6 najpopularniejszych dań z Madagaskaru – zobacz czego spróbować

Madagaskar to wyspa położona na południowo-wschodnim wybrzeżu Afryki. Jest to 4 największa wyspa na świecie. Możliwe, że wiele osób kojarzy tą wyspę poprzez filmy i bajki, które stworzył Disney. Dzisiaj jednak zagłębimy się bardziej w kulturę tego państwa i poznamy kuchnię Madagaskaru. 

Kuchnia tej wyspy charakteryzuje się prostymi potrawami, najczęściej z ryżu i warzyw. Jesteś ciekawy, na jakie potrawy możesz się natknąć, jeśli zamierzasz odwiedzić ten kraj?

Jeśli tak, to dobrze trafiłeś. W tym artykule pokażemy Ci 6 najpopularniejszych dań Madagaskaru, które powinieneś znać i których warto spróbować. Wyrusz razem z nami we wspaniałą kulinarną przygodę. 

1. Ravitoto 

Nazwa może się śmiesznie kojarzyć lub przypominać wszystkim znaną potrawę o nazwie ravioli. Jednak nie ma ona z tym daniem nic wspólnego.

Ravitoto to słodkie liście manioku, które ubija się w moździerzu. Następnie do liści dodaje się wieprzowinę i czosnek. Trzeba jednak pamiętać, że mięso powinno być bardzo tłuste. Wszystko razem się gotuje. Po tym procesie danie wygląda jak zielono-brązowa papka. 

Ravitoto jest podawane z ryżem, a także pomidorowym sosem. Dzięki temu, że wszystkie składniki długo się gotują, są one miękkie i rozpływają się w ustach. Wspólnie tworzą niesamowity smak, który na pewno pozostanie w Twojej pamięci. 
Jako ciekawostkę można dodać, że znaczenie słowa ravitoto to “zmiażdżone liście manioku”.

Ravitoto - kuchnia Madagaskaru
Danie przygotowane z liści manioku – tradycyjna kuchnia Madagaskaru. Źródło: Local Foodie – Jedz lokalnie. 

2. Mofo

Mofo to placuszki, które na Madagaskarze zastępują chleb. Nie ma jednego rodzaju ciasta, z którego powstaje. Wszystko zależy od tego, jakie produkty były użyte do jego stworzenia. 

Jednak najpopularniejszym rodzajem mofo jest mofo z gasy. Ten rodzaj chlebka wykonuje się z mąki ryżowej. Najczęściej podaje się go na śniadanie. Można je kupić w każdym sklepie. 

Występują także słodkie wersje mofo, które idealnie nadadzą się jako szybka przekąska. Jest to jeden z produktów, który jest często używany i kupowany przez mieszkańców Madagaskaru.

Mofo - kuchnia Madagaskaru
Małe chlebki z Madagaskaru, które idealnie nadają się na śniadanie lub na szybką przekąskę. Źródło: RecipeFreak.club.

3. Sakay 

Kolejna propozycja nie jest tak naprawdę potrawą, ale podaje się to do prawie każdego dania. Jest to pewnego rodzaju przyprawa lub sos do potraw. 

Sakay to sos, który przypomina nasz ketchup, jednak posiada szersze zastosowanie. To tak naprawdę pewnego rodzaju pasta, którą robi się z różnych rodzajów imbiru, chilli i czosnku. 

Jeśli chodzi o poziom pikantności i kolor, to wszystko zależy od tego jak zostanie zrobiona przez lokalnego szefa kuchni. Ta pasta zyskała uznanie nie tylko osób, które zamieszkują Madagaskar, ale także wielu turystów. 

Podaje się ją z wieloma daniami, aby odpowiednio przyprawić potrawę, którą dostaliśmy. Nawet jedna mała łyżeczka tej pasty może sprawić cuda i ożywić smak każdego dania. 

Sakay – pasta, którą dodaje się do dania, aby poprawić jego smak.

4. Romazava

Przed nami kolejne narodowe danie Madagaskaru, które na pewno warto spróbować, odwiedzając ten egzotyczny zakątek świata. 

Romazava to pewnego rodzaju gulasz, który składa się z mięsa zebu, pomidorów, zieleniny, cebuli. Bardzo często dodaje się do niego także dużą porcję ryżu. 

Jest to danie jednogarnkowe, które najczęściej podaje się jako obiad. 
Jako ciekawostkę można dodać, że w tym daniu znajduje się składnik, który nazywa się paracress. Ma on specyficzne działanie, ponieważ ma działanie znieczulające i kiedy go jesz, możesz przez chwile poczuć się jak u dentysty, który dał ci zastrzyk znieczulający.

Romanzava - kuchnia Madagaskaru
Tradycyjne danie pochodzące z kuchni Madagaskaru, czyli romazava, które składa się z warzyw i mięsa. Najczęściej podaje się z ryżem. Źródło: Local Foodie – Jedz lokalnie. 

5. Kitoza

To danie to kolejny tradycyjny produkt, który wywodzi się z Madagaskaru. 

Kitoza to paski wieprzowiny lub wołowiny z zebu. Aby je przygotować, najpierw trzeba poddać je soleniu i wymieszaniu z przyprawami. Następnie wszystkie paski mięsa osusza się podczas wędzenia.

Kitoza - kuchnia Madagaskaru
Paski mięsa wieprzowego lub wołowego z zebu zwane kitozą. Źróło: Snacking by nirmah – Facebook. 

6. Miodowe pączki

Zbliżamy się do końca naszej podróży po kuchni państwa, którym jest Madagaskar. Dlatego też przyda się nam coś na osłodę. Jeśli jesteś fanem pączków, to na pewno spodoba Ci się nasza kolejna propozycja. 

Na Madagaskarze można zjeść przepyszne miodowe pączki. Pączki są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Oblane są miodem, więc musisz się przygotować na to, że będą dość lepkie. Madagaskarskie pączki są podobne do tradycyjnych Amerykańskich pączków, ponieważ mają dziurkę w środku. 

Można je znaleźć na ulicznych straganach, gdzie są bardzo często sprzedawane. Najlepiej podawać je schłodzone, aby poczuć pełen smak miodu, którym są oblane. 

Je się je bez dodatków, ponieważ już sam miód stanowi doskonały dodatek. Można jednak dodać cukru pudru lub cukru cukierniczego. Jednak najlepiej spróbować je w oryginalnej postaci. Będąc na Madagaskarze, na pewno warto spróbować tego przepysznego deseru.

Takie miodowe pączki idealnie nadają się na szybką przekąskę. 

Miodowe pączki - kuchnia Madagaskaru
Przepyszna słodka przekąska, czyli pączki w miodzie prosto z Madagaskaru. Źródło: Backpacker Lee. 

Na tym kończymy naszą przygodę z kuchnią prosto z Madagaskaru. Jak możesz zauważyć, taka wyspa też ma swoje własne potrawy, które mogą swoją oryginalnością zachwycić niejednego turystkę. Jeśli masz w planach wybrać się do tego kraju, to oprócz zwiedzania skosztuj także lokalnej kuchni, która na pewno poszerzy Twoje kulinarne horyzonty.