Przenieś się do słonecznej Hiszpanii wraz z najlepszymi daniami tej kuchni

Hiszpania to cudowny kraj, który kojarzy się z plażami i słoneczną pogodą. Wiele ludzi, to właśnie tam wybiera się na wakacje, aby w końcu odpocząć. 

Ten kraj, to także cudowne smaki i aromaty, których nie spotkasz nigdzie indziej. Dlatego też podczas pobytu w Hiszpanii powinieneś spróbować popularnych dań, dzięki którym to państwo się wyróżnia. 

W tym artykule przedstawimy Ci dania, które są charakterystyczne dla kuchni hiszpańskiej. Dzięki temu, podczas swojego pobytu w tym słonecznym kraju będziesz mógł spróbować wszystkich popularnych dań. Oto kilka z nich! 

1. Paella

Bez tego dnia bardzo trudno jest sobie wyobrazić kuchnię hiszpańską. Paella oryginalnie pochodzi z Katalonii i jest bardzo znanym daniem w całym kraju. 

Danie to składa się przede wszystkim z ryżu, kurczaka, różnych warzyw, a także różnego rodzaju innych dodatków. Aby zrobić paellę, Hiszpanie najczęściej używają ryżu krótko lub średnioziarnistego. 

Potrawę podaje się w całej Hiszpanii na różne sposoby. Jedno jest jednak niezmienne. Przygotowuje się ją na specjalnej patelni, na której też się ją serwuje. 

Paella ma charakterystyczny żółty kolor, a wszystko to za sprawą szafranu, który dodawany jest do dania. Na północy kraju bardzo często do potrawy dodaje się także owoce morza, takie jak krewetki czy małże. 

Przygotowywanie tego dania jest pracochłonne, ponieważ wszystkie składniki gotują się powoli na wcześniej wspomnianej specjalnej patelni. Dzięki temu smak dania jest pełny i aromatyczny. 

Paella to hiszpańskie danie, które jest wizytówką tego kraju i każdy, kto się do niego wybiera, powinien jej spróbować.

Kuchnia hiszpańska - Paella
Paella – tradycyjne danie hiszpańskie, które gości w każdym domu. 

2. Patatas bravas

Patatas bravas, to jedna z najbardziej popularnych hiszpańskich przekąsek, które możesz dostać w wielu lokalach. Często są podawane jako przekąska do wina lub piwa

Patatas bravas to pokrojone w kostkę ziemniaki. Najczęściej są one krojone w kostkę o szerokości 2 cm. Po pokrojeniu są smażone na oleju. Podaje się ja na ciepło z ostrym sosem. 

Ostry sos, jest nieodłącznym elementem tej przekąski. Dlaczego? Wskazuje na to sama nazwa. Patatas bravas oznacza dokładnie “pikantne ziemniaki”. Klasyczny sos składa się ze sproszkowanej papryki słodkiej i ostrej, mąki, a także oliwy z oliwek. 

Jako ciekawostkę można dodać, że sos ten powstał w Madrycie w 1960 roku i od tamtego czasu robi furorę w całej Hiszpanii. 

W lokalach, w których można dostać tę przystawkę podaje się ją na wiele różnych sposobów. 

Kuchnia hiszpańska - Patatas bravas
Patatas bravas podawane z tradycyjnym pikantnym sosem. 

3. Gazpacho

Gazpacho, to potrawa znana na całym świecie. Zupa ma postać kremową i powinno się ją podawać na zimno.

Przygotowuje się ją z soczystych, dojrzałych i świeżych pomidorów, czerwonej papryki i ogórków. Wszystkie te warzywa są przecierane, aby uzyskać wcześniej wspomnianą kremową postać. 

Gazpacho idealnie sprawdza się w upalne dni, ponieważ ta podawana na zimno zupa doskonale orzeźwia i chłodzi i dodaje energii. Co więcej, jest doskonałym źródłem niezbędnych witamin.  

Zupę najczęściej podaje się w miseczkach, w których wygodnie jest ją jeść. Bardzo często to danie podaje się z czerstwym chlebem

W Hiszpanii możesz znaleźć wiele różnych rodzajów gazpacho, ponieważ każdy robi je na swój sposób. W południowej części kraju możesz spotkać tę zupę podawaną z tuńczykiem. 

Gazpacho - kuchnia hiszpańska
Pyszna zupa ze świeżych pomidorów podawana na zimno – Gazpacho. 

