Z roku na rok przybywa smakoszy różnego typu naparów. Niegdyś Polacy pili jedynie klasyczną czarną herbatę, ale z czasem zaczęliśmy przekonywać się także do zielonych, czerwonych czy białych napojów. Niektórzy szukają jednak czegoś więcej. Właśnie dlatego coraz częściej możemy zauważyć na sklepowych półkach yerba mate i matcha. Co to za rodzaje naparów i jakie są ich właściwości? Sprawdź!
Yerba mate – właściwości
Jednym z najpopularniejszych w ostatnim czasie napojów jest yerba mate. Właściwości, jakie posiada napar z suszonych liści ostrokrzewu paragwajskiego doceniane są na całym świecie. Przede wszystkim najnowsze badania wykazują, że dostarcza do organizmu wszelkich niezbędnych substancji odżywczych oraz minerałów. Znajdziemy w niej bowiem niemalże wszystkie możliwe witaminy oraz spore ilości magnezu, potasu czy wapnia. Dzięki temu jesteśmy w stanie prawidłowo funkcjonować. Mało kto wie, że yerba mate może całkowicie zastąpić nam kawę. Posiada bowiem właściwości silnie pobudzające, dodające energii oraz niwelujące zmęczenie.
Osoby, które regularnie piją yerba mate, zauważają, że poprawia się ich koncentracja oraz pamięć. Napar ten jest też wskazany podczas diety redukcyjnej. Łagodzi bowiem uczucie głodu oraz wspomaga metabolizm i syntezę tłuszczów. Zapobiega również rozwojowi wielu poważnych chorób.
Jak zaparzać yerba mate i jak często ją pić?
Aby w prawidłowy sposób zaparzyć yerba mate, należy nabyć specjalne naczynie i metalową słomkę z sitkiem. Dzięki niej wysuszone liście nie będą utrudniały nam picia napoju. Warto jednak pamiętać, że nie można zalewać ziół wrzątkiem. Najlepiej poczekać ok. 8 minut od momentu zagotowania się wody i dopiero przelać ją do kubka. Następnie wystarczy odczekać ok. 3 minut i możemy zacząć cieszyć się jej wyjątkowym smakiem. Pijąc napar należy bacznie obserwować swój organizm. Na każdego yerba mate działa inaczej, dlatego nie da określić się jednoznacznie, jak często powinno się ją spożywać.
Matcha – właściwości
Drugim ciekawym rodzajem herbaty jest matcha. Właściwości tego naparu są bardzo podobne do tych, które posiada yerba mate. Warto jednak wiedzieć, że zaparza się ją nie z wysuszonych liści, a ze specjalnego proszku. Właśnie dlatego w dosłownym znaczeniu jej nazwa oznacza po prostu herbatę w proszku. Regularne spożywanie takiego naparu chroni nas przed chorobami serca oraz nowotworami. Wszystko za sprawą obecności dużej ilości antyoksydantów. Matcha dodatkowo pobudza metabolizm oraz wspomaga odchudzanie. Parząc herbatę przez ok. 8 minut sprawimy, że uwolnią się substancje odpowiedzialne za wyciszenie oraz ukojenie nerwów. Krótszy czas spowoduje natomiast, że napar zyska właściwości pobudzające i zastąpi nam tym samym klasyczną „małą czarną”.
Jak zaparzać herbatę matcha i jak ją stosować?
Do zaparzania herbaty matcha przyda się nam kilka istotnych elementów. Przede wszystkim konieczne jest posiadanie specjalnego naczynia, bambusowej łyżeczki, miotełki do ubijania proszku oraz sitka do usunięcia fusów. Aby przygotować napar należy wsypać do kubka płaską łyżeczkę matcha, a następnie zalać ją ciepłą, lecz nie wrzącą wodą. Po dodaniu płynu najlepiej od razu zacząć mieszać proszek przy pomocy miotełki, do momentu w którym składniki dokładnie się wymieszają. Na powierzchni powstanie wtedy charakterystyczna pianka. Napój najlepiej spożywać dwa razy dziennie. Warto jednak pamiętać, że z matcha można wykonać także latte, czyli herbatę z mlekiem. Zielony proszek służy również jako dodatek do wypieków, koktajli oraz zdrowych smoothies.
Przepis na gorącą czekoladę z matcha
Wielbiciele herbaty matcha znają wiele ciekawych przepisów, w których głównym składnikiem jest ten zielony proszek. Jedną z najciekawszych receptur jest jednak zdecydowanie gorąca biała czekolada z matcha. Jak ją przygotować? Wystarczy, że na wolnym ogniu rozpuścimy kilka kostek słodkości, a następnie dolejemy pół szklanki mleka. Gdy składniki dokładnie się połączą, garnuszek należy zdjąć z palnika. Zanim to jednak nastąpi, warto w osobnym naczyniu wymieszać odrobinę mleka z kilkoma łyżkami herbaty, a następnie dodać do rozpuszczonej czekolady. Teraz wystarczy już jedynie całość zamieszać, a powstały napój przelać do kubków. Smacznego!