Kuchnia japońska – popularne dania, których musisz spróbować

Jeśli słyszysz słowa kuchnia japońska, to na pewno pierwsze co przychodzi Ci na myśl, to popularne na całym świecie sushi. Jednak kulinaria japońskie, to coś więcej niż to jedno danie, o którym tak często się mówi. 

Kuchnia japońska, to przede wszystkim naturalne oraz świeże składniki, dzięki którym dania doskonale smakują. Japończycy wierzą, że jedzenie powinno zachować swój pierwotny smak, dlatego w też rzadko stosują różnego rodzaju przyprawy czy też zioła. 

Jeśli interesujesz się Japonią lub chcesz skosztować czegoś nowego, to na pewno chcesz poznać jakie dania pochodzą z kraju kwitnącej wiśni. Oto kilka potraw, których musisz spróbować i które przeniosą Cię w to cudowne miejsce na świecie. 

1. Sushi

O sushi należy krótko wspomnieć, ponieważ na pewno wszyscy je znajdą i możliwe, że nawet raz w życiu je próbowali. 

Sushi, to nic innego jak składniki zawinięte w ryż oraz płaty nori, czyli alg morskich

Japońskie sushi na pewno wyróżnia się bardzo szeroką różnorodnością smaków. Można znaleźć wiele różnych opcji, dzięki którym każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. 

Do sushi wykorzystuje się przede wszystkim różne gatunki ryb oraz warzyw. Dzięki temu danie to jest ciekawe i każdy rodzaj wyróżnia się smakiem oraz aromatem.

Kuchnia japońska - sushi z różnymi dodatkami
Sushi – najbardziej znane japońskie danie, podawane z różnymi dodatkami. Źródło: Unsplash. 

2. Ramen

Wielu utożsamia ramen z Koreą Południową, jednak jest to także danie bardzo lubiane w Japonii. Można powiedzieć, że w kraju kwitnącej wiśni to właśnie ramen jest najpopularniejszą potrawą, a nie sushi. 

Ramen, to zupa z makaronem pszennym oraz dodatkami, często z kawałkami mięsa oraz warzyw, którego bazą jest mięsny wywar. Jeśli chcesz to sobie wyobrazić, możesz pomyśleć o naszym polskim rosole. 

Najczęściej na wierzch dodaje się jeszcze jajko na twardo oraz pokrojoną cebulkę szalotkę. 

Jako ciekawostkę można dodać, że ramen przybył do Japonii w XIX wieku prosto z Chin. Jednak dopiero po II wojnie światowej stał się bardzo popularny. Wszystko za sprawą tego, że był niedrogi, a składniki do jego przygotowania były ogólnodostępne. 

Ramen tak samo jak sushi można znaleźć w wielu opcjach. W Japonii są nawet specjalne automaty, w których możesz je zamówić. Jest to idealna opcja dla obcokrajowców, którzy nie posiadają wystarczających zdolności, aby dobrze komunikować się w języku japońskim. 


To danie powinno się jeść pałeczkami, a do wypicia zupy dostaje się specjalną łyżkę. Dla osób, które wcześniej nie korzystały z pałeczek, może wydawać się to trudne, ale praktyka czyni mistrza.

Ramen - wywar na bazie mięsa z makaronem i dodatkami
Ramen, tradycyjne danie, którego bazą jest wywar z mięsa. Źródło: Unsplash.

3. Onigiri

Na pewno często dostawałeś  kanapki z serem lub szynką do szkoły. Onigiri, to właśnie rodzaj kanapki, ale wykonanej z ryżu, dlatego nazywa się to danie także “ryżową kanapką”.

Onigiri bardzo łatwo rozpoznać, ponieważ ma kształt trójkąta. Wszystko dzięki specjalnej formie, w którym przygotowuje się taką kanapkę. 

Wykorzystuje się do tego okrągły ryż. Taką ryżową kanapkę faszeruje się różnego rodzaju dodatkami np. mięsem, rybami, warzywami czy owocami morza (najpopularniejsza jest krewetka w tempurze). 

Gotowe onigiri zawija się od spodu jadalnym wodorostem nori, który jest bardzo często używany w kuchni japońskiej. 

Na pewno fani kultury japońskiej widzieli już wiele razy onigiri, czy to szukając informacji o tym kraju, czy też oglądając anime – czyli seriale i filmy animowane, które są bardzo popularne nie tylko w Japonii, ale i na całym świecie. 

Onigiri są także często dekorowane, aby przypominały zwierzątka i zachęcały do skosztowania tego przysmaku. Bardzo często posypuje się je czarnym sezamem. 

W Japonii można je znaleźć w wielu sklepach, a wybór ich nadzienia jest ogromny.

