![Smaczne i kolorowe dania z kuchni marokańskiej – poznaj popularne potrawy!](https://lubie.com.pl/wp-content/uploads/2022/01/maroko-popularne-potrawy.png)
Interesują Cię smaki z innych krajów? Może chcesz poznać dania pochodzące prosto z Maroka? Jeśli tak, to dobrze trafiłeś. Wyrusz z nami w podróż po aromatycznej kuchni marokańskiej, która zachwyca swoimi smakami wielu turystów, którzy wybierają właśnie ten zakątek świata jako miejsce swoich wyjazdów.
Kuchnia marokańska charakteryzuje się składnikami, które są powiązane z krajami śródziemnomorskimi, czyli: oliwki, cukinie, bakłażany. Mimo to ich dania są specyficzne i na pewno wyróżniają się na tle innych państw.
Już teraz poznaj z nami 6 najpopularniejszych i najlepszych dań wywodzących się z Maroka.
1. Tadżin
Pierwsza potrawa, to jedno z najbardziej tradycyjnych dań przygotowywanych w Maroko.
Tadżin to potrawa, która przypomina gulasz. Zawiera różnego rodzaju warzywa oraz mięso. Dodaje się także suszone owoce i orzechy, przez co całe danie nabiera lekko słodkiego smaku, co jest typowe w kuchni marokańskiej.
Nie ma dokładnego przepisu na tadżin, ponieważ w każdym domu robi się go inaczej. Panie domu posiadają swoje własne przepisy, które przekazują swoim dzieciom.
Tadżin przygotowuje się w glinianym naczyniu, które jest stworzone specjalnie do tego dania. Ta charakterystyczna i nietypowa misa nazywa się tak samo jak potrawa, czyli tadżin.
Zapewne możesz spotkać taką potrawę w wielu innych krajach, gdzie ludzie przygotowują ją w restauracjach. Jednak nic nie przebije prawdziwego tadżin, które jest przygotowywane przez marokańską gospodynię. Wybierając się do tego kraju, grzechem jest nie spróbować gulaszu pochodzącego z tego państwa.
![Marokański gulasz - kuchnia Tadżin - kuchnia marokańska](https://lubie.com.pl/wp-content/uploads/2022/01/tadzin-kuchnia-marokanska.jpg)
2. Harira
Harira to narodowa zupa marokańska. Można spróbować ją nie tylko w barach i restauracjach, ale także na straganach na targach ulicznych, które są popularne w tej części świata.
Harira przygotowywana jest z mięsa baraniego, które jest podstawą zupy. Można stosować także drób lub wołowinę, ale to jednak baranina króluje. Do niej dodaje się różnego rodzaju warzywa strączkowe, takie jak: groch, soczewica czy ciecierzyca.
Aby stworzyć idealny smak zupy, dodaje się także warzywa i przyprawy. Podaje się ją z kuskusem, ryżem lub makaronem.
Zupa dzięki swoim składnikom ma właściwości rozgrzewające. Dlatego też na pewno idealnie sprawdzi się w zimniejsze dni.
Co ciekawe, tradycyjnie harira podawana jest po okresie ramadanu, aby ludzie wrócili do pełni sił po poście, który przeszli.
Zupę podaje się bardzo często z jajkami, które gotuje się na twardo. Stosuje się także suszone figi. Harira gotowana się w dużych garnkach.
![Tradycyjna zupa - kuchnia marokańska Harira - kuchnia marokańska](https://lubie.com.pl/wp-content/uploads/2022/01/harira-kuchnia-marokanska.jpg)
3. Kuskus
Nie chodzi oczywiście o sam kuskus, ale o dania, jakie mogą powstać dzięki niemu.
Kuskus to rodzaj kaszy, chociaż tak naprawdę przypomina makaron. Robi się go za pomocą mąki pszennej i wody, a następnie formuje małe kuleczki.
Kuskus stał się w ostatnich latach bardzo popularny. Można go kupić w każdym sklepie i w prosty sposób przygotować do spożycia. Wystarczy zalać go gorącą wodą, przyprawić i poczekać aż napęcznieje.
