Polska kuchnia Wigilijna – czyli co powinno się znaleźć na świątecznym stole

Święta coraz bliżej. W każdym domu powoli zaczynają się przygotowania do tego niezwykłego i magicznego okresu. 

W każdy polskim domu dni poprzedzające Wigilię są niezwykle intensywne. Wspólne wyprawy do supermarketów, kupowanie wszystkich potrzebnych produktów do przygotowania potraw, a potem wspólne gotowanie. 

Chyba każdy Polak w Wigilię od samego rana przebywa w kuchni i przygotowuje tradycyjne dania, które znajdują na prawie każdym stole. 

Jakich potraw nie powinno zabraknąć na stole w tym wyjątkowym świątecznym dniu? Oto kilka z nich!

1. Barszcz wigilijny

Chyba każdy zgodzi się z tym, że na żadnym stole podczas kolacji wigilijnej nie powinno zabraknąć barszczu czerwonego z uszkami.  

Wigilia to dzień postu, dlatego też do czerwonego barszczu wyrabia się uszka z kapustą i grzybami. 

Jeśli chodzi o barszcz, to wiele osób korzysta już z gotowego, zakupionego w sklepie produktu. Jednak nic nie przebije tego własnej roboty na domowym zakwasie. W tym przypadku trzeba pamiętać, aby zakwas przygotować już tydzień wcześniej. 

Przygotowanie go nie jest skomplikowane, ponieważ wystarczy ukisić buraki. Trzeba go jeszcze dobrze doprawić odpowiednimi przyprawami. Jeśli chcesz uzyskać doskonałą barwę barszczu, powinieneś dodać podczas gotowania odrobinę octu. 

Zapach i smak tego dania kojarzy się z Wigilią, pierwszą gwiazdką i prezentami, dlatego przygotowując ją, od razu poczujesz świąteczny klimat.

Barszcz- czerwony - kuchnia wigilijna
Tradycyjny barszcz czerwony, który pojawia się na każdym wigilijnym stole. 

2. Pierogi z kapustą i grzybami

Jak wspomnieliśmy już wcześniej Wigilia to dzień postu, dlatego przygotowywane potrawy na świąteczny stół są bezmięsne. 

Dlatego też kolejną potrawą, której nie może zabraknąć, są pierogi z kapustą i grzybami. Oczywiście najsmaczniejsze będą pierogi domowe. Sekretem dobrych pierogów jest oczywiście dobrze wyrobione ciasto. Dodatkowo ważne jest, aby przygotować aromatyczny farsz. 

Po ugotowaniu należy je jeszcze podsmażyć i okrasić cebulką, aby wydobyć z nich wszystko, co najlepsze. 

Oczywiście na stole wigilijnym mogą pojawić się także pierogi z innym farszem np. pierogi ruskie. 

Polska wigilia - pierogi z kapusta i grzybami
Domowe podsmażane pierogi z kapustą i grzybami. 

3. Karb

Jeśli mówimy o Wigilii, to oczywiście na stole powinna znaleźć się ryba. Najpopularniejszym w Polsce w tym okresie jest oczywiście karb. Można zakupić go żywego i samemu oporządzić, albo kupić już gotowe kawałki ryby. 

Karpia najczęściej podaje się usmażonego z ziemniakami i kapusta kiszoną, która także bardzo często pojawia się na Wigilijnym stole, jako dodatek do dań. 

Jako ciekawostkę, można dodać, że ryby na polskim stole są symboliczne tego dnia. Dlaczego? Ponieważ symbolizują Chrystusa, a także odradzające się życie. 

Karb na wigilijnym stole - kuchnia polska wigilijna
Wigilijny karp na stole, to jedna z głównych potraw. 

4. Kapusta z grochem 

Wspomnieliśmy o kapuście kiszonej, jednak najczęściej na świątecznym stole można zobaczyć kapustę z grochem.  

Danie to przygotowywane jest z kiszonej kapusty oraz gotowanego grochy. Dodatkowo przyprawia się ją majerankiem. 

Jest to bardzo zdrowe danie ze względu na kapustę kiszoną. Jest źródłem witamin grupy B,  także witaminy A, E, C oraz K. Co więcej, magnez, żelazo oraz wapń. 

Zdrowa kapusta z grochem jest częstym gościem na świątecznym stole. Źródło: Ania Gotuje.

5. Śledź

Śledź to idealne danie, które dopełni stół Wigilijny. 

Podczas świąt najczęściej podawane są w najprostszej formie. Na stole mogą znaleźć się śledzie w occie, oleju lub w śmietanie. Je się je bardzo często z chlebem, który także gości na świątecznym stole. 