Kuchnia japońska - popularna przekąska czyli onigiri
Onigiri, czyli ryżowe kanapki w kształcie trójkąta, które są częstym dodatkiem do szkoły, czy też do pracy. Źródło: Unsplash.

4. Tamagoyaki

Tamagoyaki to omlet japoński przygotowany z jajek, który jest zwinięty w rulon. Swoim wyglądem przypomina sushi. 

Tę potrawę wykonuje się na kanciastej, prostokątnej patelni. Na rozgrzaną patelnię dodaje się jajko jak na jajecznicę i rozprowadza po całej powierzchni. Kiedy jajko się zetnie, należy zepchnąć je na jedną stronę i zawinąć je w rulonik. 

Następnie należy dodać kolejną warstwę i pamiętać, o tym, aby jajko wpłynęło także pod usmażoną już część. Tę warstwę spychamy tak, aby tworzyły jedność z poprzednią i zwinęły się w jedną całość. 

Czynność możesz powtórzyć, aż do skończenia masy jajecznej, którą wcześniej przygotowałeś. Rulon z jajek powinien przypominać walec.  

Oczywiście w trakcie zawijania możesz dodać różne składniki, które sprawią, że danie to będzie smaczne. Na końcu należy pokroić je w paski i można podawać. 

Bardzo często Tamagoyaki wykorzystuje się jako formę szybkiego śniadania. 

Tamakoyaki - idealnie na świadanie
Tamagoyaki – omlet japoński wykonany z jajka. Źródło: Unsplash. 

5. Okonomiyaki

Okonomiyaki, to placki wykonane z ciasta naleśnikowego, w którym główną rolę gra kapusta pekińska. 

Znajdują się w nim także inne dodatki, jak różnego rodzaju mięso, owoce morze czy nawet makaron. Wszystko przygotowywane jest na specjalnej rozgrzanej blasze, aby wszystkie składniki był ciepłe.  

Na wierzchu polewa się placek specjalnym sosem nazywanym Otafuku, który dzięki swojej idealnej konsystencji nie spływa z dania. 

Może zastanawiasz się, co oznacza to nazwa? Otóż okonomiyaki oznacza “smaż, co chcesz”.

Okonomiyaki - kuchnia japońska
Okonomiyaki – placek z ciasta naleśnikowego, nazywany także japońską pizzą. Źródło: Unsplash. 

6. Dango

Wcześniej wspomnieliśmy o samych słonych daniach, teraz czas na coś słodkiego. Dango, to nic innego jak kluski w formie kulek, wykonane z mąki ryżowej.

Najczęściej można je zobaczyć nabite jak szaszłyk na kijek, na którym znajdują się 3-4 kuleczki. Je się je przez cały rok. 

Najpopularniejsze są dango z nadzieniem z pastą z czerwonej fasoli, która jest powszechna w tym kraju. 

Co więcej, na Hanami, czyli na święto kwitnącej wiśni, przygotowuje się dango o smaku kwiatu wiśni. Jest to bardzo popularna przekąska podczas festiwalów przygotowanych właśnie na to święto. 

Dango może mieć także różne kolory. Najbardziej popularne są trzy kuleczki na patyku o kolorze zielonym, białym i różowym. 

Dango - kuchnia japońska słodycze
Dango, czyli tradycyjne japońskie słodkości wykonane z mąki ryżowej. Źródło: Unsplash. 

Jak Japończycy zaczynają posiłek?

W Polsce, zazwyczaj każdy siada do posiłku i po prostu zaczyna go jeść. W Japonii natomiast wygląda to trochę inaczej.

Otóż Japończycy przed rozpoczęciem posiłku składają ręce jak do modlitwy, lekko się kłaniają i wypowiadają słowo “itadakimasu” (jap. いただきます). To słowo jest pewnego rodzaju modlitwą. W ten sposób dziękują każdemu kto brał udział w przygotowaniu tego posiłku. 

Jako ciekawostkę można dodać, że w tradycyjnych japońskich domach jedzenie posiłku odbywa się przy niskim stole. Podłoga wyłożona jest specjalnymi matami, które nazywają się “tatami”.  W formalny sposób do stołu zasiada się w pozycji klęczącej z piętami opartymi o pośladki. 

Jak już na pewno zdążyłeś zauważyć kuchnia japońska, to nie tylko sushi, ale także wiele innych cudownych dań, których powinieneś spróbować. Dlatego też skorzystaj z wielu lokali, które oferują japońskie potrawy, aby zapoznać się z ich kulinariami. Kto wie, może pewnego dnia wybierzesz się do kraju kwitnącej wiśni i skosztujesz tych dań przygotowanych przez prawdziwych Japończyków.