W Maroko kuskus podaje się z warzywami oraz mięsem. Co więcej, aby zapewnić idealny smak i aromat dodaje się dużo ziół.
To kolejna potrawa w kuchni marokańskiej, którą można przyrządzać na wiele sposobów. Jest to danie sycące i najczęściej w tym zakątku świata podaje się je zazwyczaj w piątki. Dlaczego?
W przeszłości w tym państwie to właśnie czwartek i piątek uważane były za weekend. Dlatego po modlitwach przygotowywano obiad dla całej rodziny. Kuskus był doskonały, ponieważ jest sycący, niedrogi i można nim nasycić całą rodzinę.
![Kuskus i dania z kuchni marokańskiej Kuskus - kuchnia marokańska](https://lubie.com.pl/wp-content/uploads/2022/01/kuskus-kuchnia-marokanska.jpg)
4. Sałatka marokańska
Sałatka marokańska jest szybka i prosta w przygotowaniu. Otóż do kaszy kuskus należy dodać rodzynki, a następnie zalać gorącym bulionem. Następnie należy przygotować warzywa np. marchewkę, paprykę, cebulę.
Ważnym elementem sałatki jest ciecierzyca. Należy także przygotować odpowiedni sos, który robi się z oliwy i soku z cytryny. Następnie należy wszystko ze sobą zmieszać i schłodzić.
Jest to doskonała mieszanka smaków, która jest lekka i idealna dla każdego, kto nie przepada za mięsem w potrawach.
![Sałatka z ciecierzycy - Maroko Sałatka marokańska - kuchnia marokańska](https://lubie.com.pl/wp-content/uploads/2022/01/salatka-marokanska-kuchnia-marokanska.jpg)
5. Pastilla
Jest to bardzo nietypowe dania, które jest bardzo często przyrządzane w Maroku i dla niektórych może wydawać się nie do zjedzenia.
Pastilla to mielone mięso z kurczaka z migdałami, które okryte jest ciastem francuskim. Na wierzchu posypuje się je cukrem pudrem, a także często używanym w Maroku cynamonem.
Takie połączenie może spowodować obrzydzenie, jednak nie trzeba się uprzedzać i dać szansę temu jakże nietypowemu daniu.
Jest to potrawa aromatyczna i słodka. Można w niej wyczuć nie tylko cynamon, ale także i zioła.
Pastilla tak naprawdę pochodzi z Hiszpanii, a na tereny Maroka dotarła w XV wieku. Najczęściej podaje się ją na przyjęciach rodzinnych i podczas świąt.
![Marokański placek z mięsnym farszem - Maroko kuchnia Pastilla - kuchnia marokańska](https://lubie.com.pl/wp-content/uploads/2022/01/pastilla-kuchnia-marokanska.jpg)
6. Pomarańcze z miodem i cynamonem
Czytając już nazwę tego deseru, chyba nie trzeba nic więcej tłumaczyć. Marokański przysmak składa się, z pokrojonych cienko plastrów pomarańczy, które są posypane cynamonem i polane miodem.
Połączenie wszystkich smaków jest idealne i na pewno zasmakuje niejednemu turyście. Jest to zdrowa przekąska, która jest doskonałym uzupełnieniem po zjedzeniu dania głównego.
Może być to dla wielu osób nietypowe połączenie, ale na pewno zaskoczy oryginalnym smakiem.
![Kuchnia Maroko - plastry pomarańczy Pomarańcze z cynamonem i miodem - kuchnia marokańska](https://lubie.com.pl/wp-content/uploads/2022/01/pomarancze-z-cynamonem-i-miodem-kuchnia-marokanska.jpg)
Jak widzisz, kuchnia marokańska może zachwycić swoimi smakami i nietypowymi połączeniami, które na pewno sam byś nie wpadł. Dlatego też warto poznać kuchnie innych krajów i odkryć nowe smaki. Jeśli będziesz miał okazję być w Maroku, na pewno musisz spróbować tych potraw. Będzie to niesamowita przygoda, a dania przygotowywane przez Marokańczyków na pewno zachwycą cię swoim aromatem i smakiem.