Nasi zachodni sąsiedzi, czyli popularne dania z kuchni niemieckiej

Kuchnia niemiecka wielu osobom kojarzy się z tłustymi potrawami i ziemniakami. Oczywiście są to cechy charakterystyczne dla tego państwa, ale nie można wkładać wszystkich dań do jednego worka. 

Trzeba przyznać, że kuchnia niemiecka nie jest jednolita i na pewno może zaskoczyć smakiem niejednego smakosza. Wybierając się w podróż do tego zakątka Europy, na pewno trzeba spróbować tradycyjnych dań, które królują w Niemczech. 

Jakich popularnych potraw należy skosztować? Jeśli jesteś tego ciekawy, to dobrze trafiłeś, ponieważ z nami wybierzesz się na wycieczkę do kraju naszych zachodnich sąsiadów i poznasz dania, które są często wybierane przez turystów z całego świata. 

1. Weißwurst 

Dla osób znających język niemiecki ta nazwa na pewno nie będzie znana. Jednak ci, którzy nie znają, mogą mieć problem z rozszyfrowaniem nazwy tej potrawy. Otóż “Weißwurst”, to biała kiełbasa. 

W Niemczech kiełbasy są bardzo popularne i zazwyczaj do ich produkcji wykorzystuje się mięso wieprzowe. Inaczej jest jednak przy Weieißwurst. Używa się do niej obowiązkowo mięsa z cielęciny. 

Bardzo często można ją zobaczyć na popularnym w Niemczech Oktoberfest, które podaje się wraz z trunkiem. 

Tradycyjnie białą kiełbasę podaje się w towarzystwie słodkiej musztardy. Często dodaje się do tego duetu także słonego precla. 

Jest także częścią dań głównych wraz z ziemniakami i kapustą. 

Niemcy słyną z dobrych i różnorodnych kiełbas, jednak to właśnie Weißwurst jest najbardziej popularna. 

Weisswurst - kuchnia niemiecka
Biała kiełbasa – specjał Niemiec, podawana często z ziemniakami i kapustą. 

2. Currywurst 

Jak wspomnieliśmy wcześniej, Niemcy, to kraj słynący z kiełbas. Dlatego też odwiedzając to państwo, musisz spróbować kolejnego przysmaku!

Currywurst to grillowana kiełbasa, czasami także pieczona, która jest posypana przyprawą curry. Niemcy na niej nie oszczędzają, dlatego zawsze obficie posypując nią kawałki kiełbasy. Na sam koniec wszystko dodają sos, który przygotowany jest na bazie koncentratu pomidorowego. 

Jest to danie, które zalicza się do potraw fastfoodowych i jest typowe dla kuchni niemieckiej. Podaje się ją pokrojoną w plastry. Dzięki takiej formie można ją łatwo spożywać, nawet na stojąco. Często je się ją w towarzystwie popularnych na całym świecie frytek. 

Jako ciekawostkę można dodać, że danie to powstało w 1949 roku. Stworzyła je Herta Heuwer. Była to doskonała i sycąca przekąska, dla wszystkich ludzi, którzy odbudowywali Berlin po wojnie.

Currywurst - kuchnia niemiecka
Popularna przekąska typu fast food z przyprawą curry i specjalnym sosem. 

3. Kartoffelsalat 

Przechodzimy teraz do kolejnej popularnej potrawy, która często gości na niemieckich stołach. 

Kartoffelsalat – ta nazwa nawet osobie, która nie rozumie języka niemieckiego, będzie znana. Jest to po prostu sałatka ziemniaczana. Przygotowywana jest z pokrojonych i wcześniej ugotowanych ziemniaków. Kroi się je w kostkę i dodaje także cebulę. 

Aby smak tego dania był idealny, przyprawia się je solą i pieprzem. Dodaje się także ocet, majonez lub olej. 

Jest to sałatka, która jest prosta w przygotowaniu i nie zajmuje dużo czasu. Dlatego też jest doskonałym dodatkiem do dania głównego lub jako indywidualna przekąska. Można ją podawać także do mięs z grilla. 

Sałatka z ziemniaków z Niemiec
Sycąca sałatka, którą podaje się z ugotowanych i pokrojonych w plastry ziemniaków.

4. Szpecle

Kolejną potrawą pochodzącą z kuchni niemieckiej są szpecle. A czym one dokładnie są?

Szpecle to potrawa, której podstawową częścią są kluski kładzione. Ciasto robi się z jajek i mąki i ubija się widelcem. Robi się to tak długo, aż będzie zbite i zacznie się ciągnąć. 

Przygotowane ciasto trzeba podzielić na małe kluseczki. Następnie gotuje się je we wrzącej wodzie, która należy osolić. Po tym procesie ważne jest, aby zalać je jeszcze mlekiem. Po dodaniu mleka trzeba je jeszcze przez chwilę podgrzać. 

Podaje się je z różnymi dodatkami, wszystko zależy od upodobań. Można takie danie jeść z popularną kiełbasą, kiszoną kapustą, czy też skwarkami. 

Co ciekawe istnieje też wersja tego dania na słodko. W takim przypadku dodatkami do kluseczków są owoce. 

Małe kluseczki - kuchnia niemiecka
Małe kluseczki, które robi się z jajek i mąki.

5. Eintopf 

Kolejna potrawa, jest doskonała jako danie główne. Dlaczego? Zaraz się o tym przekonasz!

Eintopf to danie, które jest bardzo popularne w kuchni niemieckiej. Przepis bazuje na mięsie wołowym i ziemniakach. Do dania dodaje się także różnego rodzaju dodatki. Nie można ich dokładnie określić, ponieważ istnieje wiele wariacji na temat tego dania. 

Do Eintopf można także użyć ryżu, różnych warzyw, boczku i także wielu innych składników.

Jest to potrawa jednogarnkowa. Dlatego też będzie doskonała jako danie główne. Eintopf jest sycący i na pewno nikt po jego skosztowaniu nie pozostanie głody.

To danie można w szybki i łatwy sposób przygotować i nie potrzeba do tego specjalnych kulinarnych umiejętności. 

Eintopf - kuchnia niemiecka
Danie jednogarnkowe, Eintopf, które nasyci całą rodzinę. 

6. Precel

Przechodząc do popularnych niemieckich przekąsek nie można zapomnieć o tym, z czego słynie ten kraj. 

Precle są symbolem kulinarnym tego państwa, sprzedaje się go w wielu sklepach, a także podaje na najbardziej znanym festiwalu niemieckim, czyli Oktoberfest. 

Ciasto na tego rodzaju wypiek przygotowuje się z mąki pszennej i drożdży. Przed jego wypieczeniem wygina się go w typowy dla tej przekąski kształt, który przypomina cyfrę osiem. Najbardziej tradycyjną posypką dla tego typu dania jest sól, sezam lub czarny mak.

Charakteryzuje się on chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem. Precel jest wspaniałym pomysłem na szybkie śniadanie. 

Precle - przekąska kuchnia niemiecka
Popularna w Niemczech przekąska, czyli precle, które posypane są sezamem, solą, makiem lub innymi dodatkami.

To już koniec naszej przygody po kuchni niemieckiej. Na pewno zapoznałeś się z kilkoma daniami, bez których ten zakątek świata nie może się obejść. Będą na wycieczce w Niemczech, grzechem byłoby nie spróbować, chociaż kilku z potraw, które kształtują tę gastronomię.