Śledź - polska kuchnia wigilijna
Śledzie podczas wigilii podawane są na różne sposoby.

6. Ryba po grecku

Niektórzy mogą się zastanawiać, co taka śródziemnomorska potrawa robi na naszym polskim wigilijnym stole. Jednak mimo takiej nazwy, jest to potrawa typowo polska

Najczęściej do jej przygotowania wybiera się dorsza lub tilapię. Można przygotować ją na różne sposoby – duszenie, gotowanie, smażenie, pieczenie. 

Podawana jest w tradycyjnym sosie, który wykonany jest z tartej marchewki, cebuli, selera, pietruszki oraz koncentratu pomidorowego. Wszystkie warzywa należy najpierw podsmażyć, a potem dusić. 

Ryba po grecku - kuchnia polska wigilijna
Ryba po grecku podawana w tradycyjnym sosie.

7. Wigilijne ciasta

Na stole wigilijnym nie może zabraknąć tradycyjnych ciast, które przygotowywane są na święta. 

Pierwszym z nich jest makowiec, który, mimo że jest popularnym ciastem, to właśnie w tym okresie najczęściej gości na stole. Przygotowywany jest z ciasta drożdżowego, który będzie stanowił podstawę dla maku. Ciasto należy zawinąć, aby stworzyć idealny makowiec, którym można się zajadać przez całe święta. 

Kolejnym ciastem jest piernik. Jeśli chcesz, aby był on doskonały, to ciasto musisz przygotować już kilka tygodni wcześniej, aby dojrzał. Przygotowuje się go najczęściej bez żadnego nadzienia. Jednak jeśli nie chcesz, aby był suchy, możesz wypełnić go np. powidłami. Piernik często polewa się roztopioną czekoladą, aby pięknie się prezentował. 

Makowiec - ciasto na wigilię
Makowiec to jedno z ciast, które ściśle powiązane są z Wigilią w polskich domach. 

8. Kompot z suszu

Jedni go kochają, drudzy za nim nie przepadają. Dlaczego? Wszystko przez to, że napój ten ma bardzo specyficzny smak. 

Przygotowywany jest z suszonych owoców: suszona śliwka, jabłko, gruszka, morela.

Jeśli kupujesz owoce na susz, to pamiętaj, aby wybrać owoce suszone, a nie wędzone. 

Kompot z suszu - polska kuchnia wigilijna
Kompot z suszu nie może zabraknąć na świątecznym stole wigilijnym. 

Regionalne przysmaki na stole wigilijnym 

Jak zapewne wiesz, Polska jest różnorodnym krajem, jeśli chodzi o potrawy wigilijne. Na stołach w wielu regionach znajdą się potrawy, które nie są znane w drugich. Oto kilka z nich!

Podlasie – tutaj jedną z tradycyjnych dań jest kutia, czyli wigilijny deser. Przygotowywana jest z  potłuczonej pszenicy, ziaren maku, miodu, orzechów, rodzynek i wielu innych dodatków. Jest to deser niezwykle kaloryczny, jednak, kto w święta przejmuje się ilością kalorii? 

Śląsk – z kuchnią z tego regionu związana jest moczka, czyli słodka potrawa piernikowa podawana wraz z bakaliami. Podawana jest ona jako deser i przygotowywana na różne sposoby. W prawie każdym domu różni się ona dodatkami. Wykonuje się ją ze specjalnego rodzaju piernika, migdałów, orzechów, rodzynek, czy suszonych owoców. 

Podhale – na Podhalu bardzo często na wigilie przygotowuje się postną kwaśnicę. Kwaśnica na Wigilię musi oczywiście zawierać kapustę kiszoną, ziemniaki oraz suszone grzyby. Dzięki temu, że brak w niej mięsa jest lżejsza, ale dalej bardzo sycąca. Zupa na pewno rozgrzeje i doda potrzebnej energii. 

Jeśli chodzi o Polską kuchnię Wigilijną, to jest ona różnorodna. Mimo że są potrawy, które są popularne w całym kraju, to jednak w niektórych regionach można spotkać się z daniami, które nie są popularne w innych częściach naszego kraju. Tak naprawdę w każdym domu przygotowuje się te same dania na swój własny sposób.

Pamiętajmy jednak, że najważniejsze podczas świąt jest spędzenie ich w gronie rodziny. Święta to wyjątkowy okres, w którym wspólnie można usiąść przy Wigilijnym stole, złożyć sobie życzenia i smacznie zjeść.