4. Fabada

Fabada, to popularna sycąca zupa, która jest gęsta i rozgrzewająca. 

Do jej wykonania potrzebna jest biała fasola, oraz różnego rodzaju wędliny. Aby polepszyć smak zupy, często dodaje się do niej boczek, czosnek czy też cebulę. 

Pierwotnie fabada była przygotowywana przede wszystkim zimą, ponieważ jak wcześniej wspomnieliśmy ma ona właściwości rozgrzewające. 

Jest to potrawa jednogarnkowa, którą najczęściej podaje się z winem, lub cydrem, który idealnie pasuje do tego rodzaju zupy. 

Danie to nazywane jest także fabada asturiana, ponieważ wywodzi się z Asturii. Asturia to region Hiszpanii położony na północnym wybrzeżu kraju. 

Kuchnia hiszpańska - Fabada
Rozgrzewająca zupa fabada, której głównym składnikiem jest biała fasola.

5. Churros

Churros, to jedna z najbardziej popularnych słodkich przekąsek wywodzących się z Hiszpanii. Można je spotkać nawet i w Polsce, gdzie najczęściej przygotowywane są one w tak zwanych food truckach. 

Churros to deser, który przygotowuje się z parzonego ciasta. Powstaje z mąki pszennej cukru i oleju. Są one długie i mają spiralny kształt. 

Aby churrosy miały swój charakterystyczny wygląd, przygotowane ciasto przekłada się do rękawa cukierniczego. Dzięki niemu można wyciskać ciasto i od razu wkładać je do nagrzanego oleju. 

Po usmażeniu na churros posypuje się cukier puder. W taki sposób powstaje słynny hiszpański deser. Ciasto jest chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. 

Churros można jeść same, ale bardzo często podaje się je z gorącą czekoladą, w której się je macza. Przekąska ta jest najsmaczniejsza zaraz po usmażeniu, dlatego przygotowany produkt należy jeść od razu. 

Churros - słodka przekąska - kuchnia hiszpańska
Pyszna słodka przekąska – Churros. 

6. Crema Catalana 

Crema catalan to tradycyjny deser hiszpański. Wielu osobom może przypominać pochodzący z Francji  crème brûlée, jednak jest to nieco inny deser. 

Hiszpański crema catalana przygotowuje się z mleka, żółtek, cynamonu, cytryny i mąki kukurydzianej. Wszystkie te składni doskonale się ze sobą łączą i tworzą cudowną słodki deser. 

Na wierzchu najczęściej można zauważyć karmelizowany cukier. Swoją konsystencją przypomina budyń. 

Bardzo często crema catalana podaje się ze świeżymi owocami na wierzchu. Co więcej, jest to doskonały wiosenny deser. 

Jako ciekawostkę można dodać, że inna nazwa tego deseru to Crema de Sant Josep. Dlatego też tradycyjne tego typu deser przygotowuje się 19 marca na święto św. Józefa. Tego dnia w Hiszpanii obchodzony jest także Dzień Ojca. 

Crema Catalana - Kuchnia hiszpańska i jej desery
Słodki deser crema catalana z karmelizowanym cukrem na wierzchu. 

7. Turron

Turron to słodka przekąska, którą podaje się podczas świąt Bożego Narodzenia. Jest to rodzaj nugatu, który podaje się w postaci kostek. 

Turron charakteryzuje się słodkim smakiem. Co więcej, posiada bardzo dużo różnego rodzaju orzechów i bakalii. 

Jest podawany w dwóch wersjach miękkiej i twardej. 

Ten świąteczny smakołyk powstaje poprzez połączenie podgrzanego miodu, białka i cukru. Do masy dodaje się wcześniej wspomniane orzechy i migdały. Stanowią one większą część przysmaku. 

Charakterystyczny biały kolor turron zawdzięcza białku, które jest dodawane do masy. 

Nazwa ‘turron’, pochodzi od słowa ‘torrat’, które oznacza gotową mieszankę orzechów i miodu. 

Turron - kuchnia hiszpańska - tradycyjne bożonarodzeniowa przekąska
Turron – tradycyjna bożonarodzeniowa przekąska z połączenia miodu i migdałów. 

Jak widzisz, kuchnia hiszpańska ma do zaoferowania dużo przepysznych dań nie tylko słonych, ale także i słodkich. Dlatego też każdy, kto wybiera się do tego kraju, powinien spróbować, tych cudownych dań. Przekonaj się, jak smakuje Hiszpania!