Największe państwo Europy, czyli popularne dania z Rosji

Kuchnia rosyjska słynie z dobrych i obfitych dań. Niektórzy mogą pomyśleć, że nie ma w niej nic wyjątkowego lub że jest podobna do wielu innych europejskich kuchni. 

To prawda, że kuchnia rosyjska jest bliska Polakom, ponieważ nie jest oddalona od nas aż tak daleko. Jednak nie można powiedzieć, że wiemy o niej wszystko. Jest to państwo, któremu na pewno warto się przyjrzeć bliżej. 

Dlatego też dzisiaj zabierzemy Cię w podróż do Rosji. Poznasz najpopularniejsze dania tego kraju, oraz potrawy, których warto spróbować, jeśli zamierzasz wybrać się w podróż do tego zakątka świata. Oto 6 dań z kuchni rosyjskiej, które warto znać! 

1. Szczi 

Przygodę z kuchnią rosyjską zaczniemy od jednej z najpopularniejszych zup w tym kraju, czyli szczi. 

Szczi to zupa, która przygotowuje się z warzyw liściastych. Dodaje się także grzyby, ryby, przyprawy oraz mięso. Wiele osób nazywa ją kapuśniakiem, ponieważ w pewien sposób go przypomina. 

Należy pamiętać, że nie ważne, w jaki sposób i z czym przygotowuje się szczi, zawsze musi znaleźć się w niej kiszona kapusta. 

Jest to pożywne danie, które na pewno zaspokoi żołądek nawet najbardziej wygłodniałej osobie. Szczi jest także proste w przygotowaniu, dlatego nawet ktoś, kto nie ma dużego doświadczenia w kuchni, będzie mógł ją przygotować.

Jako ciekawostkę można dodać, że danie to było spożywane na dworze carskim. Zupę szczi jadł między innymi car Piotr I czy Mikołaj II. 

Szczi - kuchnia rosyjska
Szczi, czyli jedna z najbardziej popularnych zup w Rosji. Niezależnie od odmiany tej zupy w jej składzie zawsze musi się znaleźć kiszona kapusta.

2. Solanka

Solanka to danie, które znane jest nie tylko w Rosji, ale także na Ukrainie. 

To zupa, którą przygotowuje się na rosole z mięsa, grzybów lub ryby. Oczywiście dodaje się do bulionu przyprawy, aby nabrał odpowiedniego smaku. 

Jest to zupa, która jest syta i rozgrzewająca. Dlatego będzie doskonałym pomysłem na obiad podczas zimowych dni, kiedy za oknem panują minusowe temperatury. To danie jest znane także w Polsce. Coraz częściej przygotowuje się ją w naszym kraju. Nic dziwnego, ponieważ jest smaczna i zachwyca swoim zapachem.

Dlatego, że danie jest gęsta i sycąca w Rosji podaje się ją często w towarzystwie wódki. 

Jako ciekawostkę można dodać, że w przeszłości tę potrawę nazywano ‘sielianka’, co oznaczało wiejską potrawę. 

Solanka - kuchnia rosyjska
Solanka, czyli rosyjska zupa z dodatkami mięsa i warzyw jest gęsta, sycąca i rozgrzewająca. 

3. Boeuf Stroganow

Kolejna potrawa jest znana także w Polsce. Boeuf Stroganow można znaleźć  także pod nazwą Strogonow.

Boeuf Stroganow to podsmażona polędwica wołowa, która jest duszona wraz z pieczarkami. Do tych składników dodaje się jeszcze sos ze śmietany, mielonej papryki, koncentratu pomidorowego i pieprzu. 

Jest to danie jednogarnkowe, które jest niezwykle pożywne i w miarę proste do przygotowania. Jest to doskonała propozycja na pyszne i rozgrzewające danie. Możesz je podać jako obiad dla swojej rodziny i znajomych. 

Trzeba pamiętać, że podstawowym warunkiem do przygotowania tego dania jest mięso wołowe. Na końcu posypuje się je natka pietruszki do smaku. 

Strogonow - kuchnia rosyjska
Boeuf Stroganow to danie jednogarnkowe, które przygotowuje się z mięsa wołowego. Można dodać pieczarki i posypać na końcu natką pietruszki. 

4. Pierogi pielmieni

Kolejnym daniem są pierogi, które pochodzą z kuchni rosyjskiej. 

Pielmieni to pierogi, które posiadają w swoim wnętrzu mięsny farsz. Swoim wyglądem przypominają dobrze nam znane uszka, które podaje się z czerwonym barszczem.

Pierogi pielmieni je się z różnymi dodatkami. Jedni preferują masło i pieprz. Inni natomiast dodają śmietanę, masło, a nawet ocet. Tak naprawdę wszystko zależy od tego, jaka kombinacja najbardziej wpada w gusta osoby, która je tę potrawę. Możesz nawet zanurzyć je w bulionie drobiowym. 

Ich wykonanie jest proste i na pewno nie sprawi większych problemów. Pierogi to danie, które w Polsce jest bardzo popularne, dlatego może warto spróbować ich odmiany z zachodu?

Pierogi pielmieni - kuchnia rosyjska
Pierogi pielmieni podawane na różny sposób – potrawa z kuchni rosyjskiej. 

5. Bliny

Bliny to kolejne danie, które jest bardzo popularne w kuchni rosyjskiej. 

Jest to potrawa, która wygląda jak naleśniki, które przygotowujemy we własnych domach. Bliny mogą być pszenne lub żytnie. Co więcej, nie ma dokładnych wskazówek co do tego, jakiej grubości powinny być. 

Ciasto robi się z mąki pszennej lub żytniej, drożdży, masła i mleka. 

Można je podawać na słono i słodko. Na słono z łososiem, na słodko z cukrem pudrem, konfiturami i świeżymi owocami. 

Bliny - kuchnia rosyjska
Tradycyjne rosyjskie bliny, które wyglądają jak naleśniki. Można je podawać na słono i na słodko.

6. Miodownik

Listę jak zawsze kończymy deserem. Tym razem jest to ciasto!

Miodownik to przepyszne, delikatne i słodkie ciasto, którego bazą jest miód. Jest to deser, który na pewno wymaga sporo czasu, ponieważ składa się aż w 8 warstw, które są przełożone kremem. 

Mimo to, że miodownik nie należy do najprostszych ciast, warto go zrobić, ponieważ ma pyszny i niezapomniany smak. Nie trzeba jechać do Rosji, aby go spróbować, ponieważ można go zakupić w sklepach lub zaryzykować i zrobić samemu. 

To ciasto jest idealne na każdą okazję. Doskonale będzie pasował na rodzinne spotkanie, święta, a także każdego innego dnia. 

Miodownik - kuchnia rosyjska
Miodownik, czyli ciasto na bazie miodu, który składa się tradycyjnie z 8 warstw przekładanych przepysznym kremem.

Jak widzisz, kuchnia rosyjska ma także swoje specyficzne dania, które rozsławiły się i można ich także skosztować w innych sąsiadujących z nią państwach. Dania możesz wykonać nawet w zaciszu swojego domu, czy nawet niektóre zakupić w lokalnych sklepach (miodownik). Dlatego spróbuj tradycyjnych i popularnych rosyjskich dań i przekonaj się jak smakują!