Pomysł na kolację z makaronem, czyli włoskie smaki w kuchni

Dla niektórych kolacja to zbędny element codziennego jadłospisu. Są jednak wśród nas również osoby, które nie wyobrażają sobie dnia bez tego posiłku. Wymyślanie coraz to nowych dań jest bardzo ciężkie, szczególnie jeśli zależy nam na wzbudzeniu zachwytu u towarzysza, z którym spożyjemy potrawę. Właśnie dlatego przedstawimy wam kilka pomysłów na włoską kolację z makaronem w roli głównej.

Pomysł na kolację z makaronem – najlepsze przepisy

Makaronowa sałatka z tuńczykiem

Ciekawym sposobem na nieco lżejszą kolację jest makaronowa sałatka. Wystarczy, że w dużej misce umieścimy ugotowany i wystudzony makaron, najlepiej świderki bądź kokardki. Następnie należy dodać do niego przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, sałatę lodową bądź gotowy miks sałat, ser typu feta, kawałki tuńczyka z puszki oraz ulubione aromatyczne przyprawy. Całość warto polać sosem sałatkowym przygotowanym z kilku łyżek oliwy extra vergine, papryki słodkiej wędzonej oraz oregano. Takie połączenie smaków powinno przypaść do gustu wszystkim fanom kuchni włoskiej.

Mini lasagne ze szpinakiem

Pomysł na kolację z makaronem powinien być przede wszystkim prosty i szybki do przygotowania. Nikt nie chce przecież spędzać połowy wieczoru w kuchni. Właśnie dlatego jednym z ciekawszych przepisów jest mini lasagne ze szpinakiem. Do jej przyrządzenia potrzebujemy jedynie małego naczynia żaroodpornego, surowych płatów makaronu typu lasagne, śmietany, pieczarek, szpinaku oraz parmezanu. Danie należy zacząć od przygotowania farszu. Wystarczy, że na patelni skropionej oliwą z oliwek podsmażymy kilka pokrojonych pieczarek, a następnie dodamy dwie garści świeżego szpinaku. Gdy składniki będą już gotowe, całość warto doprawić do smaku solą, pieprzem oraz czosnkiem, a następnie zalać śmietaną. Po wykonaniu farszu należy jedynie wysmarować małe naczynie żaroodporne odrobiną masła, a następnie układać w nim na przemian warstwy makaronu i sosu ze szpinakiem. Górę lasagne warto posypać startym parmezanem, a całość zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.

Spaghetti a’la carbonara

Rodzaje makaronów włoskich, po które najczęściej sięgamy, to zdecydowanie penne oraz spaghetti. Z długich makaronowych nitek możemy przyrządzić wspaniałe danie z boczkiem w roli głównej. Wystarczy, że pokrojone w kostkę mięso podsmażymy na patelni, a następnie dodamy do niego białą cebulę oraz dwa ząbki czosnku. Całość należy doprawić do smaku. Warto jednak pamiętać, by nie usuwać z naczynia tłuszczu, który wydzieli się podczas podsmażania boczku. Będzie on ważnym składnikiem naszej niezbyt dietetycznej, ale jakże smacznej, potrawy. W międzyczasie należy w osolonej wodzie ugotować makaron spaghetti, który możesz kupić na https://kuchnia-wloska.com.pl/category/makarony-wloskie. Gdy obydwie części składowe potrawy są już gotowe, wystarczy, że w dużym naczyniu, np. garnku, wymieszamy makaron z przygotowanym farszem, a następnie dodamy śmietanę. Fani ostrzejszych dań mogą na tym etapie dodatkowo przyprawić potrawę, wedle własnego uznania. Spaghetti a’la carbonara smakuje najlepiej, gdy podamy je z serem mozzarella.

Makaronowa zapiekanka

Zapiekanka makaronowa to danie, które można konfigurować na wiele sposobów. Najprościej jest ją jednak przyrządzić z dowolnego rodzaju makaronu oraz sosu pomidorowego. Wystarczy, że zeszklimy na patelni posiekaną cebulę, a następnie dorzucimy do niej odrobinę mięsa mielonego. Gdy całość dokładnie podsmażymy, należy dodać krojone pomidory z puszki oraz doprawić sos. W międzyczasie warto ugotować makaron, a następnie połączyć składniki w naczyniu żaroodpornym. Wierzch naszego dania najlepiej wyłożyć mozzarellą, parmezanem bądź plastrami sera żółtego, a następnie całość zapiekać w piekarniku do momentu, aż ser nieco się przyrumieni.

Makaron z krewetkami i ostrym sosem

Krewetki to owoce morza, po które sięgamy dosyć często. Większość z nas lubi je spożywać solo, jednak warto spróbować dodać je do makaronu. Wystarczy, że na patelni rozpuścimy masło, dodamy posiekaną cebulę oraz kilka pokrojonych w plastry ząbków czosnku. Gdy całość delikatnie się zarumieni, należy dorzucić krewetki oraz dolać szklankę czerwonego wytrawnego wina. Po odparowaniu alkoholu wystarczy, że dodamy pół szklanki ciepłej wody oraz słoiczek przecieru pomidorowego. Całość należy doprawić ostrą papryką, pieprzem cayenne oraz pokruszoną suszoną papryczką chilli. Na koniec farsz wystarczy wymieszać z ugotowanym makaronem i gotowe!

Potrzebujesz więcej pomysłów na kolację z makaronem w roli głównej? Zajrzyj na bloga sklepu https://kuchnia-wloska.com.pl/blog a na pewno znajdziesz coś co trafi w Twoje gusta smakowe!