![Kuchnia islandzka, czyli czego warto spróbować](https://lubie.com.pl/wp-content/uploads/2021/12/kuchnia-islandzka-flaga.jpg)
Islandzka kuchnia jest stworzona dla każdego, kto kocha ryby oraz różnego rodzaju mięso. Dlaczego? Ponieważ to właśnie te dwa składniki, są najczęściej wykorzystywane do tworzenia cudownych, tradycyjnych potraw, które pochodzą z tego kraju.
Jest to kraj położony w północnej części świata, dlatego panuje tam zimny klimat, który uniemożliwia prawidłowe hodowanie warzyw czy owoców. Dlatego też mięso i ryby tam królują.
Jeśli tu jesteś, to na pewno chcesz się dowiedzieć, jakie dania oferuje kuchnia islandzka. Wyrusz z nami w podróż po tej niesamowitej, a nawet czasami ekstremalnej kuchni, którą oferuje ten nordycki kraj.
1. Hákarl
Jeśli nie boisz się próbować nowych i ekstremalnych smaków, to podczas swojego pobytu na Islandii, powinieneś spróbować Hakarl.
Na pewno zastanawiasz się, co to jest. Otóż jest to sfermentowane mięso rekina polarnego. Jest to jedna z tradycyjnych irlandzkich potraw.
Dlaczego sfermentowane? Świeże mięso rekina może być dla człowieka trujące, ponieważ zwierzę to nie posiada nerek. Dlatego też nadmiar kwasu mocznikowego, a także inne toksyczne substancje odkładają się w jego tkankach.
Dopiero po sfermentowaniu mięsa, jest ono zdatne do jedzenia i staje się miękkie. Taki proces wymaga czasu, dlatego dopiero jakieś 5-6 miesięcy po wyłowieniu mięso rekina nadaje się do jedzenia i staje się irlandzkim przysmakiem.
Jeśli chodzi o smak, to wyczuwalna jest woń amoniaku, a także ostry rybi zapach. Danie to jest także gorzkie.
Oczywiście nie wszyscy skusiliby się na ten irlandzki przysmak. Wielu wprawia w obrzydzenie. A ty? Spróbowałbyś sfermentowane mięso rekina, gdybyś miał taką szansę?
![Kuchnia islandzka - ekstremalne danie z Islandii Sfermentowane mięsko rekina - kuchnia islandzka](https://lubie.com.pl/wp-content/uploads/2021/11/sfermentowane-mieso-rekina-kuchnia-islandzka.jpg)
2. Skyr
Zapewne ta nazwa nie jest Ci obca, ponieważ możesz ją znaleźć nawet w polskich sklepach.
Skyr to nic innego, jak wyrób mleczarski, który jest w swojej konsystencji podobny do tradycyjnego jogurtu.
Tradycyjny irlandzki skyr produkuje się ze zsiadłego mleka, które najpierw jest pasteryzowane w wysokiej temperaturze, a następnie schładzane.
Taki jogurt jest bardzo zdrowy i warto go spożywać. Dlaczego? Otóż znajdziesz w nim potas, fosfor, magnez, wapń, a także witaminy B (B2, B3, a także B12).
Co więcej, pomaga on w biegunkach, zwiększa przyswajalność minerałów przez organizm, a także jest doskonałym źródłem białka i wapnia dla osób, które nie tolerują laktozy. Wszystko przez to, że jest on produktem fermentowanym.
![Kuchnia islandzka - skyr podobny do jogurtu Skyr - kuchnia islandzka](https://lubie.com.pl/wp-content/uploads/2021/11/skyr-kuchnia-islandzka.jpg)
3. Rúgbrauð
Na pewno trudno jest Ci rozszyfrować czym może być Rúgbrauð.
Jest to ciemny chleb żytni lub żytnio-pszenny, który jest tradycyjnym przysmakiem na Islandii.
Co jest specyficzne dla tego wypieku, to to, że jest on przygotowywany w okolicach gorących źródeł. Tam kopie się specjalne doły, do których wsadza się ciasto na chleb.
Ziemia w takich miejscach osiąga temperaturę ok. 100 stopni Celsjusza. Proces pieczenia takiego chleba szacuje się na około 12-24 godziny.
Jak można się domyśleć, nazywa się on chlebkiem wulkanicznym, ponieważ wypiekany jest przy gejzerach, które czerpią gorąco z lawy wulkanicznej.
