Kuchnia koreańska – jakie potrawy powinieneś znać i spróbować

Kuchnia koreańska od kilku lat jest coraz bardziej popularna. Ludzie coraz częściej szukają przepisów, które będą jak najwierniejsze oryginałowi, aby odtworzyć idealny smak koreańskiej kuchni. 

Nie zawsze to się udaje, ponieważ kuchnia koreańska jest jedyna w swoim rodzaju, a potrawy tam tworzone mają często niespotykany, a także dziwny smak, który nie często gości w naszej kulturze. 

Zastanawiasz się jakie potrawy są w Korei Południowej przygotowywane najczęściej? Oto kilka dań, których musisz spróbować, jeśli zdecydujesz się wybrać w podróż do tego kraju. 

1. Kimchi

Kimchi to tradycyjne koreańskie danie, które dla niektórych może wydawać się specyficzne jeśli chodzi o jego smak. 

Danie to składa się ze sfermentowanej kapusty lub kiszonych warzyw. Aby przygotować kimchi, potrzebna jest kapusta pekińska, rzeba oraz ogórek. Można dodać także inne warzywa. 

Dodaje się także proszek z ostrych papryczek chilli, przez co smak całego dania jest ostry i nie każdemu przypadnie do gustu. Jeśli chodzi o smak kimchi jest także słone i kwaśne

Na kimchi nie ma tak naprawdę jednego prawidłowego przepisu, ponieważ w każdej części Korei robi się je inaczej. Zanotowano, że istnieje już ponad 300 odmian tego dania. 

Jest to danie niezwykle zdrowe. Kimchi zwiększa odporność, poprawia trawienie, a także wzbogaca organizm w witaminy A, B i C. 

Od momentu zrobienia kimchi najlepiej spożywać je dopiero po tygodniu od zrobienia. Dlaczego? Ponieważ dopiero wtedy będzie miało najlepszy smak. Taką potrawę można spokojnie przechowywać nawet i miesiąc. 
Jako ciekawostkę można dodać, że samodzielne robienie kimchi to jeden z najważniejszych elementów kultury Korei. Proces ten ma nawet swoją nazwę – gimjang.

Kimchi - kuchnia koreańska
Kimchi, czyli koreańska sfermentowana kapusta. 

2. Bibimbap

Jest to kolejne popularne danie, które można zjeść w wielu restauracjach, a nawet w lokalnych sklepikach.

Bibimbap to tak naprawdę ryż z warzywami, wołowiną i jajkiem. Wszystko podaje się w dużej misie.

Co ciekawe wszystkie składniki są ułożone osobno koło siebie. Dopiero podczas jedzenia wszystko należy ze sobą zmieszać, aby uzyskać doskonały smak. 

Oczywiście bibimbap, tak samo jak kimchi, również ma różne wariacje. Można spotkać danie z kurczakiem czy też tofu. Dodawane są różnego rodzaju warzywa oraz sosy. 

W daniu powinno znaleźć się co najmniej 5 dodatków, które będą miały różne kolory. Chodzi tu przede wszystkim o to, aby danie miało odpowiednie wartości odżywcze, a przy okazji kolorowo i ładnie wyglądało.

5 dodatków ma także jeszcze jedno znaczenie. Każdy z kolorów w naczyniu oznacza poszczególne narządy: płuca, serce, nerki, wątroba, żołądek.

Jest to danie bardzo sycące i w restauracjach jest podawane w dużych porcjach.

Bibimbap jest podawany w specjalnym naczyniu o nazwie dolsot. Naczynie jest wykonane z kamienia, dlatego też nawet po dostarczeniu dania do stolika, będzie dalej się lekko gotowało. Dzięki temu będzie ciepłe przez długi czas.

Do tego dania często także dodaje się sos, który jest serwowany w miseczce koło naczynia z jedzeniem. 

Bibimbap czyli danie z kuchni koreańskiej
Ryż z warzywami wołowiną i jajkiem, czyli koreański Bibimbap. 

3. Tteokbokki

Jest to jedno z najstarszych koreańskich dań i najczęściej podaje się je na obiad lub lunch. W Korei występuje wiele odmian tego dania. 

Tteokbokki to potrawa, która przyrządzana jest na bazie mąki ryżowej i słodkiego czerwonego sosu chilli. Danie to, to przede wszystkim długie i grube ryżowe kluski. Są one duszone z wcześniej wspomnianym sosem z chilli. 

