Kuchnia meksykańska jest głównie kojarzona z pikantnymi i wyrazistymi smakami.
Na to jak wygląda i smakuje ta kuchnia miała wpływ kultura indiańska, oraz kolonizatorzy, którzy przybywali w przeszłości na te obszary.
Oczywiście kuchnia ta nie tylko przepełniona jest smakiem, ale także i kolorami. W tym artykule poznasz najpopularniejsze potrawy z Meksyku i na chwile przeniesiesz się do tego cudownego kraju, który jest odwiedzany przez wielu turystów.
1. Tacos
Nasza listę musimy otworzyć jednym z najbardziej popularnych dań z Meksyku, czyli tacos.
Podstawowym składnikiem tacos jest tortilla, która wykonana jest z mąki pszennej lub kukurydzianej. Ma ona kształt charakterystycznej łódeczki, którą piecze się w piecu i do której wkłada się podstawowe składniki.
Do tych składników należą między innymi: czerwona fasola, kukurydza, mięso wołowe, cebula, pomidor.
Jest to mała przekąska, którą szybko można się pożywić. Podaje się je najczęściej w formie przystawek.
W tacos ważne są także przyprawy, których nie może zabraknąć w kuchni meksykańskiej. Dodaje się cytryny oraz ostre papryczki, które podkreślają smak całego dania.
2. Qesadilla
Quesadilla, to kolejna potrawa bardzo popularna w Meksyku, która jest często wybierana przez turystów, którzy odwiedzają ten kraj.
Quesadilla, to połączenie dwóch placków tortilla. Pomiędzy nimi znajduje się serowe nadzienie z dodatkiem warzyw, a także mięs. Można ją także wykonać z jednego torillowego placka i złożyć go na pół. W taki sposób często podaje się to danie.
Inny rodzaj podania tego dania, to pokrojenie tortilli z nadzieniem na trójkąty.
Quesadilla najczęściej podawana jest z różnego rodzaju sosami i dipami.
Jako ciekawostkę można dodać, że tradycyjnie do wykonania tego dania stosuje się tortille wykonaną z masy kukurydzianej. Jednak na północny kraju stosuje się placki wykonane z pszenicy.
3. Guacamole
Nie jest to danie, ale sos, który jest niezwykle popularny w Meksyku i stanowi ważną część kuchni.
Guacamole, to sos, który przygotowywany jest z awokado. Dodatkowo dodaje się także limonkę oraz sól, aby wzbogacić smak.
Oczywiście guacamole można przygotować na wiele sposób i takie sosy mogą także zawierać paprykę chili, pomidory czy różnego rodzaju przyprawy.
Uznaje się to za idealną przystawkę do dań. Bardzo często stosuje się ten sos do nachos, które wyglądają jak chipsy, ale są trochę twardsze i mają kształt trójkąta.
Jako ciekawostkę można dodać, że guacamole było znane już w czasach azteckich, a teraz jest popularne nie tylko w meksyku, ale i w wielu innych krajach.
4. Ceviche
Mimo że danie to wywodzi się z Peru, to w Meksyku zyskało taką popularność, że stało się jednym z najczęściej przyrządzanych potraw.
Ceviche, to tak naprawdę kawałki świeżej, surowej ryby. Ryba marynowana jest w sosie z limonki i cytryny. Dodawane są także przyprawy, oraz warzywa.
Jest to idealne danie na gorąco dni, ponieważ taka sałatka orzeźwia i dodaje energii.
Aby podkreślić smak tego dania, podawana jest bardzo często z awokado, kukurydzą lub słodkimi ziemniakami.
Jako ciekawostkę można dodać, że w Meksyku powstało największe ceviche na świecie, które ważyła aż 4,5 tonu. To pokazuje, jak bardzo Meksykanie uwielbiają to danie, mimo że nie powstało w ich kraju.
Na pewno jest to danie, które warto spróbować, aby przekonać się o jego doskonałości w smaku.
5. Chapulines
Kolejna propozycja na pewno wiele osób nie przekona, ponieważ jest to ekstremalne jak na nasze warunki danie.
Chapulines, to nic innego jak jadalne owady, które wykorzystuje się w kuchni meksykańskiej.
Przyrządzenie ich jest bardzo proste, ponieważ na samym początku należy je oczyścić, a następnie przyprawić tylko solą, chilli i sokiem z limonki. Tak przyprawione owady można zacząć smażyć.
Osoby przygotowujące takie owady, powinny wiedzieć jak długo je smażyć, ponieważ niedosmażone owady mogą stanowić zagrożenie dla ludzi, które je spożywają. Wszystko przez to, że niekiedy mogą pojawić się na nich nicienie.
6. Pan de Muerto
Przechodzimy teraz do słodkości, ponieważ w Meksyku także je uwielbiają.
Zaczynamy od pan de muerto, czyli dosłownie tłumacząc ‘chleba zmarłych’. Jest to rodzaj meksykańskiej słodkiej bułeczki.
Takie bułeczki zawsze przygotowuje się na Dia de los Muertos, czyli na Meksykańskie święto zmarłych. W tym czasie ludzie przychodzą na groby swoich bliskich, świętują, zostawiają im jedzenie i sami je spożywają.
Jest to bardzo radosny dzień w całym meksyku, w przeciwieństwie do naszego świta w Polsce. Cmentarze wypełniają się ludźmi, muzyką, światłami, tańcami i jedzeniem.
Bułeczki są bardzo proste w przygotowaniu. Podczas Dia de los Muertos na wierzchu wypieku umieszcza się symbol czaszki i skrzyżowane piszczele.
Mimo że jest to tradycyjny wypiek na ten właśnie dzień, to można je dostać także każdego innego dnia roku. Wtedy jedynie zmienia się symbol z czaszki i piszczeli na kulkę z ciasta, lub przyozdabia się ją paskami.
Jak widzisz, Meksyk posiada kuchnię, w której łatwo się zakochać. Króluje w niej papryka chili, a także limonka. Wybierając się do tego kraju, na pewno warto spróbować tradycyjnych dań, ponieważ nigdzie indziej nie będą tak smakować.