Niedobory przy celiakii – co suplementować na diecie bezglutenowej?

Celiakia jest bardzo ciężką chorobą genetyczna, którą kojarzymy głównie z nietolerancją glutenu. Mimo że już się z nią rodzimy, u wielu osób zostaje zdiagnozowana dopiero w dorosłym życiu, po latach cierpienia z powodu problemów z układem trawiennym i nie tylko. Niestety jest ona nieuleczalna i wymaga pozostania na diecie bezglutenowej do końca życia. Suplementacja na diecie bezglutenowej polega nie tylko na dobrze dobranym jadłospisie, ale też powinna iść w parze z dostarczaniem do organizmu witamin i minerałów. Jakie suplementy przyjmować na diecie bezglutenowej? Czytaj dalej!

Suplementacja na diecie bezglutenowej – dlaczego jest potrzebna?

Mimo że na diecie bezglutenowej można jeść bardzo zdrowo i smacznie, u 20 do nawet 38% chorych stwierdza się niedobory składników odżywczych. Spowodowane jest to uszkodzeniem jelit, a dokładniej zanikiem kosmków jelitowych. Za sprawą tego jelita nie wchłaniają części substancji odżywczych. Powikłania po wieloletnim uszkodzeniu jelit szkodliwym związkiem niestety odbijają się na całokształcie zdrowia pacjenta – żołądkowe rewolucje są tylko objawem o wiele bardziej złożonych, bardzo niekorzystnych procesów.

Drugim problemem są bezglutenowe zamienniki zbożowych produktów, o wiele uboższe w składniki odżywcze niż te z pełnego ziarna. Z racji tego jak wiele zdrowych produktów trzeba eliminować na rzecz ,,podróbek”, dieta bezglutenowa będzie mniej dobra dla zdrowia niż standardowa. Warto więc zainteresować się suplementami oferowanymi w sprawdzonych sklepach. Odpowiednie dla celiaków preparaty suplementacyjne znajdziesz między innymi w ofercie ekologicznej marki This is BIO.

Niedobory witaminy z grupy B u chorych na celiakię

,,Typowym” niedoborem u osób cierpiących na celiakię jest niedostatek witamin z grupy B. Ta grupa ośmiu witamin wpływa na pracę całego organizmu, a ze względu na uszkodzenia jelit wchłanianie jest znacząco ograniczone. Efekty? Osoby u których zdiagnozowano chorobę późno cechuje dość niski wzrost, co jest spowodowane niedoborem B2 w okresie dorastania. Problemy natury emocjonalnej stwierdzane u celiaków biorą się po części z niedoboru B1 i B6, przy czym niedostatek B6 jeszcze pogarsza kłopoty trawienne.

Anemia a celiakia

Celiakia często idzie w parze z anemią popychaną niedoborem B12, B9 i żelaza. Chociaż na diecie bezglutenowej spożywa się dużo produktów odzwierzęcych, w tym mięs, ponownie wchodzi tutaj kwestia zaburzonego wchłaniania, a także utajonych krwotoków w przewodzie pokarmowym.  

Suplementacja na diecie bezglutenowej u osób chorych na celiakię powinna obejmować dostarczanie do organizmu kwasu foliowego, czyli witaminy B9. To jeden z częściej diagnozowanych u nich niedoborów. Kwas foliowy wchłania się w dwunastnicy – początkowej części jelita cienkiego, podatnej na uszkodzenia w okresie przed odstawieniem glutenu. Wysoka podaż kwasu foliowego jest szczególnie istotna dla ciężarnych – niedostatek może doprowadzić do poronienia!

Suplementacja na diecie bezglutenowej dla lepszej kondycji kości

Osobom cierpiącym na celiakię grozi zwiększone ryzyko zapadnięcia na osteoporozę. Osłabione przez zanik kosmków jelitowych przyswajanie wapnia to tylko jeden z problemów. Według naukowców, u co piątego pacjenta układ immunologiczny produkuje osteoprotegerynę – związek atakujący białko w kościach. Warto zauważyć, że nietolerancja glutenu często idzie w parze z nietolerancją laktozy czy białka mlecznego, a więc z diety, poza zbożami, koniecznie trzeba usunąć także najcenniejsze źródła wapnia.

Zaburzone jest również przyswajanie tłuszczów a wraz z nimi witaminy D. Niedobór ,,słonecznej witaminy” to przykry standard na naszej szerokości geograficznej, ale przy problemie z wapniem celiacy powinni na nią zwrócić jeszcze większą uwagę niż zdrowi ludzie. 

Oprócz zwiększenia w diecie podaży wapnia i witaminy D oraz oczywiście wdrożenia suplementacji, warto regularnie wykonywać densytometrię. To badanie gęstości kości wykonywane u endokrynologa.

Suplementacja w celiakii powinna być oczywiście skonsultowana z lekarzem. Nie tylko opracuje on plan suplementacji, ale także skieruje nas po odpowiednie dla celiaków bezglutenowe preparaty. Nie ma miejsca na niepewne źródła – żeby naprawdę wspomóc organizm musimy stawiać na sprawdzonych producentów, apteki i sklepy internetowe dbające o jakość swojej oferty, gdzie pracują ludzie dobrze poinformowani na temat ich składów!