 

Tak przyrządzone tofu z warzywami najlepiej podaje się z ryżem. 

Jeśli chodzi o tofu, podaje się je także samo lub jako dodatek do wielu dań. Idealna marynata to: olej sezamowy, ocet ryżowy i chili. 

Chińskie tofu z warzywami - kuchnia chińska
Chińskie tofu z warzywami podawane z ryżem. 

3. Pierożki wonton

To rodzaj pierożków, które są bardzo popularnej w kulturze chińskiej. 

Pierożki wonton są smażone lub gotowane na parze w specjalnym drewnianym pojemniku. 

Farsz do takiego dania najczęściej wykonywany jest w wieprzowiny, warzyw lub wołowiny. Dodaje się także krewetki. 

Aby polepszyć smak pierożków, polewa się je sosem sojowym lub sezamowym.

Są one tak naprawdę bardzo proste w przygotowaniu. Ciasto wyrabia się z trzech podstawowych składników, czyli: woda, mąka i sól. Farsz także można wykonać zgodnie ze swoimi upodobaniami. 

Wspomniane pierożki podaje się bardzo często także z zupą. Przygotowuje się ją między innymi z mielonej wieprzowiny, imbiru, dymki, jajka, a także kapusty pekińskiej. Całe dania jest przepyszne i na pewno zachwyci podniebienie niejednego smakosza. 

Pierożki wonton - kuchnia chinska
Tradycyjne pierożki wonton wraz z zupą przeniosą Cię w niezapomnianą smakową podróż.

4. Placki Jian Bing

oczami pojawia się obraz naleśnika, to masz rację!

Jian Bing, to tak naprawdę chińskie naleśniki i jest to jedno z najbardziej popularnych dań, które przygotowuje się na śniadanie. 

Są one wykonane z bardzo kruchego, sztywnego, ale i cienkiego ciasta. Najczęściej Jian Bing przekładane są szalotką, kolendrą, a także sosem chilli. Jednak można dodać także wiele innych dodatków jak np. sałata, jajka czy ogórek. 

To danie jest niezwykle popularne, dlatego można je znaleźć na chińskich targach, gdzie wyrabiane są przez ulicznych sprzedawców. 

Placki Jian Bing – czyli chińskie naleśniki. Źródło: Czas na Chiny.

5. Stuletnie jajka

Sama nazwa może już wzbudzać podejrzenia. Stuletnie jajka? O co chodzi?

Otóż stuletnie jajka to dobrze zakonserwowane i przechowywane w specjalnych warunkach jajka, które są gotowe do spożycia po stu dniach. 

Cały proces zaczyna się od włożenia jajek do blaszanego naczynia. Jest ono wypełnione specjalnie przygotowanym roztworem. Naczynie dokładnie się zamyka i odstawia na okres stu dni. Dlatego też stąd wzięła się ich nazwa.

Po przejściu całego procesu białko jajka staje się czarne, o konsystencji galaretki. Kolor żółtka zmienia się na brązowy. Na pewno na pierwszy rzut oka, nie jest to przyjemny widok. 

Takie jajka najczęściej podaje się z sosem sojowym lub octem winnym. 

Stuletnie jajka - kuchnia chińska
Stuletnie czarne jajka, które niektórych mogą wprowadzić w obrzydzenie. Źródło: Instructables

Spożywanie posiłku w Chinach – kilka ważnych zasad

W Chinach panuje kilka ważnych zasad jeśli chodzi o spożywanie jedzenia i jeśli chcesz wybrać się do tego kraju, powinieneś o nich pamiętać.

Przede wszystkim powinieneś pamiętać, aby nie spóźnić się na wyznaczoną godzinę, ponieważ takie zachowanie jest bardzo niegrzeczne. Co więcej, jeśli chodzi o jedzenie i picie, to powinieneś spróbować wszystkiego, co proponuje gospodarz i to on także, zaczyna jeść jako pierwszy. 

Ważne jest także, aby zjeść cały ryż, ponieważ wierzy się, że pozostawienie go w misce może przynieść nieszczęście. Ważne jest także, aby pamiętać, że nie powinno się zjeść dania do końca. Dlaczego? Ponieważ pozostawienie pustej miski w kulturze chińskiej oznacza, że porcja nie była wystarczająca dla gościa i dalej jest głodny.