Kuchnia norweska – czego warto spróbować podczas podróży do tego kraju

Co przychodzi Ci do głowy, kiedy myślisz o kuchni norweskiej? Na pewno dużo osób kojarzy ją z rybami. Nic dziwnego, ponieważ są one jednymi z podstawowych produktów, z których przygotowuje się dania w tym kraju.

Jednak kuchnia norweska, to nie tylko ryby. Można dostrzec w niej także dania ziemniaczane oraz mięsne. 

Interesujesz się kuchnią lub Norwegią? Chcesz poznać najpopularniejsze dania tego kraju? Jeśli tak, to dobrze trafiłeś! W tym artykule pokażemy Ci, co je się w tym zakątku świata i czego warto spróbować podczas wyjazdu do tego kraju. 

1. Lutefisk

Jeśli mówimy o Norwegii, to pierwsze na naszej liście musi być danie z ryby. 

Lutefisk to suszony dorsz, który jest charakterystycznym daniem dla tego kraju. Najczęściej robi się je w okresie Bożego Narodzenia. 

Taką potrawę przygotowuje się przez wiele dni. Jeśli chcesz go zjeść na święta to, powinieneś zacząć przygotowania już około 2 tygodni wcześniej, ponieważ dorsza trzeba wysuszyć, a następnie moczyć przez kilka dni w wodzie. 

Następnym krokiem jest marynowane ryby w ługu sodowym. Jest to substancja, która jest silnie żrąca. 

Tak przygotowanego dorsza smaży się lub gotuje. Wszystko zależy od upodobań osoby, która ją przygotowuje.

Suszony dorsz - kuchnia norweska
Suszony dorsz, który jest przygotowany do różnych dań, w szczególności do Lutefisk. 

2. Fårikål

Ta nazwa na pewno brzmi tajemniczo i nie za wiele mówi osobom, które nie znają języka norweskiego. 

Fårikål to norweskie danie narodowe. Jest to baranina z kapustą. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, dlatego też często podaje się je podczas weekendu lub spotkań z rodziną. 

Potrawa swoją konsystencją przypomina gulasz. Gotuje się go i doprawia solą i pieprzem. Wszystko gotuje się do czasu, aż składniki w daniu będą miękkie. 

Jest to potrawa idealna na zimniejsze dni, ponieważ rozgrzeje każdego, kiedy temperatura nie będzie sprzyjająca. 
Jeśli chodzi o nazwę tego dania, to fårikål oznacza “baranina w kapuście”.

Farikal - kuchnia norweska
Tradycyjne norweskie danie, czyli baranina w kapuście. Źródło: Youtube: MatPrat. 

3. Kjøttkaker

Tradycyjna kuchnia norweska to także mięsne klopsiki, o których nie można zapomnieć.

Są to kulki, które robi się z mielonej wołowiny. Do mięsa dodaje się pieprz, imbir, a także gałkę muszkatołową. Dzięki tym składnikom danie jest aromatyczne, a także lekko pikantne. 

Podaje się je najczęściej z ziemniakami lub kapustą. Co więcej, można je kupić w wielu supermarketach, ale oczywiście najlepszym wyborem będzie zrobienie ich samodzielnie. 

Jest to potrawa, którą można w łatwy sposób przygotować. Podaje się ją najczęściej w porze obiadowej. Możesz być pewien, że spożywając to danie, na pewno zaspokoisz swój głód. 

Meatballs - kuchnia norweska
Norweskie mięsne klopsiki podaje się zazwyczaj z ziemniakami lub kapusta. Są niezwykle aromatyczne i soczyste. 

4. Rømmegrøt

Kolejne danie, którego nazwa dla większości osób może być nieznana. 

Rømmegrøt to nic innego jak owsianka. Głównymi składnikami są kwaśna śmietana, mąka pszenna, masło, pełne mleko i sól. 

Wszystkie składniki gotuje się, aż do uzyskania kremowej i gęstej konsystencji. Do tego dania można także dodać ryż. 

Jest ona przygotowywana w wielu domach w Norwegii, w szczególności latem. Przepisy na to danie różnią się w zależności od regionu, a także od rodziny. Wiele osób ma na nią swój własny sposób.

W przeszłości rømmegrøt był uznawany za tradycyjny posiłek, który spożywało się podczas specjalnych okazji i świąt. W dzisiejszych czasach sprawa wygląda inaczej i Norwedzy jedzą kiedy tylko mają na to danie ochotę. 

Owsianka norweska - kuchnia
Tradycyjne danie norweskie podawane jako owsianka. 

5. Marynowane śledzie

Jeśli jesteś w Norwegii i chcesz spróbować tradycyjnego dania, musisz wybrać marynowane śledzie. 

Aby je przygotować, należy mieć oczywiście rybę w plastrach, cebulę, a także wiele przypraw np. gorczyca, pieprz, ziele angielskie. 

Wszystko należy włożyć do słoika i marynować. Marynatę wykonuje się z wody, octu i cukru. 

To danie można spożywać na wiele różnych sposobów. Na kanapce, jako przekąskę, czy jako dodatek do kanapki. 

Bardzo często podaje się marynowane śledzie z kwaśną śmietaną, a także z ziemniakami. 

Marynowane śledzie - kuchnia norweska
Marynowane śledzie można kupić w wielu supermarketach, ponieważ są popularnym daniem w Norwegii. Można je jeść na kanapce lub traktować jako przekąskę. 

6. Krumkake

Na końcu naszej listy tradycyjnie musi znaleźć się coś słodkiego. Dlatego też zaraz dowiesz się co to jest krumkake. 

Krumkake to tradycyjne norweskie waflowe ciastko. Robi się je z masła, jajek, mąki, cukru i śmietany. 

Wypieka się je za pomocą przyrządu, który przypomina gofrownicę. Taka maszyna posiada dwustronny ozdobny ruszt, dzięki czemu waflowe ciasteczka mają ciekawy i piękny wzór na cieście. 

Są one także zawijane w tradycyjne sposób, przez co przypominają gazetę zwiniętą w rulon. 

Przygotowuje się je w okresie świątecznym i kładzie na stole. Przechowuje się je w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Wszystko po to, aby zachować chrupkość ciasta. 

Rurki są kruche, słodkie, a co najważniejsze słodkie. Można je jeść w oryginalnej formie, lub wypełnione kremem z konfiturą. 

Krumkake - kuchnia norweska
Krumkake  tradycyjne ciastka waflowe, które wypieka się w specjalnych gofrownicach. Można podać je same lub wypełnione kremem i konfiturą.

Jak widzisz, Norwegia także zaskakuje swoją kuchnią. Jeśli chcesz poznać jej prawdziwy smak, najlepszym sposobem będzie wybrać się do tego kraju i spróbować tradycyjnych dań, które oferują. Nawet jeśli niektóre mogą wydawać się specyficzne, to pamiętaj, że warto próbować nowych rzeczy. Dlatego będąc na wycieczce w tym kraju, oprócz zwiedzania najpopularniejszych zabytków, zajrzyj także do pobliskich restauracji, aby poznać smak Norwegii.