Kuchnia afrykańska może zaskoczyć swoimi smakami, kolorami i zapachami niejednego smakosza. Wiele osób utożsamia ten kontynent z biedą, a co za tym idzie z niesmacznymi i ubogimi potrawami.
Każdy, kto tak uważa, może przeżyć zaskoczenie, ponieważ Afryka jest kontynentem, który ma wiele dań, które są smaczne i bogate w różne składniki odżywcze.
Jeśli zastanawiasz się jakich afrykańskich dań warto spróbować podczas wyprawy na ten kontynent, to dobrze trafiłeś. W tym artykule podpowiemy Ci, jakie potrawy zaskakują turystów.
1. Cape malay bobotie
Pierwsze danie pochodzące z Afryki, jest wyjątkowe dla tego regionu. Dlaczego? Ponieważ jest to jedno z najstarszych potraw pochodzących z Ameryki Południowej i jest uważana za danie narodowe tej części kontynentu.
Cape malay bobotie to dobrze przyprawione danie, które przygotowuje się z mięsa mielonego. Co więcej, jest ono pokryte doskonale przygotowanym kremem jajecznym. Wszystkie składniki piecze się, aby powstało coś w rodzaju zapiekanki.
We wcześniejszych przepisach dodawano do potrawy także imbir, czy majeranek, potem wprowadzono także przyprawę curry. Jeśli chodzi o tradycyjne bobotie, to dodaje się do niego także suszone owoce np. rodzynki.
Cape malay bobotie podaje się samo lub w towarzystwie żółtego ryżu, czyli ryżu gotowanego wraz z przyprawą o nazwie kurkuma.
2. Shakshuka
Jest to danie, które jest znane przede wszystkim w krajach arabskich, ale trzeba pamiętać, że jest ono związane z Afryką Północną.
Shakshuka to potrawka z pomidorów, zielonej papryki, czosnku i cebuli. Do tych składników dodaje się także jajka sadzone, które stanowią bardzo ważny składnik dania. Przed podaniem dekoruje się także świeżą kolendrą, aby smak był lepszy i bardziej wyraźny.
Jest to potrawa, którą podaje się przede wszystkim podczas Świąt Wielkanocnych, które są bardzo ważne w Afryce. Przygotowuje się ją na śniadanie.
Shakshuka ma znaczenie także symboliczne, ponieważ podczas świąt Afrykańczycy, którzy wyznają wiarę chrześcijańską, dzielą się tą potrawą z osobami, które nie wierzą w Boga lub wyznają inną wiarę.
Nazwa tego dania w tłumaczeniu na język polski, oznacza “wielki bałagan”. Warto spróbować zrobić takie danie w swoim własnym domu.
3. Fufu
Mimo że danie tak się nazywa, wcale nie jest niesmaczne. Wręcz przeciwnie! Ta potrawa jest jedną z tradycyjnych w Afryce, a największą popularnością cieszy się przede wszystkim w Ghanie.
Fufu to potrawa mączna, która przyrządzana jest z mąki z manioku jadalnego lub plantanów. Po ugotowaniu przygotowaną masę tłucze się w moździerzu i poprzez ubijanie powstaje masa, którą nazywa się fufu. Jest ona ciągnąca i łatwa do oderwania.
Masa jest często podawana ze specjalnym sosem, który przygotowuje się z orzechów palmowych lub ziemnych z pomidorami. Przygotowaną masę bierze się w ręce, kawałek odrywa i połyka w całości.
Ludność Afryki bardzo często spożywa właśnie to danie, ponieważ jest proste i tanie w przygotowaniu.
4. Kuskus
Ten produkt jest znany nawet nam Polakom, ponieważ kaszę kuskus można dostać w każdym sklepie. Jest bardzo popularna, bo jest to szybki sposób na dodatek do dania. Wystarczy zalać ją gorącą wodą i poczekać aż napęcznieje.
Kaszę kuskus można dodawać do różnego rodzaju potraw. Pochodzi z Afryki Północnej, a dokładnie z krajów Maghreb. Na tych terenach jest za symbol bogactwa i szczęścia.
Co więcej, kasza kuskus jest bardzo zdrowa i posiada wiele składników, które są ważne dla zdrowia człowieka. Zawiera dużo żelaza, jodu, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych.
W Afryce kuskus dalej wyrabiany jest przez kobiety własnoręcznie. Co ciekawe, kuskus nazywany jest także “ziarenkami złota”, nie tylko przez swój złoty kolor, ale także przez to, że wybarwiany w tradycyjny sposób musi zostać wystawiony na słońce, aby wysechł.
5. Szorba adas
Szorba adas to smaczna, sycąca, a także gęsta zupa. Przygotowuje się ją z czerwonej soczewicy, marchewki, cebuli i ziemniaków. Najczęściej podaje się ją z grzankami lub chlebkiem naan.
Oryginalnie zupa ta pochodzi z Libii, czyli kraju leżącego w Afryce Północnej. Zupa jest nie tylko sycąca, ale także i rozgrzewająca.
6. Mandazi
Na naszej liście oczywiście nie mogło zabraknąć tradycyjnej afrykańskiej przekąski.
Mandazi to puszyste małe placuszki, które przypominają pączki lub nasze polskie tradycyjne racuchy. Można je szybko zidentyfikować, ponieważ mają charakterystyczny trójkątny kształt. Smaży się je na głębokim tłuszczu.
Przygotowuje się je z ciasta, do którego dodaje się mleka kokosowego, a także wiórki. Dzięki temu pączki mandazi zyskują unikalny i tradycyjny dla tego rejonu smak. Po upieczeniu są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.
W Afryce bardzo często spożywa się mandazi podczas śniadania, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby były zwykłą przekąską. Co więcej, tradycyjnie pączków nie podaje się z żadnym nadzieniem ani sosami. Przygotowane mandazi można posypać jedynie cukrem pudrem.
Jak widzisz Afryka to różnorodności i ciekawe połączenia. Warto odwiedzić ten kontynent i poznać tradycyjne potrawy, które pochodzą z różnych regionów. Oczywiście możesz sam zrobić je we własnym domu, ale nie ma nic lepszego niż skosztowanie dań, które są przygotowane w danym kraju w tradycyjny sposób. Poznaj nowe smaki podczas swoich podróży i zapoznaj się z kuchnią z Afryki!