Danie to podawane jest najczęściej w głębokich miskach, ponieważ tteokbokki mają gęstą konsystencję. Co więcej, często podaje się je z kimchi, czyli wcześniej wspomnianą sfermentowaną kapustą z warzywami. 

Najczęściej to danie można spotkać w lokalnych sklepikach, a także targach ulicznych, gdzie tteokbokki sprzedawane są w ulicznych budkach.

Historia tej potrawy sięga dynastii Joseon. Wtedy dania były doprawione sosem sojowym. Co więcej, dodawano do nich mięso i warzywa, aby danie było bardziej sycące. 

Jako ciekawostkę można dodać, że w Polsce często nazywa się to danie koreańskimi kopytkami.

Kuchnia koreańska i jej przysmaki
Jedno z najstarszych dań Korei, które występuje w wielu odmianach.

4. Bulgogi

Bulgogi to kolejna potrawa z kuchni koreańskiej, która podbiła serca mieszkańców tego państwa. 

Na pewno nazwa niewiele Ci mówi. Bulgogi to danie przyrządzone z plastrów wołowiny, które są pokrojone na cienkie plastry. Paski wołowiny są marynowane przez około 2 godziny w sosie sojowym z różnymi dodatkami np. czosnku. cukru, oleju czy też cebuli. Dzięki temu tak przyrządzona wołowina ma cudowny i niespotykany smak. 

Po zamarynowaniu mięsa piecze się je na grillu, dzięki czemu uzyskuje doskonały smak, którym zajadają się nie tylko Koreańczycy, ale także turyści, którzy licznie przybywają odwiedzić ten kraj. 

Bardzo często to danie podaje się z warzywami, a na wierzchu posypuje się je sezamem, który jest popularnym dodatkiem do wielu dań. 

Co ciekawe, potrawa ta znalazła się na 23 miejscu na liście najsmaczniejszych potraw na świecie. To jeszcze bardziej przekonuje do tego, aby spróbować tego dania. 

Grillowana wołowina - koreańska kuchnia
Grillowana wołowina z warzywami to jedno z najpopularniejszych dań kuchni koreańskiej. 

5. Mandu

Kolejne danie z Korei będzie na pewno wszystkim osobom znane, ponieważ to nic innego jak koreańskie pierogi. 

Można je przyrządzać w różny sposób. Najczęściej gotuje się je na parze, jednak możne ja także gotować, smażyć na patelni lub głębokim tłuszczu. 

Pierogi różnią się także stylem zawijania i wyglądem. Jedne przypominają nasze polskie uszka, a drugie zwykłe pierogi, które każdy jadł na pewno u siebie w domu. 

Jeśli chodzi o farsz, to tutaj także panuje ogromna różnorodność. Najbardziej koreańskim smakiem na pewno będą pierogi z wcześniej wspomnianym kimchi

Mandu, to na pewno dowód na to, że pierogi mogą smakować zupełnie inaczej. Bardzo często podaje się je w towarzystwie sosu sojowego lub sezamowego.

Pierożki mandu - kuchnia koreańska
Pierożki mandu podawane na różne sposoby je się pałeczkami. 

6. Chapssal-tteok

Na naszej liście nie mogło zabraknąć czegoś słodkiego. 

Chapssal-tteok to koreańska słodka przekąska, którą robi się z placka ryżowego. Jego natomiast przygotowuje się z kleistego ryżu. 

W środku tej słodkiej przekąski znajduje się nadzienie. Najbardziej popularnym nadzieniem jest pasta z czerwonej fasoli koreańskiej. Dla niektórych może być to dziwne połączenie, ale na pewno warto spróbować i ocenić samemu jego smak. 

Koreański słodki przysmak
Słodki przysmak kuchni koreańskiej wyglądem przypominające mochi.  

Jak widzisz, kuchnia koreańska ma do zaoferowania dużo potraw, które mogą zaskoczyć niejednego turystkę, który wybiera się właśnie do tego kraju. Wiele z tych potraw możesz także spróbować w Polsce, dzięki restauracjom z tą kuchnią. Jednak jeśli wybierzesz się do tego państwa, spróbuj tych dań i poczuj prawdziwy smak Korei.