O kuchni greckiej może nie mówi się zbyt dużo, ale jest to na pewno kuchnia z niesamowitymi i smakowitymi daniami.
Mówi się, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni na świecie. Najczęściej w potrawach można się spotkać ze śródziemnomorskimi smakami. Grecja słynie z prostych przepisów, które można szybko wykonać i cieszyć się przepysznym jedzeniem.
Jesteś zainteresowany, jakie dania są najpopularniejsze i najbardziej zaskakują turystów? Jeśli tak, to dobrze trafiłeś. Przedstawimy Ci je, abyś w swojej przyszłej wyprawie do Grecji mógł ich sam skosztować.
1. Gyros
Tego dania chyba nikomu nie trzeba przedstawiać, często można je kupić w lokalach gastronomicznych, czy nawet zrobić samemu w domu.
Gyros grecki, to przede wszystkim mięso, które jest opiekane na wielkim rożnie. Jest ono obracane pionowo, wokół własnej osi. Kiedy osiągnie już odpowiedni stopień do jego konsumpcji, wtedy kawałki mięsa są odcinane dużym nożem, lub specjalnym nożem elektrycznym, który na pewno ułatwia pracę.
Kilkucentymetrowe plasterki umieszczane są w chlebku pita wraz z innymi dodatkami. Są to dodatki warzywne np. ogórek, pomidor, kukurydza, kapusta pekińska. Wszystko to podawane jest wraz z sosem, który doskonale się komponuje z całym daniem. Najczęściej jest to sos tzatziki.
Można także spotkać się z innym sposobem podawania. Gyros można także dostać na dużym talerzu, gdzie dokładnie widać wszystkie składniki.
Jest to niezwykle popularne danie, które je się nie tylko w Grecji, ale i w wielu innych krajach.
2. Sałatka grecka
Sałatka grecka jest chyba jedną z najbardziej popularnych sałatek na całym świecie.
Aby ją przygotować potrzebne będą takie składniki jak: ogórki, feta, pomidory, oliwa z oliwek.
Oczywiście są to podstawowe składniki, jednak można do tej sałatki dodać czerwoną cebulę czy też oliwki.
Jest to doskonała przystawka, a także przekąska. Idealnie sprawdzi się z wieloma daniami, które podaje się podczas obiadu. Na pewno jest to sałatka, która sprawi, że jedzenie będzie jeszcze lepsze.
Do tej sałatki dodaje się oczywiście soczyste i świeże warzywa, które kroi się w grubą kostkę. Należy ją podawać od razu po zrobieniu, lub ewentualnie poddać ja lekkiemu schłodzeniu w lodówce.
3. Souvlaki
Nazwa dania może Ci nic nie mówić, jednak zaraz wszystko Ci wytłumaczymy.
Otóż souvlaki, to nic innego jak kawałki mięsa z kurczaka lub wieprzowego, które są nadziane na rożenek, a następnie pieczone na ruszcie. Wyglądem przypominają popularnego i znanego każdemu szaszłyka.
Zdarza się, że mięso jest także owinięte plastrami boczku.
Sposób podania tej potrawy jest bardzo różny. Czasami są to same szaszłyki położone na talerzu. Innym razem można spotkać się z souvlakami w chlebku pita. Oblane są wtedy sosem z jogurtu greckiego w towarzystwie pomidorów, a także sałatki. Zdarza się, że są one także serwowane z frytkami.
Jako ciekawostkę można dodać, że ten rodzaj dania jest znany już od bardzo dawna, ponieważ już w erze bizantyjskiej (VII-VIII wiek). Wtedy to uliczni sprzedawcy podawali je w tradycyjnym chlebku pita.
Souvlaki, to tradycyjna potrawa grecka, dlatego koniecznie musisz jej spróbować podczas swojej wyprawy do tego kraju.
4. Moussaka
Moussaka to nic innego jak popularna w Grecji zapiekanka.
Taką zapiekankę przygotowuje się z bakłażana, mięsa mielonego i pomidorów. Na górę dodaje się sos beszamelowy, a następnie posypuje się całość żółtym serem. Całość należy włożyć do piekarnika.
Jest to naprawdę bardzo pyszne danie, które warto spróbować. Niestety jest jeden duży minus tej potrawy. Jest bardzo kaloryczna, co osobom, które dbają o linię, może przeszkadzać.
Mimo to potrawa jest naprawdę doskonałym źródłem witamin (C, A, K) i minerałów. W dodatku jest prosta w przygotowaniu i nawet w swoim własnym domu możesz ją przyrządzić. Jednak i tak nic nie pokona moussaki zrobionej w Grecji, dlatego też warto kiedyś wybrać się do tego kraju.
5. Fakes
Fakes, to grecka zupa z soczewicy. Jest to danie jednogarnkowe, które jest niezwykle sycące. W Grecji podaje się ją z ziołami, a także popularnym w tym kraju serem feta.
Greckiej zupy z soczewicy nie zaprawia się świetną ani mąką, dlatego też, mimo że jest sycąca, to nie jest tłusta.
Idealnym sezonem na jej spróbowanie jest zima, ponieważ na pewno rozgrzeje każdego, kto jej spróbuje. Co więcej, danie jest pełne białka roślinnego i błonnika. Są to składniki, które są potrzebne naszemu organizmowi.
Jest to kolejny przykład potrawy, która jest ciągle modyfikowana i nie ma jednego specyficznego przepisu. W Grecji co dom to inny przepis, ponieważ każda Pani domu ma na tą zupę trochę odmienny przepis. To sprawia, że grecka zupa z soczewicy jest niezwykle wyjątkowa i możesz spróbować jej wyjątkowych smaków.
6. Loukoumades
Loukoumades, to nic innego jak małe pączki z ciasta drożdżowego, które są niezwykle popularne w Grecji.
Co jest wyjątkowego w tych słodkich pączkach? To, że są one, dosłownie mówiąc skąpane w słodkim syropie miodowym. To właśnie on nadaje im wyjątkowy smak. Jeśli będziesz chciał zrobić coś oryginalnego na Tłusty Czwartek, to możesz wykorzystać właśnie te małe greckie pączki.
Jako ciekawostkę można dodać, że nie podaje się ich w Tłusty Czwartek. Dlaczego? W Grecji podczas tego dnia rozpala się ogniska i pieczone są duże ilości mięsa m.in. jagnięcinę. Ten dzień jest nazywany tam Tsiknopempti. Nazwa ta połączona jest z pieczonym mięsem.
Podczas tego dnia oprócz rozpalonych grilli wszędzie gra muzyka, a ludzie tańczą do późnych godzin wieczornych. Początek tej tradycji sięga starożytności.
Kuchnia grecka to wachlarz smaków i aromatów. Dlatego też odwiedzając ten kraj, warto spróbować wszystkich najpopularniejszych dań, które zachwycają wielu turystów. Na pewno nie zawiedziesz się ich smakiem, a dodatkowo poznasz prawdziwą grecką kuchnię, która słynie z prostych i pysznych potraw.