Olej lniany, rzepakowy, z czarnuszki – do czego mogą się nam przydać?

Udając się do sklepu spożywczego, nieraz widzimy wiele różnych rodzajów olejów. Nie zawsze jednak wiemy, do czego moglibyśmy je wykorzystać. Do wózka z zakupami trafia więc przeważnie klasyczny tłuszcz słonecznikowy. Warto jednak pamiętać, że niektóre oleje roślinne mają wiele cennych składników odżywczych, dzięki czemu wpływają pozytywnie na nasze zdrowie. W tym artykule weźmiemy pod lupę trzy rodzaje tłuszczy – lniany, rzepakowy oraz z czarnuszki. Sprawdź, do czego mogą się nam przydać!

Olej rzepakowy – król wielu polskich domów

Olej rzepakowy to drugi, zaraz po słonecznikowym, najczęściej wybierany przez Polaków tłuszcz roślinny. Swoją dobrą opinię oraz sławę zawdzięcza przede wszystkim optymalnej porcji kwasów omega 3 i 6, które powinniśmy regularnie dostarczać do organizmu. Poza tym jest bogatym źródłem witamin, steroli roślinnych oraz beta karotenu. Warto wiedzieć, że jego spożywanie może przyczynić się do obniżenia stężenia złego cholesterolu oraz ochronić nas przed chorobami układu krążenia. Najlepiej przyrządzać na nim smażone oraz pieczone potrawy. Idealnie nada się jednak także do sosów sałatkowych czy domowego majonezu.

Olej rzepakowy znajduje swoje zastosowanie także w kosmetyce. Opóźnia bowiem procesy starzenia, ujędrnia skórę oraz silnie nawilża włosy. Na jego bazie można stworzyć wiele preparatów pielęgnacyjnych. Sprawdzi się idealnie do wyrobu domowych maseczek, kremów czy odżywek.

Olej lniany – na liczne dolegliwości

Właściwości oleju lnianego powinny docenić przede wszystkim osoby dbające o zgrabną sylwetkę. Ten tłuszcz roślinny jest bowiem sprzymierzeńcem odchudzania oraz redukcji tkanki tłuszczowej. Jego regularne spożywanie przyczynia się do przyspieszenia metabolizmu oraz usuwania z organizmu toksycznych substancji. Warto więc dodawać go do past kanapkowych czy pieczywa. Jest również idealnym dodatkiem do zdrowych ciast oraz deserów. Także osoby będące na diecie antynowotworowej powinny docenić olej lniany. Wykazuje on bowiem właściwości zmniejszające ryzyko pojawienia się nowotworów.

Nierafinowany olej lniany można stosować także na skórę. Punktowe nałożenie go na zmiany ropne sprawi, że te znikną szybciej. Aplikując go na całą twarz, zapobiegniemy natomiast pojawieniu się nowych zmian trądzikowych oraz pierwszych zmarszczek. Tłuszcz ten bowiem delikatnie napina cerę, jednocześnie silnie ją nawilżając.

Olej z czarnuszki – czarne złoto wśród olejów

Olej z czarnuszki nie bez przyczyny zwany jest czarnym złotem. Jego właściwości zdrowotne cenione były już w starożytnym Egipcie. Z jego pomocą leczono różne dolegliwości. Do dnia dzisiejszego stosuje się go jako naturalny środek wzmacniający odporność. Działa bowiem przeciwzapalnie i tworzy w organizmie antychorobową tarczę ochronną. Dodatkowo wspiera układ trawienny oraz obniża ciśnienie tętnicze. Najlepiej spożywać go każdego dnia na czczo. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie by dodawać go również do twarogów, kasz, makaronów, zup oraz sosów. Kilka kropel spożytych przed snem idealnie nas wyciszy, ukoi nerwy oraz pomoże zasnąć.

Olej z czarnuszki może pomóc także w leczeniu ciężko gojących się ran. Dodatkowo odżywia, silnie nawilża oraz regeneruje włosy. Stosując go zamiast kremu zapobiegniemy utracie wody z naskórka, a przy okazji lekko zmatowimy cerę. Powinny więc pokochać go kobiety w każdym wieku, niezależnie od rodzaju skóry.