![Kuchnia norweska – czego warto spróbować podczas podróży do tego kraju](https://lubie.com.pl/wp-content/uploads/2022/01/kuchnia-norweska-popularne-dania.jpg)
Co przychodzi Ci do głowy, kiedy myślisz o kuchni norweskiej? Na pewno dużo osób kojarzy ją z rybami. Nic dziwnego, ponieważ są one jednymi z podstawowych produktów, z których przygotowuje się dania w tym kraju.
Jednak kuchnia norweska, to nie tylko ryby. Można dostrzec w niej także dania ziemniaczane oraz mięsne.
Interesujesz się kuchnią lub Norwegią? Chcesz poznać najpopularniejsze dania tego kraju? Jeśli tak, to dobrze trafiłeś! W tym artykule pokażemy Ci, co je się w tym zakątku świata i czego warto spróbować podczas wyjazdu do tego kraju.
1. Lutefisk
Jeśli mówimy o Norwegii, to pierwsze na naszej liście musi być danie z ryby.
Lutefisk to suszony dorsz, który jest charakterystycznym daniem dla tego kraju. Najczęściej robi się je w okresie Bożego Narodzenia.
Taką potrawę przygotowuje się przez wiele dni. Jeśli chcesz go zjeść na święta to, powinieneś zacząć przygotowania już około 2 tygodni wcześniej, ponieważ dorsza trzeba wysuszyć, a następnie moczyć przez kilka dni w wodzie.
Następnym krokiem jest marynowane ryby w ługu sodowym. Jest to substancja, która jest silnie żrąca.
Tak przygotowanego dorsza smaży się lub gotuje. Wszystko zależy od upodobań osoby, która ją przygotowuje.
![Norwegia - Lutefisk Suszony dorsz - kuchnia norweska](https://lubie.com.pl/wp-content/uploads/2022/01/dired-cod-kuchnia-norweska.jpg)
2. Fårikål
Ta nazwa na pewno brzmi tajemniczo i nie za wiele mówi osobom, które nie znają języka norweskiego.
Fårikål to norweskie danie narodowe. Jest to baranina z kapustą. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, dlatego też często podaje się je podczas weekendu lub spotkań z rodziną.
Potrawa swoją konsystencją przypomina gulasz. Gotuje się go i doprawia solą i pieprzem. Wszystko gotuje się do czasu, aż składniki w daniu będą miękkie.
Jest to potrawa idealna na zimniejsze dni, ponieważ rozgrzeje każdego, kiedy temperatura nie będzie sprzyjająca.
Jeśli chodzi o nazwę tego dania, to fårikål oznacza “baranina w kapuście”.
![Baranina z kapustą - Norwegia kuchnia Farikal - kuchnia norweska](https://lubie.com.pl/wp-content/uploads/2022/01/farikal-kuchnia-norewska.jpg)
3. Kjøttkaker
Tradycyjna kuchnia norweska to także mięsne klopsiki, o których nie można zapomnieć.
Są to kulki, które robi się z mielonej wołowiny. Do mięsa dodaje się pieprz, imbir, a także gałkę muszkatołową. Dzięki tym składnikom danie jest aromatyczne, a także lekko pikantne.
Podaje się je najczęściej z ziemniakami lub kapustą. Co więcej, można je kupić w wielu supermarketach, ale oczywiście najlepszym wyborem będzie zrobienie ich samodzielnie.
Jest to potrawa, którą można w łatwy sposób przygotować. Podaje się ją najczęściej w porze obiadowej. Możesz być pewien, że spożywając to danie, na pewno zaspokoisz swój głód.
![Norwegia - kulki z mielonej wołowiny Meatballs - kuchnia norweska](https://lubie.com.pl/wp-content/uploads/2022/01/meatballs-kuchnia-norweska.jpg)
4. Rømmegrøt
Kolejne danie, którego nazwa dla większości osób może być nieznana.
Rømmegrøt to nic innego jak owsianka. Głównymi składnikami są kwaśna śmietana, mąka pszenna, masło, pełne mleko i sól.
Wszystkie składniki gotuje się, aż do uzyskania kremowej i gęstej konsystencji. Do tego dania można także dodać ryż.
Jest ona przygotowywana w wielu domach w Norwegii, w szczególności latem. Przepisy na to danie różnią się w zależności od regionu, a także od rodziny. Wiele osób ma na nią swój własny sposób.
W przeszłości rømmegrøt był uznawany za tradycyjny posiłek, który spożywało się podczas specjalnych okazji i świąt. W dzisiejszych czasach sprawa wygląda inaczej i Norwedzy jedzą kiedy tylko mają na to danie ochotę.
![Owsianka z kwaśną śmietaną - kuchnia norweska Owsianka norweska - kuchnia](https://lubie.com.pl/wp-content/uploads/2022/01/norwegian-rice-porridge-kuchnia-norweska.jpg)
5. Marynowane śledzie
Jeśli jesteś w Norwegii i chcesz spróbować tradycyjnego dania, musisz wybrać marynowane śledzie.
Aby je przygotować, należy mieć oczywiście rybę w plastrach, cebulę, a także wiele przypraw np. gorczyca, pieprz, ziele angielskie.
Wszystko należy włożyć do słoika i marynować. Marynatę wykonuje się z wody, octu i cukru.
To danie można spożywać na wiele różnych sposobów. Na kanapce, jako przekąskę, czy jako dodatek do kanapki.
Bardzo często podaje się marynowane śledzie z kwaśną śmietaną, a także z ziemniakami.
![Norwegia i marynowane śledzie - kuchnia Marynowane śledzie - kuchnia norweska](https://lubie.com.pl/wp-content/uploads/2022/01/marynowane-sledzie-kuchnia-norweska.jpg)
6. Krumkake
Na końcu naszej listy tradycyjnie musi znaleźć się coś słodkiego. Dlatego też zaraz dowiesz się co to jest krumkake.
Krumkake to tradycyjne norweskie waflowe ciastko. Robi się je z masła, jajek, mąki, cukru i śmietany.
Wypieka się je za pomocą przyrządu, który przypomina gofrownicę. Taka maszyna posiada dwustronny ozdobny ruszt, dzięki czemu waflowe ciasteczka mają ciekawy i piękny wzór na cieście.
Są one także zawijane w tradycyjne sposób, przez co przypominają gazetę zwiniętą w rulon.
Przygotowuje się je w okresie świątecznym i kładzie na stole. Przechowuje się je w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Wszystko po to, aby zachować chrupkość ciasta.
Rurki są kruche, słodkie, a co najważniejsze słodkie. Można je jeść w oryginalnej formie, lub wypełnione kremem z konfiturą.
![Przyskam z Norwegii - krumkake, czyli waflowe ciastko Krumkake - kuchnia norweska](https://lubie.com.pl/wp-content/uploads/2022/01/kumkake-kuchnia-norweska.jpg)
Jak widzisz, Norwegia także zaskakuje swoją kuchnią. Jeśli chcesz poznać jej prawdziwy smak, najlepszym sposobem będzie wybrać się do tego kraju i spróbować tradycyjnych dań, które oferują. Nawet jeśli niektóre mogą wydawać się specyficzne, to pamiętaj, że warto próbować nowych rzeczy. Dlatego będąc na wycieczce w tym kraju, oprócz zwiedzania najpopularniejszych zabytków, zajrzyj także do pobliskich restauracji, aby poznać smak Norwegii.