Irlandia to na pewno kraj kojarzony z zielonym kolorem, koniczyną czy też świętem świętego Patryka i tradycyjnym zielonym piwem.
Jednak w tym kraju jest coś więcej, a mianowicie cudowna kuchnia. Niektórzy kojarzą Irlandię z Anglią i od razu wsadzają te wszystkie dania do jednego worka, jednak tak nie jest.
Kuchnia irlandzka, to przede wszystkim mięso, ryby, nabiał i owoce morza. W tym artykule przedstawimy Ci kilka dań, które są najbardziej popularne w tym kraju. Dzięki temu będziesz mógł głębiej poznać ten zakątek świata i kto wie, może nawet przekonasz się do odwiedzenia tego kraju.
1. Black pudding
Nie daj się zmylić nazwie. Mimo że jest w nazwie pudding, nie jest to wcale słodka przekąska.
Black pudding to tak naprawdę odpowiednik naszej polskiej kaszanki. Potrawę tą robi się z krwi, a także podrobów. Najczęściej wykorzystuje się podrobów wołowych i wieprzowych. Do podrobów dodaje się także rew, ale także tłuszcz, łój czy latki owsiane.
Na pewno wszystkie te składniki nie brzmią smakowicie i samo wyobrażenie sobie tego wszystkiego w połączeniu może wydawać się niezdatne do jedzenia. Jednak tak nie jest, wiele osób zajada się tą cudowną potrawą. Jeśli jadłeś kaszankę, to na pewno wiesz, że mimo składników wszystko broni się dobrym smakiem.
Black pudding jest także źródłem wielu składników odżywczych potrzebnych każdemu człowiekowi. Ma dużą zawartość cynku, żelaza, a także białka.
Jako ciekawostkę można dodać, że w dawnych czasach szlachta spożywała black pudding wyłącznie z krwi morświnów.
2. Irlandzki gulasz
Jeśli chodzi o naprawdę sycące i aromatyczne danie, to kolejna propozycja z listy będzie idealna.
Każdy smakosz mięsa na pewno będzie chciał spróbować irlandzkiego gulaszu (irish stew). Głównymi składnikami tego dania jest oczywiście jagnięcina, kapusta, groszek, cebula, a także bardzo popularne i lubiane w Irlandii ziemniaki.
Do gulaszu dodaje się także wiele przypraw, ponieważ musi być on bardzo dobrze doprawiony. Wspaniale sprawuje się w chłodniejsze dni, ponieważ jest sycący, a także rozgrzewający.
Oczywiście do dania można dodać także inne dodatki. Wszystko zależy od sposobu robienia potrawy, a także od osoby, która ją wykonuje. Na pewno to danie znajdzie wielu zwolenników wśród turystów, którzy wybierają się do tego kraju.
3. Boxty
Popularne i szybkie danie do wykonania, to właśnie boxty, które może przygotować nawet amator kuchni.
Boxty to placki ziemniaczane, które robi się z puree ziemniaczanego, tartych ziemniaków, proszku do pieczenia i oczywiście mąki. To właśnie dzięki takiemu połączeniu składników placki mają idealną konsystencję. Są one delikatne i na pewno przypadną wielu osobom do gustu.
Jeśli lubisz polskie placki ziemniaczane, to na pewno i te polubisz. Tego rodzaju placki są naprawdę sycące i możesz się nimi porządnie najeść.
Boxty smażone są na patelni. Jednak mogą być także gotowane albo pieczone. Jest to danie, które idealne komponuje się z mięsem.
Nadaje się jednak nie tylko jako danie główne czy też przekąskę, ale i deser.
4. Colcannon
Kolejną propozycją jest potrawa, która często podawana jest jako dodatek do innych dań.
Colcannon to puree z ziemniaków. Do niego dodaje się gotowany lub duszony jarmuż albo kapustę.
Aby zapewnić kremową konsystencję dania, należy dodać mleko lub masło. Często można spotkać to danie, także w towarzystwie boczku lub szynki.
Taka przekąska, czy też dodatek do dania ma w sobie wiele białka, witamin C, K i B, a także bierze udział w procesach krzepnięcia krwi.
Dawniej ta potrawa była tylko konsumowana w Halloween, a także w popularne i ważne święto w Irlandii, czyli w Dzień Świętego Patryka. Teraz jednak jest to popularny dodatek do wielu dań.
Jako ciekawostkę można dodać, że dawniej także do środka wkładano pierścionek. Jeśli panna odnalazła go, to oznaczało, że niedługo wyjdzie za mąż.
5. Crumbles
Tradycyjnie na naszej liście muszą pojawić się także słodkości. Jednym z popularnych irlandzkich słodkości są crumbles.
Crumbles to owoce, które są zapieczone pod kruszonką. Najczęściej pod kruszonką znajdują się truskawki, rabarbar czy też jabłka.
Kruszonkę robi się z masła, mąki i cukru. Oczywiście taki deser nie mógłby się obyć bez ciekawych i bardzo pysznych dodatków.
Aby zwiększyć atrakcyjność deseru, bardzo często podaje się go z lodami lub z kremem custard, który swoją konsystencją przypomina rzadki budyń.
Warto taką słodką zapiekankę podawać na ciepło. Wraz z lodami tworzy cudowne połączenie, które na pewno wielu osobom przypadnie do gustu.
6. Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe to kolejna propozycja deseru, który jest naprawdę popularny i uwielbiany w całej Irlandii.
Podczas pieczenia marchewka miękkie i dzięki temu ma idealną konsystencję, która pozwala z niej zrobić idealne i słodkie ciasto.
Polewa na cieście powinna być bardzo słodka. Lukier na wierzchu ciasto powinien także znaleźć się w jego wnętrzu. Tworzy on słodkie warstwy.
Co więcej, często do ciasta dodaje się także orzechy. Niektórzy dodają je do wewnątrz, a niektórzy układają je na wierzchu ciasta.
Ciasto marchewkowe piecze się w tortownicy. Jego smak na pewno jest niepowtarzalny i warto go spróbować.
To już wszystkie dania z kuchni irlandzkiej, które chcieliśmy dzisiaj przedstawić. Teraz na pewno już wiesz jakie dania są w tym kraju najbardziej popularne i czego spróbować, jeśli kiedykolwiek wybierzesz się do tego kraju. Irlandia to nie tylko kraj piwa, ale także miejsce, gdzie można dobrze zjeść. Na pewno będąc tam, skusisz się na pyszny gulasz, boxty czy też crumbles.