Kuchnia turecka. Nie tylko kebab?

Jeśli rozmawiamy o potrawach, które kojarzą się nam z kuchnią turecką, na pewno pierwszą, która przychodzi nam na myśl. jest kebab. Oczywiście to prawda, że jest to danie pochodzące z tego kraju, ale Turcja i jej kuchnia, to coś więcej. 

Turecka kuchnia charakteryzuje się przede wszystkim swobodnym łączeniem smaków.

Jednak jakie dania wywodzą się jeszcze z tego kraju? Poznaj kilka z nich razem z nami! 

1. Mercimek çorbası 

Naszą przygodę z kuchnią turecką zaczynamy od dania, które jest prawdziwym specjałem tego kraju. 

Mercimek çorbası to turecka zupa przygotowana z zielonej lub czerwonej soczewicy. Jest to danie wegetariańskie, dlatego dodawane są do zupy warzywa np. marchew, cebula, cukinia czy ziemniaki. Można oczywiście spotkać odmiany z dodatkiem mięsa, ale są one rzadziej spotykane. 

Warzywne dodatki, które dodaje się do zupy, zależą od regionu. Dlatego też można powiedzieć, że nie ma jednego głównego przepisu na to danie, ponieważ każdy dodaje swoje specyficzne składniki. 

Mimo to jedno jest pewne, że podstawą musi być wcześniej wspomniana czerwona lub zielona fasola. 

Zupa przygotowana z takich składników jest bardzo zdrowa, ponieważ zawiera dużo błonnika, a także białka. Możesz ją także jeść, jeśli masz problem z wątrobą. 

Mercimek çorbası jest bardzo lekką zupą, dlatego nikt nie będzie mógł na nią narzekać. Co ciekawe, ta zupa jest najczęściej podawana na śniadanie.

turecka zupa - kuchnia turecka
Turecka zupa z soczewicy z warzywami. 

2. Pide

Pide to tradycyjny wypiek podawany w Turcji. 

Dokładniej mówiąc jest to grube ciasto, które formuje się na kształt łódki lub łezki. Jego boki są grusze, a do środka dodaje się różne wytrawne dodatki. 

Ciasto jest kruche i chrupiące na zewnątrz, natomiast miękkie w środku. To sprawia, że pide jest bardzo jest taka popularna w Turcji. 

Pide nazywana jest też przez wiele osób turecką pizzą. Jest ona długa, ponieważ może mieć nawet ponad 40 cm. Dlatego też możesz być pewien, że będziesz mógł się porządnie najeść. 

Mięsno-warzywny farsz wewnątrz łódeczki jest niezwykle dobry i na pewno posmakuje każdemu. Pide najczęściej kroi się na kawałki, aby można było ją łatwo jeść. 

Ciasto pide jest delikatne i miękkie, ponieważ w trakcie jego tworzenia dodaje się jogurt. 

Pide - kuchnia turecka
Pide, czyli turecka pizza w kształcie łódeczki z pysznym farszem w środku. 

3.  Menemen

Czas na kolejną tradycyjną turecką potrawę, która jest znana w całym kraju. 

Menemen to danie, które przygotowuje się na patelni i składa się z zielonej papryki, pomidorów, jajek, a także odpowiednich przypraw np. mielona papryka. Potrawa ta nazywana jest także turecką jajecznicą. 

Danie jest bardzo proste do wykonania. Musisz tylko pokroić warzywa w kostkę i wrzucić je na patelnię z oliwą. Następnie podsmażyć warzywa i poczekać aż zrobi się z nich warzywna masa. Następnie wbijasz jajka i czekasz, aż się dobrze zetną. 

Jest to aromatyczne i bardzo smaczne danie, które podaje się z reguły na śniadanie. Łatwość i szybkość przygotowania na pewno jest jej ogromnym plusem. 

Po takim porannym posiłku na pewno będziesz miał siłę na kolejne godziny. 

Menemen - kuchnia turecka
Pyszne tureckie śniadanie z warzywami i jajkiem. 

4. Simit

Simit, to nic innego jak turecki chleb, a dokładniej turecki bajgiel. 

