Interesują Cię smaki z innych krajów? Może chcesz poznać dania pochodzące prosto z Maroka? Jeśli tak, to dobrze trafiłeś. Wyrusz z nami w podróż po aromatycznej kuchni marokańskiej, która zachwyca swoimi smakami wielu turystów, którzy wybierają właśnie ten zakątek świata jako miejsce swoich wyjazdów.
Kuchnia marokańska charakteryzuje się składnikami, które są powiązane z krajami śródziemnomorskimi, czyli: oliwki, cukinie, bakłażany. Mimo to ich dania są specyficzne i na pewno wyróżniają się na tle innych państw.
Już teraz poznaj z nami 6 najpopularniejszych i najlepszych dań wywodzących się z Maroka.
1. Tadżin
Pierwsza potrawa, to jedno z najbardziej tradycyjnych dań przygotowywanych w Maroko.
Tadżin to potrawa, która przypomina gulasz. Zawiera różnego rodzaju warzywa oraz mięso. Dodaje się także suszone owoce i orzechy, przez co całe danie nabiera lekko słodkiego smaku, co jest typowe w kuchni marokańskiej.
Nie ma dokładnego przepisu na tadżin, ponieważ w każdym domu robi się go inaczej. Panie domu posiadają swoje własne przepisy, które przekazują swoim dzieciom.
Tadżin przygotowuje się w glinianym naczyniu, które jest stworzone specjalnie do tego dania. Ta charakterystyczna i nietypowa misa nazywa się tak samo jak potrawa, czyli tadżin.
Zapewne możesz spotkać taką potrawę w wielu innych krajach, gdzie ludzie przygotowują ją w restauracjach. Jednak nic nie przebije prawdziwego tadżin, które jest przygotowywane przez marokańską gospodynię. Wybierając się do tego kraju, grzechem jest nie spróbować gulaszu pochodzącego z tego państwa.
2. Harira
Harira to narodowa zupa marokańska. Można spróbować ją nie tylko w barach i restauracjach, ale także na straganach na targach ulicznych, które są popularne w tej części świata.
Harira przygotowywana jest z mięsa baraniego, które jest podstawą zupy. Można stosować także drób lub wołowinę, ale to jednak baranina króluje. Do niej dodaje się różnego rodzaju warzywa strączkowe, takie jak: groch, soczewica czy ciecierzyca.
Aby stworzyć idealny smak zupy, dodaje się także warzywa i przyprawy. Podaje się ją z kuskusem, ryżem lub makaronem.
Zupa dzięki swoim składnikom ma właściwości rozgrzewające. Dlatego też na pewno idealnie sprawdzi się w zimniejsze dni.
Co ciekawe, tradycyjnie harira podawana jest po okresie ramadanu, aby ludzie wrócili do pełni sił po poście, który przeszli.
Zupę podaje się bardzo często z jajkami, które gotuje się na twardo. Stosuje się także suszone figi. Harira gotowana się w dużych garnkach.
3. Kuskus
Nie chodzi oczywiście o sam kuskus, ale o dania, jakie mogą powstać dzięki niemu.
Kuskus to rodzaj kaszy, chociaż tak naprawdę przypomina makaron. Robi się go za pomocą mąki pszennej i wody, a następnie formuje małe kuleczki.
Kuskus stał się w ostatnich latach bardzo popularny. Można go kupić w każdym sklepie i w prosty sposób przygotować do spożycia. Wystarczy zalać go gorącą wodą, przyprawić i poczekać aż napęcznieje.
W Maroko kuskus podaje się z warzywami oraz mięsem. Co więcej, aby zapewnić idealny smak i aromat dodaje się dużo ziół.
To kolejna potrawa w kuchni marokańskiej, którą można przyrządzać na wiele sposobów. Jest to danie sycące i najczęściej w tym zakątku świata podaje się je zazwyczaj w piątki. Dlaczego?
W przeszłości w tym państwie to właśnie czwartek i piątek uważane były za weekend. Dlatego po modlitwach przygotowywano obiad dla całej rodziny. Kuskus był doskonały, ponieważ jest sycący, niedrogi i można nim nasycić całą rodzinę.
4. Sałatka marokańska
Sałatka marokańska jest szybka i prosta w przygotowaniu. Otóż do kaszy kuskus należy dodać rodzynki, a następnie zalać gorącym bulionem. Następnie należy przygotować warzywa np. marchewkę, paprykę, cebulę.
Ważnym elementem sałatki jest ciecierzyca. Należy także przygotować odpowiedni sos, który robi się z oliwy i soku z cytryny. Następnie należy wszystko ze sobą zmieszać i schłodzić.
Jest to doskonała mieszanka smaków, która jest lekka i idealna dla każdego, kto nie przepada za mięsem w potrawach.
5. Pastilla
Jest to bardzo nietypowe dania, które jest bardzo często przyrządzane w Maroku i dla niektórych może wydawać się nie do zjedzenia.
Pastilla to mielone mięso z kurczaka z migdałami, które okryte jest ciastem francuskim. Na wierzchu posypuje się je cukrem pudrem, a także często używanym w Maroku cynamonem.
Takie połączenie może spowodować obrzydzenie, jednak nie trzeba się uprzedzać i dać szansę temu jakże nietypowemu daniu.
Jest to potrawa aromatyczna i słodka. Można w niej wyczuć nie tylko cynamon, ale także i zioła.
Pastilla tak naprawdę pochodzi z Hiszpanii, a na tereny Maroka dotarła w XV wieku. Najczęściej podaje się ją na przyjęciach rodzinnych i podczas świąt.
6. Pomarańcze z miodem i cynamonem
Czytając już nazwę tego deseru, chyba nie trzeba nic więcej tłumaczyć. Marokański przysmak składa się, z pokrojonych cienko plastrów pomarańczy, które są posypane cynamonem i polane miodem.
Połączenie wszystkich smaków jest idealne i na pewno zasmakuje niejednemu turyście. Jest to zdrowa przekąska, która jest doskonałym uzupełnieniem po zjedzeniu dania głównego.
Może być to dla wielu osób nietypowe połączenie, ale na pewno zaskoczy oryginalnym smakiem.
Jak widzisz, kuchnia marokańska może zachwycić swoimi smakami i nietypowymi połączeniami, które na pewno sam byś nie wpadł. Dlatego też warto poznać kuchnie innych krajów i odkryć nowe smaki. Jeśli będziesz miał okazję być w Maroku, na pewno musisz spróbować tych potraw. Będzie to niesamowita przygoda, a dania przygotowywane przez Marokańczyków na pewno zachwycą cię swoim aromatem i smakiem.