Makaron bezglutenowy i wszystko, co trzeba o nim wiedzieć

Pszeniczna mąka, woda i ewentualnie dodatek jaj – to składniki potrzebne do zrobienia makaronu, które wszyscy znają. Potrawa, którą chlubi się przede wszystkim kuchnia włoska, jest niezwykle popularna na całym świecie. Zalety makaronu można długo wyliczać. Oprócz walorów smakowych jest bardzo pożywny, dostarcza organizmowi sporo węglowodanów, w razie potrzeby można go też szybko i łatwo przygotować. Nic więc dziwnego, że funkcjonuje na stołach w wielu odmianach. Różnią się one nie tylko kształtem, ale również składem. W ostatnich latach, w związku z popularnością diety bezglutenowej, karierę robi makaron bez pszenicy. Z czego się go przygotowuje? Jakie ma właściwości? W tym tekście znajdziesz wszystko, co trzeba wiedzieć o tym produkcie.

Makaron bezglutenowy – czym się wyróżnia?

Glutenem nazywamy białka roślinne, charakterystyczne dla ziaren wielu zbóż. Występuje między innymi w popularnej na całym świecie pszenicy, a także jęczmieniu oraz życie. Nie wszyscy mogą sobie jednak pozwolić na spożywanie produktów zawierających tę substancję – muszą jej unikać przede wszystkim chorzy na celiakię. Dieta bezglutenowa jest jednak stosowana również przez coraz większe grupy ludzi, którzy wierzą, że dzięki niej zachowają dobrą sylwetkę i unikną problemów ze zdrowiem.

Jednym z produktów, który staje się ofiarą takiej diety, jest niestety klasyczny makaron. Mąka używana do produkcji tej potrawy charakteryzuje się bowiem wysoką zawartością glutenu – jest go tam więcej niż w mące używanej do wypieku pieczywa. Receptą na ten problem jest makaron bezglutenowy.

Zastanawiasz się, jak rozpoznać prawdziwy włoski makaron i gdzie go kupić? Sprawdź nasz poradnik!

Taki produkt jest wyrabiany z mąki, tyle że jest ona przygotowywana ze zbóż, w których ziarnach nie znajdziemy glutenu, jak na przykład kukurydza, amarantus czy ryż. Jako że gluten w dużej mierze odpowiada za rozciągliwość ciasta, bezglutenowe makarony są nieco bardziej łamliwe. Niektóre wyróżniają się oryginalnym smakiem, inne na talerzu trudno odróżnić od tradycyjnych.

makaron bezglutenowy le veneziane

Rodzaje makaronu bezglutenowego

Na rynku bez problemu znajdziemy kilka rodzajów bezglutenowych makaronów. Najważniejszą cechą, która je od siebie różni, jest oczywiście rodzaj mąki wykorzystywany przy ich produkcji.

Makaron kukurydziany

Najpopularniejszą odmianą makaronu bezglutenowego jest makaron kukurydziany. To właśnie ten produkt najczęściej gości na półkach polskich sklepów, smakiem jest też najbardziej zbliżony do klasycznego makaronu. Wyróżnia się intensywnie żółtą barwą, którą zawdzięcza dużej zawartości luteiny, czyli substancji wspomagającej wzrok. Poza tym znajdziemy w nim wiele minerałów, takich jak wapń, żelazo czy potas, a także witaminy z grupy B oraz kwas foliowy.

Makaron kukurydziany bezglutenowy charakteryzuje się jednak również wysoką kalorycznością i dużą zawartością węglowodanów. Nie zawiera glutenu, ma jednak wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest odpowiedni dla osób zmagających się z cukrzycą. Gotuje się go od 10 do 12 minut, po wyjęciu z wody zachowuje swój kształt. Szczególnie dobrze sprawdza się w ostrej kuchni, na przykład w daniach, w których towarzyszą mu czosnek, czerwona papryka, chili czy oliwki czarne.

czarne oliwki

Makaron ryżowy

Kolejny produkt, który z łatwością znajdziemy w niemal każdym supermarkecie. To bezglutenowa forma makaronu oparta na mące ryżowej. Wyróżnia się specyficznym kolorem, a dokładniej… brakiem konkretnej barwy – wyjątkiem jest rzadziej spotykany makaron z czerwonego ryżu. W obu przypadkach w produkcie znajdziemy sporo składników mineralnych i witamin z grupy B.

Makaron ryżowy bezglutenowy jest lekkostrawny, ma bardzo delikatny smak. Jego cechą charakterystyczną jest też wysoka zawartość błonnika, dzięki czemu po zjedzeniu posiłku dłużej pozostajemy nasyceni. To także świetne rozwiązanie na szybki i pożywny posiłek dla wszystkich zabieganych osób: nie trzeba go gotować, wystarczy zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Jednocześnie może stanowić podstawę wyszukanych dań, w skład których będą wchodzić krewetki czy trufle – grzyby uważane za wyjątkowy przysmak.

trufle tartufi neri

Makaron z ciecierzycy

Smaczną alternatywą dla makaronu kukurydzianego i ryżowego może być nieco mniej popularny makaron z ciecierzycy. Znajdziemy w nim dużo białka i aminokwasów, których brakuje na przykład w produktach pochodzenia zwierzęcego. Czasami w makaronie z ciecierzycy obecne są dodatki innych mąk, osoby unikające glutenu powinny więc dokładnie przestudiować jego skład przed zakupem.