Mają charakterystyczny pierścieniowy kształt i wiele osób może powiedzieć, że przypomina precla lub obwarzanka. Na wierzchu simit zawsze jest obficie posypany sezamem. 

Dlaczego właśnie sezam? Ponieważ w przeszłości był to produkt bardzo luksusowy i cenny. 

W przeszłości takie tureckie bajgle były ofiarowywane w prezencie jako dowód uznania strażnikom pałacowym przez sułtanów. 

Kiedy w dawnych czasach simity były luksusowym daniem, tak teraz każdy może go zakupić. Nie zważając na status, czy pochodzenie. 

Simit jest jednym z najbardziej popularnych produktów w Turcji, dlatego też można go kupić w każdym sklepie i piekarni. Najczęściej jest spożywany z turecką herbatą. 

W Turcji istnieją 3 rodzaje simitów: upieczony na patelni, upieczony jak chleb i simit o błyszczącej skórce z sezamem. 

Simit - kuchnia turecka
Tureckie bajgle, które przypominają obwarzanki mocno posypane sezamem. 

5. Karnıyarık

Ta dziwnie wyglądająca nazwa na pewno nic Ci nie mówi. Jednak jest to danie, które jest bardzo popularne w Turcji. 

Karnıyarık to po prostu nadziewany bakłażan. Jest on rozcięty na środku, a do jego wnętrza wkładane są różnego rodzaju składniki. 

Najczęściej do wnętrza bakłażana dodaje się mięso mielone jagnięce, pomidory, cebulę, oliwki, a także pietruszkę. 

Jest to bardzo dobry pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny.

Faszerowany bakłażan - kuchnia turecka
Szybki i prosty sposób na dobry obiad – czyli nadziewany bakłażan.

6. Pismaniye

Jak zawsze na naszej listy musi pojawić się coś słodkiego, co związane jest z Turcją. 

Pismaniye, to deser, który jest bardzo popularny wśród turystów i często jest on kupowany jako prezent. 

Pismaniye to słodki deser, który swoim wyglądem przypomina watę cukrową. Składnikami do jego wykonania jest cukier, mąka i aromaty, które nadają smaku. 

Jeśli już mówimy o smaku, to przypomina on popularną chałwę. Ten przysmak najczęściej podawany jest z miętową herbatą. 

Deser jest bardzo słodki, więc będzie idealny dla osób, które lubią takie smaki. Kłębuszki tego deseru są bardzo lekkie i same rozpływają się w ustach. 

Nazwa tego deseru oznacza dosłownie ‘skruchę’.

Słodki deser- kuchnia turecka
Turecki deser o wyglądzie waty cukrowej i smaku chałwy. 

7. Dondurma

Dondurma to po turecku ‘lody’, jednak te lody, które są przygotowywane w tym kraju, nie są takie zwyczajne. Dlaczego?

Lody w Turcji, wykonywane są w inny sposób niż te w naszym kraju. Różnią się nie tylko konsystencją, ale także i smakiem. 

Dzięki wyjątkowej gęstej konsystencji lodów wolniej się rozpuszczają, co ma ogromne znaczenie i bardzo pomaga podczas upałów, które panują w tym kraju. 

Taką konsystencję lody zawdzięczają dwóm składnikom: salep (rodzaj mąki), a także mastyks (żywica o charakterystycznym smaku).

Przy stoiskach z tego typu lodami można zobaczyć pracowników, którzy robią pewnego rodzaju sztuczki z lodami. Rozciągają je, wymachują w powietrzu, czy też podrzucają je do góry.  Na pewno taki spektakl jest warty obejrzenia.

Lody  - kuchnia turecka
Niezwykłe tureckie lody, które dzięki specjalnym składnikom wolniej się topią i są bardziej elastyczne. 

Teraz już wiesz, że Turcja, to nie tylko kebab, ale także wiele innych cudownych dań, które są warte spróbowania. Dlatego też podczas podróży do tego kraju, warto skosztować tego typu dania. A może spróbujesz swoich sił i spróbujesz zrobić je sam w swoim domu? Na pewno niektóre z nich mogą stanowić ciekawe wyzwanie.