Aby dania miały aromat, ważne są zioła i przyprawy, które nadają im smaku. Dlatego też warto stosować je w kuchni i dodawać do potraw. Jednak, aby robić to dobrze, trzeba wiedzieć, z jakimi składnikami je połączyć.
Zioła stosuje się w gastronomii od dawna. W dzisiejszych czasach można bez problemu kupić je w każdym sklepie. Dlatego też warto z nich korzystać. Niektórzy boją się ich używać, ponieważ nie wiedzą jak odpowiednio doprawić przygotowaną potrawę. Jednak są w kuchni, takie przyprawy, bez których nie można się obejść.
Jakich ziół nie może zabraknąć w Twojej kuchni? W tym artykule odpowiemy na to pytanie nie, a także pokażemy, jakie mają właściwości!
1. Liść laurowy
Liść laurowy to ziele, którego nie może zabraknąć w żadnym polskim domu. Dodaje się je do wielu typowo polskich dań np. flaki czy bigos. Zioło przede wszystkim poprawia i nadaje smaku potrawom.
Używany jest do zup, peklowania mięsa, a także do marynowania. Przyprawę dodaje się podczas gotowania. Liść laurowy nie tylko poprawia smak dań, ale także ma wiele właściwości.
Wykorzystuje się go w medycynie naturalnej. Wywar z liści laurowych stosuje się na bolące stawy czy cukrzycę. Co więcej, oczyszcza organizm z toksyn oraz pomaga osobom, które cierpią na reumatyzm.
Liść laurowy także wspomaga proces odchudzania. Dlatego jest dobrym wyborem dla osób, które są na diecie i chcą zrzucić zbędne kilogramy. Pobudzają układ trawienny i usuwają niestrawione resztki pokarmu.
Olej z liścia laurowego przypadnie do gustu osobom, które zmagają się z trądzikiem, lub mają problem z wypadającymi włosami. Jak widzisz, jest to zioło przydatne nie tylko w kuchni. Może poprawić jakość Twojego życia.
2. Oregano
Kolejnym ziołem, które musi pojawić się w Twojej kuchni, jest oregano. Stosowane jest na całym świecie, ale najczęściej dodaje się je do dań w kuchni meksykańskiej czy hiszpańskiej. Jednak największą popularnością cieszy się ze Włoszech, gdzie dodaje się go do kultowych dań takich jak: pizza czy spaghetti.
W codziennej kuchni oregano jest stosowane do mięsa, zup oraz ryb. Stosuje się je także do faszerowania bułek czy do pieczonych ziemniaków. Jest to jedno z częściej używanych ziół.
Jeśli chodzi o właściwości oregano, to jest bogate w błonnik, który poprawia pracę układu trawiennego. Działa przeciwgrzybiczo, a nawet poprawia pracę układu oddechowego. Jednak jednym z najważniejszych właściwości jest to, że zmniejsza ryzyko nowotworów. Wszystko przez to, że zawiera przeciwutleniacze, które skutecznie walczą z wolnymi rodnikami.
3. Tymianek
Kolejnym ważnym ziołem w każdej kuchni jest tymianek. Stosuje się go przede wszystkim, aby nadać smaku i aromatu. Dodawany jest do potraw mięsnych, rybnych, a także zup. Dodawany jest także wraz z oregano do pizzy.
Tymianek używa się również do marynowania i kiszenia ogórków. Doskonale sprawdzi się także do potraw przygotowanych z roślin strączkowych.
To zioło ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Będzie odpowiedni dla osób, które mają problem z układem oddechowym (kaszel, katar). Co więcej, wspomaga układ pokarmowy i zapobiega biegunce.
Tymianek jest bogaty w wiele substancji, które są ważne dla organizmu. Dostarcza między innymi magnez, potas, wapń, a także witaminę A i B2.
4. Majeranek
Kolejną przyprawą, bez której wiele osób nie może obejść się w kuchni, jest majeranek. Stosuje się go przede wszystkim w kuchni włoskiej, niemieckiej i francuskiej.
Majeranek dodaje się do potraw mięsnych, sosów sałatkowych czy zup takich jak fasolowa, czy grochowa. Dania, do których dodaje się tę przyprawę, to także pieczone ziemniaki, wędliny i pasztety.
Zioło ma wiele właściwości zdrowotnych. Poprawia krążenie krwi, a także obniża ciśnienie. Co więcej, można go stosować podczas przeziębień, ponieważ przygotowany wywar działa przeciwzapalnie, a także rozgrzewa organizm. Majeranek poprawia także pracę układu trawiennego i zmniejsza ryzyko udaru mózgu.
Majeranek ma również właściwości przeciwwirusowe, przeciwzapalne i antyseptyczne. Jako ciekawostkę można dodać, że nawet producenci kosmetyków wykorzystują to zioło. Można je znaleźć w niektórych żelach, płynach do kąpieli, a także w kremach.
5. Bazylia
Bazylia jest stosowana do wielu dań, dlatego warto ją mieć w kuchni. Dzięki niej danie jest bardziej aromatyczne i zyskują letni, orzeźwiający smak.
To zioło dodaje się przede wszystkim do dań mięsnych, makaronów i różnego rodzaju sosów. Dania w połączeniu z bazylią uzyskują doskonały smak. Na pewno większość osób pomyśli, że do deserów nie można dodać nic innego jak miętę. Tu są w błędzie! Bazylia, to także idealny składnik, który sprawdzi się w daniach słodkich.
Jeśli jesteś osobą, która żyje w ciągłym stresie, to bazylia będzie dla Ciebie doskonała, ponieważ uspokaja i działa pozytywnie na układ nerwowy. Bazylia także działa przeciwzapalnie i rozkurczowo.
Jako ciekawostkę można dodać, że w dawnych czasach bazylia uchodziła za roślinę, która wpływa pozytywnie na płodność. Ludzie wierzą także, że listek bazylii w portfelu działa tak samo jak łuska z wigilijnego karpia, czyli przyciąga pieniądze i zapewnia dostatek.
6. Mięta
Ostatnim ziołem na naszej liście, którego nie powinno zabraknąć w kuchni, jest mięta. Charakteryzuje się przede wszystkim silnym i przyjemny zapachem, dzięki któremu dania lepiej smakują. Jest także stosowana jako dekoracja potraw, w szczególności deserów.
Mięta działa orzeźwiająco i odświeżające w upalne dni. W okresie letnim doskonale sprawdzi się w lemoniadach i herbatach podawanych na zimno.
Miętę poleca się każdemu, kto ma kłopoty z trawieniem. Zioło ułatwia jego proces. Zaleca się ją używać szczególnie przy niestrawnościach. Ma także właściwości antybakteryjne i antywirusowe. W formie olejku lub naparu skutecznie łagodzi bóle głowy, przeziębienie, bóle zatok, a nawet pomaga w walce z łupieżem.
Zioła w kuchni spełniają ogromną rolę. Bez nich smaki wielu potraw byłyby mdłe. Dlatego ważne jest, aby w kuchni pojawiły się podstawowe zioła, które urozmaicą i nadadzą odpowiedni smak wielu daniom. Jak widzisz, wpływają także pozytywnie na Twoje zdrowie, dlatego nie bój się ich używać!