W Polsce ten makaron jest często wybierany przez wegetarian i wegan, ze względu na wysoką zawartość białka. W większości przypadków nie ma w nim żadnych substancji konserwujących ani ulepszaczy, przez co zachowuje naturalną, jasną barwę. Dostarczy jednak organizmowi tyle samo energii co tradycyjny makaron.

Makaron amarantusowy

Bardziej odpowiednią nazwą jest określenie “makaron z amarantusem”. Na rynku trudno bowiem znaleźć makaron wykonany w całości z tego niezwykłego zboża. Amarantus to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez ludzi, do Europy przywędrowała z Ameryki Południowej. W jej nasionach nie znajdziemy glutenu, a łatwo przyswajalne białka i aminokwasy.

Makarony bez glutenu dostępne na sklepowych półkach zwykle są jednak wykonane jedynie z domieszką mąki z amarantusa – podstawę może stanowić mąka ryżowa bądź kukurydziana. Wykonanie makaronu wyłącznie z amarantusa jest bowiem niezwykle trudne, takie ciasto bardzo łatwo się bowiem kruszy. Nawet domieszka amarantusa nadaje jednak makaronowi wyjątkowego, przyjemnego smaku. Ten produkt jest nieco mniej powszechny niż makaron kukurydziany i ryżowy, najlepiej szukać go w wyspecjalizowanych sklepach internetowych.

Makaron bezglutenowy – nitki, rurki, wstążki, czyli bogactwo kształtów

Jeszcze jakiś czas temu uważano, że żywność bezglutenowa nie jest w stanie całkowicie zastąpić nam klasycznych artykułów spożywczych. Okazuje się jednak, że wszyscy producenci starają się zaoferować nam naprawdę ciekawe produkty. W asortymencie większości firm dostaniemy bowiem makaron spaghetti bezglutenowy, który idealnie komponuje się z sosami mięsnymi czy rurki podkreślające smak warzyw lub owoców. Każdy z nas jest zatem w stanie znaleźć coś dla siebie, tym bardziej że taki artykuł spożywczy jest stosunkowo tani. 10 zł to kwota, za jaką bez większych problemów kupimy dobry i zdrowy bezglutenowy makaron. Składniki, z których się go wykonuje, wciąż nie należą do najtańszych, jednak stają się łatwodostępne. Dzięki temu koszt ich zakupu stale nieco maleje.

Gdzie kupić makaron bezglutenowy – Lidl, Biedronka czy inne sklepy?

Osoby, które chorują na celiakię, powinny obowiązkowo zaopatrzyć się w makaron bezglutenowy. Biedronka, Lidl czy inny większy supermarket to miejsca, w których takie artykuły spożywcze wchodzą obecnie w skład stałej oferty. Każdy z nas ma je w takim razie wręcz na wyciągnięcie ręki. Niemalże wszędzie możemy przecież dostrzec wielki szyld Biedronka czy Lidl. Makaron bezglutenowy dostępny w takim dyskoncie, musi jednak pochodzić od sprawdzonego dostawcy. Wtedy będziemy mieć pewność, że jemy to, co najlepsze.

Makaron bezglutenowy – przepis dla każdego

Większość z nas zapewne zastanawia się teraz, jak zrobić makaron bezglutenowy samodzielnie. Artykuły spożywcze przyrządzone własnoręcznie zawsze smakują przecież o niebo lepiej! Przepis na domowy makaron bezglutenowy jest niezwykle prosty. Potrzebujemy jedynie trzech dużych jajek, 3 łyżek oliwy z oliwek lub innego rodzaju naturalnego tłuszczu oraz szklanki mąki – oczywiście bezglutenowej. Możemy zatem sięgnąć chociażby po mąkę kukurydzianą czy z amarantusa.

Składniki przygotowane, ale co teraz? Do dużej miski wbijamy jajka i wlewamy oliwę. Całość dokładnie ze sobą łączymy przy pomocy widelca. Gdy uzyskamy gładką masę, powoli dosypujemy przesianą mąkę bezglutenową, cały czas mieszając nasze ciasto. Po kilku minutach, gdy zacznie robić się już jędrne, przekładamy je na stolnicę i ugniatamy ręcznie. Teraz wystarczy tylko podzielić całość na mniejsze części, dokładnie rozwałkować i pokroić na preferowane przez nas kształty.

Po godzinie leżakowania nasz bezglutenowy makaron lekko wyschnie. Jest to idealny moment, aby wrzucić go do wrzącej wody i gotować ok. 8-10 minut aż stanie się miękki.