Co zjeść w Szwecji? – przegląd najlepszych potraw

Interesuje Cię kuchnia szwedzka? Jeśli tak, to właśni z nami poznasz jej najpopularniejsze dania. Jeśli chodzi o ten kraj, to królują tam przede wszystkim naturalne i lokalne składniki. Szwedzi cenią sobie potrawy, które mają potrzebne składniki odżywcze. 

Jest to kuchnia zdrowia i świeża, w której najczęściej można zobaczyć rybę w każdej postaci. Na pewno przypadnie do gustu osobom, które nie lubią wymyślnych smaków, a preferują prostotę. 

Jednak mimo że kuchnia ta jest prosta, nie oznacza, że jest nudna i nie potrafi zaskoczyć. Przenieś się do Szwecji i poznaj najpopularniejsze dania, które często pojawiają się na stołach w tym państwie. Oto 6 potraw z tego kraju, które musisz znać! 

1. Śledzie w każdej postaci

Jak wspomnieliśmy na początku, w Szwecji uwielbiają rybę w każdej postaci, dlatego warto wspomnieć o popularnych tam śledziach. Oczywiście w wielu innych krajach, jak i w Polsce są one popularne, ale to właśnie w tym zakątku świata je się je na wiele sposobów. 

Można znaleźć śledzie słodkie, kwaśne, słone, pikantne czy też łagodne. Najpopularniejsze jednak są śledzie w śmietanie, a także z koperkiem. 

Z takiej ryby robi się także przepyszne sałatki, które królują na stołach w domach mieszkańców tego kraju. 

Ciekawą formą podawania tej ryby jest Surströmming, czyli kiszony śledź, który przez kilka miesięcy poddaje się procesowi kiszenia. Są one najbardziej popularne 24 czerwca, kiedy to w Szwecji świętuje się powitanie lata. 

Śledzie - kuchnia szwedzka
Śledzie w Szwecji podawane są na różne sposoby, dlatego możesz spróbować wielu różnych wariacji. 

2. Ziemniaki Hasselback 

Jesteś fanem ziemniaków? Jeśli tak, to kolejne danie będzie dla Ciebie doskonałą propozycją, którą musisz spróbować podczas swojego pobytu w tym kraju.

Hasselback to pieczone ziemniaczki, które obiera się, a następnie robi na nich pionowe nacięcia. Po wykonaniu tej czynności ziemniaczki wyglądają jak wachlarze. Często posypuje się je ziołami, aby miały lepszy smak i posiadały doskonały aromat. 

Mogą być podawane jako danie główne, dodatek, a nawet jako poranne śniadanie. 

Tak przygotowane danie wsadza się do piekarnika. Dzięki idealnej temperaturze z zewnątrz są dobrze przypieczone i chrupiące, a w środku kremowe i miękkie. 

Najlepsze do tego typu dań są młode ziemniaki, które doskonale smakują po przyprawieniu i upieczeniu. 

Nazwa tej potrawy wywodzi się od szwedzkiego hotelu Hasselbacken w Sztokholmie. To właśnie w nim po raz pierwszy podano takie zmianieczaki. 

Hasselback - kuchnia szwedzka
Ziemniaczki hasselback doskonale smakują po wyjęciu z piekarnika – najlepiej je przyprawić, aby nabrały lepszego smaku. 

3. Kroppkakor

Kroppkakor to knedle ziemniaczane, które są tradycyjnym daniem w Szwecji. Najczęściej nadziewa się je wieprzowiną lub boczkiem, a także cebulą. Knedle ziemniaczane są gotowane i podawana na ciepło. 

Należy pamiętać, że są one przygotowywane z ugotowanych ziemniaków, a nie surowych. Co więcej, knedle są zawsze podawane z masłem w towarzystwie dżemu borówkowego. 

Jest to danie przygotowane z najbardziej dostępnych składników. Dlatego też jest proste w przygotowaniu, a także sycące. 

Ta prosta potrawa na pewno skradnie Twoje serce już od pierwszego kęsa. Musisz koniecznie ich spróbować podczas pobytu w tym państwie. 

Kroppkakor - kuchnia szwedzka
Pyszne pyzy ziemniaczane, które podaje się z masłem i dżemem z borówek. Źródło: Szwecjoblog. 

4. Knäckebröd

Nazwa na pewno nic Ci nie mówi, chociaż można się domyśleć co może oznaczać. 

Knäckebröd to pieczywo, które wypieka się z ciemnej żytniej mąki, a następnie suszy w bardzo wysokiej temperaturze. Jest to pieczywo ciemne i chrupie, które powstało w Szwecji, a następnie rozprzestrzenić na inne kraje.

Jest ono lekkie, chrupiące, cienkie, a także lekko pofalowane. Dla wielu osób może przypominać chipsy. 

Chlebek jest bardzo łatwy w przygotowaniu i nadaje się jako dodatek do sałatek, dipów, a także zup. Jest to idealna alternatywa dla osób, które nie przepadają na normalnym pieczywem. 

Żytni wypiek - kuchnia szwedzka
Charakterystyczny chlebek pochodzący ze Szwecji, który podaje się z różnymi daniami. 

5. Köttbullar

Kolejna nazwa może nie być znana, jednak danie jest popularne i na pewno każdy o niej słyszał. 

Kottbullar to nic innego jak mięsne kulki. Wykonuje się je z mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego. Tradycyjnie się je smaży lub piecze. 

Przypominają klopsiki, ale są od nich mniejsze. 

Mięsne kulki nie są trudne ani czasochłonne w przygotowaniu, dlatego można je podać jako danie główne. Podaje się je w sosie, aby miały lepszy smak, a przede wszystkim były soczyste. 

Jest to tradycyjna potrawa kuchni szwedzkiej i podaje się ją z różnymi dodatkami np. ziemniakami czy sałatkami. Ziemniaki są najczęściej w formie puree. 

Meatballs - kuchnia szwedzka
Tradycyjne danie ze Szwecji, czyli kulki mięsne, które podaje się bardzo często z puree ziemniaczanym.

6. Cynamonowe bułeczki

Bułeczki cynamonowe to klasyczny i tradycyjny wypiek szwedzki. Nie są to może, najbardziej fit przysmaki, ale na pewno są warte spróbowania.

Dodaje się do nich nie tylko cynamonu, ale także i mielonych goździków i kardamonu. 

Aby stworzyć charakterystyczny kształt bułeczki, należy ciasto pokroić w paski, a następnie zwinąć tak, aby przypominał mocno zwinięty warkocz. 

Ta słodka przekąska idealnie nadaje się do kawy i do herbaty. Po ich upieczeniu można je posypać cukrem pudrem lub dodać polewę, która na pewno sprawi, że bułeczka będzie bardziej słodka. 

Cynamonowe bułeczki - kuchnia szwedzka
Słodkie cynamonowe bułeczki z kardamonem i mielonymi goździkami, które mają charakterystyczny kształt. 

Śledzie, ziemniaczki hasselback, a może bułeczki cynamonowe? Nie ważne, która z potraw przypadła Ci najbardziej do gustu, jeśli pojedziesz do tego kraju, powinieneś spróbować najpopularniejszych dań, aby naprawdę poczuć smak tego zakątka świata. Jak sam widzisz, kuchnia szkocka jest prosta i przyjemna, dlatego na pewno przypadnie CI do gustu smak tradycyjnych potraw i pokochasz ją od pierwszego kęsa.