![Kuchnia islandzka - chleb pieczony przy gejzerze Chleb wulkaniczny - kuchnia islandzka](https://lubie.com.pl/wp-content/uploads/2021/11/chleb-wulkaniczny-kuchnia-islandzka.jpg)
4. Zupa krem z homara
Popularnym daniem na Islandii jest także zupa krem z homara. Z racji tego, że Islandia słynie z mięs, ryb, a także owoców morza, takiego dania nie mogło zabraknąć na naszej liście.
Taką zupę podaje się ze smażonymi ogonami homara, a także dodaje się trochę anyżu.
Zupa krem z homara jest niezwykle delikatna w smaku, a także pożywna. Można wyczuć słodko-słony smak.
Mięso z homarów jest niezwykle miękkie i rozpływa się w ustach. Podczas podróży po Islandii definitywnie warto spróbować tego dania.
![Słodko-słona zupa krem z homara - kuchnia islandzka Zupa krem z homara - kuchnia islandzka](https://lubie.com.pl/wp-content/uploads/2021/11/zupa-creme-z-homara-kuchnia-islandzka.jpg)
5. Plokkfiskur
Przed nami kolejna islandzka nazwa, która na początku na pewno nic Ci nie mówi.
Otóż plokkfiskur, to nic innego jak puree z ryby.
Aby być bardziej precyzyjnym, należy dodać, że danie to nie zawiera tylko i wyłącznie ryby, ale także ziemniaki, mleko, mąkę i cebulę. Wszystko razem tworzy doskonały smak.
Odpowiednią konsystencję uzyskuje się poprzez mieszanie, aż do momentu, gdy wszystkie składniki się połączą i powstanie jednolita konsystencja.
Jako ciekawostkę można dodać, że danie to powstało po to, aby wykorzystać resztki, które pozostały z innych dań. Dlatego też można do tej potrawy użyć różnego rodzaju ryby, nie zależnie do gatunku. Najczęściej wykorzystuje się dorsza lub halibuta.
![Kuchnia islandzka i jej rybne puree Puree z ryby- kuchnia islandzka](https://lubie.com.pl/wp-content/uploads/2021/11/puree-z-ryby-kuchnia-islandzka.jpg)
6. Islandzka zupa mięsna
Islandzka zupa mięsna jest idealna na zimne dni, ponieważ jest rozgrzewająca.
Do jej przygotowania wykorzystuje się baraninę lub jagnięcinę, a także warzywa – marchewka, ziemniaki, brukiew, cebula.
Wybiera się właśnie te dwa wcześniej wspomniane rodzaje mięs, ponieważ są one łatwe w przechowywaniu podczas zimy.
Jako ciekawostkę można dodać, że 22 października na Islandii w Reykjavíku obchodzone jest Święto Zupy. Tego dnia wszyscy udają się do centrum miasta, aby spróbować tej tradycyjnej mięsnej zupy.
![Kuchnia islandzka - zupa mięsna zupa mięsna z Islandii](https://lubie.com.pl/wp-content/uploads/2021/11/zupa-miesna-kuchnia-islandzka.jpg)
Takie rzeczy tylko na Islandii, czyli chleb i jaja z gejzeru!
Jeśli jesteś na Islandii i chcesz zrobić coś ekstremalnego związanego z kulinariami, to przygotowanie chleba i jajek w gejzerze będzie doskonałym pomysłem.
Taka atrakcja jest dostępna w wielu miejscach na Islandii np. w Geothermal Park w Hveragerdi.
Aby przygotować jajka potrzebne będzie oczywiście gorące źródło (gejzer), sznurek, a także materiałowy worek, lub skarpeta.
Do worka lub skarpety należy włożyć jajka i zawiązać do sznurkiem, który będzie dość długi. Następnie należy wsadzić go do gejzera.
Proces ten nie trwa długo i już po kilku minutach jajka są gotowe do spożycia. W smaku nie wyczuwa się nic nadzwyczajnego, ponieważ nie odbiegają od tych gotowanych w normalnych warunkach.
Jeśli chodzi o chleb, to będzie można wyczuć siarkowy posmak, który nie każdemu przypadnie do gustu. Jednak przebywając na Islandii, grzechem byłoby go nie spróbować.
Jak widzisz, kuchnia Islandzka różni się w wielu aspektach od naszej polskiej kuchni. Wielokrotnie w tym kraju można spotkać się z ekstremalnymi daniami, a także zapachem. Jednak przebywając tam, warto zapoznać się z kuchnią tego państwa i samemu ocenić poszczególne potrawy.