TOP 6 potraw, które musisz spróbować w Portugalii!

Kuchnia portugalska nie jest tak znana jak hiszpańska, ale także ma wiele potraw, które mogą zaskoczyć i podbić serca nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Kuchnia portugalska charakteryzuje się przede wszystkim owocami może, ale są w niej popularne także różnego rodzaju mięsa. Mimo że dania główne są przepyszne i warte spróbowania, to właśnie desery są najczęściej wyróżniane spośród wszystkich dań. 

Wyrusz z nami w podróż po Portugalii i poznaj wyjątkowe smaki, które na pewno zachęcą cię do odwiedzenia tego kraju. Oto kilka najbardziej popularnych dań z tego kraju!

1. Bacalhau 

W Portugalii niezwykle ważnym składnikiem kuchni jest ryba, a przede wszystkim dorsz. 

Bacalhau, to forma przygotowania dorsza. Jest to ryba, która jest obficie solona, a następnie suszona, aby nadać jej odpowiedniego i wspaniałego smaku. 

Tak przyrządzony dorsz stanowi podstawą dla niejednego portugalskiego dania. Z tak przyrządzonej ryby można przygotować wiele potraw, które są niezwykle popularne w tej kuchni. 

Bacalhau przygotowuje się z dużych płat tej ryby i można ją dostać w portugalskich sklepach, supermarketach, a także stoiskach targowych. 

Aby odpowiednio przygotować taką rybę, należy najpierw przez 48 godzin wymoczyć go dokładnie w zimnej wodzie. Dzięki temu usuwa się sól. 

Tak przygotowaną rybę dodaje się do wielu potraw, ale najbardziej znanymi są: dorsz ze smażonymi ziemniakami, dorsz z dodatkiem oliwy extra vergine, lub zapiekanka z dorsza. 

Dorsz - kuchnia portugalska
Popularny w Portugalii dorsz, który odpowiednio przygotowany podaje się z wieloma daniami. 

2. Caldo verde

Szybka i prosta potrawa z kilku składników? To właśnie caldo verde! 

Caldo verde to zupa, która jest przygotowana tylko z kilku składników. Jej prostota może zadziwiać tak samo jak sam jej smak. 

Aby stworzyć taką potrawę, należy przygotować ziemniaki, oliwę, oraz jarmuż. Jeśli ktoś chce wzmocnić smak zupy, to wtedy bardzo często dodaje się czosnek, cebulę, lub popularną kiełbasę chorizo. 

Jeśli chodzi o nazwę tej potrawy, to w tłumaczeniu na język polski oznacza ‘zieloną zupę’. Caldo – zupa, verde – zielony. 

Jest to prosta i lekka zupa, dlatego podaje się ją bardzo często przed pierwszym daniem. Można powiedzieć, że jest to pewnego rodzaju przystawka. Jak wcześniej wspomnieliśmy, jest to zupa bardzo prosta w przygotowaniu, dlatego jest bardzo popularna. 

Jako ciekawostkę można dodać, że zupa wywodzi się z regionu Minho, czyli z północnej części Portugalii. 

Caldo verde - kuchnia portugalska
Przepyszna, prosta i lekka portugalska zupa, która na pewno zachęci niejednego turystę swoim smakiem.

3. Polvo à lagareiro

Kolejna portugalska propozycja może dla niektórych wydawać się nieciekawa, ale także przyprawiająca ciarki na plecach. 

Polo a lagareiro, to nic innego jak smażona ośmiornica. Najczęściej podawana jest w towarzystwie pieczonych lub gotowanych ziemniaków. 

Można przygotować ją w całości, lub usmażyć tylko same jej macki. Mimo że głowa jest jadalną częścią ośmiornicy, to jednak największą popularnością cieszą się jej macki. Aby były bardziej kruche, bardzo często przemraża się ją w zamrażalniku przed przygotowaniem.

Takie danie je się w Portugalii bardzo często. Na pewno musisz spróbować tej potrawy podczas swojego pobytu w tym kraju!

Smażona ośmiornica  kuchnia portugalska
Smażona ośmiornica, na pewno będzie dla wielu turystów daniem ekstremalnym, którego warto spróbować. 

4. Ameijoas a bulhao pato

Ta dziwna nazwa na pewno nie mówi Ci nic, jeśli nie posługujesz się językiem portugalskim. Bez obaw, zaraz wszystko Ci wytłumaczymy. 

Otóż ameijoas a bulhao pato to niezwykle aromatyczne i dobrze doprawione świeże małże. Gotuje się je w białym winie z dodatkiem czosnku, aby pogłębić smak dania. Do czosnku dodaje się także sól, pieprz, kolendrę i wiele innych aromatycznych przypraw. 

Po przygotowaniu dania polewa się ją jeszcze cytryną. To danie idealnie nadaje się na przystawkę, lecz także podaje się je jako danie główne. Jest to potrawa, która jest bardzo popularna w całej Portugalii. 

Małże w białym winie - kuchnia portugalska
Małże w białym winie to proste danie, które można podać jako przystawkę lub danie główne.

5. Pasteis de nata

Oczywiście na naszej liście nie może zabraknąć deseru, z którego jest znana Portugalia. 

Pasteis de nata to babeczki budyniowe, które podbijają serca nie tylko Portugalczyków, ale także turystów. 

Babeczki są przygotowane na bazie ciasta francuskiego lub kruchego. Najważniejszy w przygotowaniu tego deseru jest przepyszny krem, który wykonuje się z cukru, mleka, mąki i żółtka. 

Jest to idealny deser, który sprawdzi się jako szybka przekąska, Często podawany jest podczas imprez lub rodzinnych spotkań. 

Mimo że deser może nie jest duży, to jednak jest bardzo sycący. 

Ten słodki deser można także spotkać po inną nazwą, czyli ‘pasteis de Belem’. Nazwa ta wywodzi się od oryginalnego miejsca, w którym powstała ta słodka przekąska. Otóż jak podają źródła, te kruche babeczki powstały w klasztorze w miejscowości Belem. 

Pasteis de nata - kuchnia portugalska
Słodka portugalska przekąska, która na pewno zasmakuje niejednemu łasuchowi. 

6. Pao de Deus

Pao de Deus to najbardziej popularna drożdżówka w całej Portugalii. Dlaczego? Jest to drożdżówka z kokosowym nadzieniem, które jest bardzo słodkie. 

Podaje się je przede wszystkim do kawy. Najlepiej smakują o poranku, jednak je się je przez cały dzień. 

Drożdżówka jest bardzo miękka, słodka i puszysta. Dlatego też jest taka popularna w całym kraju.

Nazwa tego wypieku, to ‘pao de deus’, co oznacza w języku portugalskim ‘chleb bogów’. Na pewno ta drożdżówka jest godna tej nazwy. 

Drożdżówka z kokosowym nadzieniem - kuchnia portugalska
Drożdżówki ze słodkim nadzieniem kokosowym wykonane z miękkiego i puszystego ciasta. 

Tym słodkim wypiekiem kończymy naszą cudowna podróż po smakach z kuchni portugalskiej. Teraz już wiesz, z czego słynie ten kraj i jakie dania koniecznie musisz spróbować, jeśli kiedykolwiek odwiedzisz ten piękny i ciepły region. Nie bój się próbować nowych smaków i poznaj nawet ekstremalne dania, których normalnie nie miałbyś okazji spróbować.