Kuchnia azjatycka staje się coraz popularniejsza. Dlatego ludzie częściej sięgają po dania i przepisy z tego regionu. Najpopularniejsze są przepisy z Korei i Japonii, jednak Tajlandia nie pozostaje w tyle.
Kuchnia tajlandzka także ma niesamowite dania, które warto poznać i spróbować podczas wycieczki do tego państwa. Dlatego dzisiaj wybierzemy się w kulinarną podróż do Tajlandii!
W tym artykule przedstawimy 6 najpopularniejszych dań w Tajlandii i pokażemy, czym się charakteryzują. Dowiesz się, co jedzą ludzie w tym kraju.
1. Pad Thai
Jeśli jesteś zainteresowany kuchnią azjatycką, to ta nazwa może być ci znajoma.
Pad Thai to danie, które przygotowywane jest na bazie warzyw i makaronu. Mimo że jest serwowane w różnych zakątkach świata, to jednak w kuchni tajlandzkiej jest najbardziej popularne.
Jest to danie, gdzie na specjalnej patelni, znanej wokiem, smaży się makaron, jajka, a także różne inne dodatki takie jak krewetki, orzeszki czy kiełki fasoli. Dodaje się także sos rybny, aby podkreślić smak potrawy.
Danie to jest soczyste, kolorowe i zapewni Ci prawdziwą smakową rozkosz. Jest to połączenie miękkiego makaronu z chrupiącymi orzeszkami, warzywami i doskonałym mięsem.
To danie jest na pewno warte spróbowania. Dlatego podczas swojego pobytu w tym kraju udaj się do pobliskiej restauracji i zamów tę tajską potrawę.
2. Tom Yam Thale
Kolejną propozycją na naszej liście potraw z Tajlandii jest zupa. Jest to jedna z najpopularniejszych potraw w tym kraju.
Tom Yam Thale to zupa, którą przygotowuje się na bazie wody oraz bulionu. Do bazy dodaje się kurczaka lub krewetki, które są popularne w tej części świata.
Co więcej, do zupy dodaje się także trawę cytrynową, chili, mleko kokosowe i wiele innych dodatków, które są znane w Tajlandii.
Zupę najlepiej jeść na gorąco, ponieważ dzięki temperaturze ujawnia swój prawdziwy smak i aromat. Dodatkowo jest ostrzejsza. To danie jest proste i szybkie w przygotowaniu.
W tym kraju azjatyckim można ją dostać w większości restauracji. Dlatego odwiedzając to państwo, nie będziesz miał problemu ze spróbowaniem tej narodowej potrawy.
3. Tom Kha Gai
Następną propozycją na naszej liście także jest zupa, która jest tak samo popularna jak Tom Yam Thale.
Zupa Tom Kha Gai jest przygotowywana z mleczka kokosowego. Najczęściej dodaje się do niej kurczaka. Można jeść ją także z ryżem jaśminowym.
Aby dobrze smakowała, należy dodać także papryczkę chilli i trawę cytrynową. Dzięki takim składnikom zupa ma wyjątkowy smak i aromat.
Podczas gotowania zupy trzeba pamiętać, aby doprowadzić ją do wrzenia. Dlaczego? Ponieważ dzięki temu będzie miała wspaniałą gładką i delikatną konsystencję.
Jest to niezwykle aromatyczna i prosta w przygotowaniu zupa, którą zajadają się nie tylko mieszkańcy tego państwa, ale i turyści. Można ją podać jako obiad lub nawet kolację.
Zupa ma ostro-kwaśno-słodki smak i wszystkie te trzy smaki są idealnie uwydatnione w tym daniu.
4. Muu sate
Kolejne danie, to marynowana wieprzowina, która jest smażona na grillu. Można ją często zakupić na popularnych targach nocnych. Podawana jest z sosem z orzeszków ziemnych. Co więcej, do tego dania często dodawane są świeże ogórki, które są marynowane w occie z szalotką. Całości tworzy doskonałą smakową kombinację.
Podaje się je w postaci dobrze nam znanych szaszłyków, czyli mięsa, które jest nadziane na długi, cienki patyk.
Muu sate to danie street food, które podbija serca turystów, którzy chcą poznać nie tylko najpiękniejsze zabytki tego kraju, ale także skosztować lokalnej kuchni.
5. Pak Bung Faj Deng
Kolejna propozycja będzie idealna dla wszystkich wegetarian. Nazwa na pewno nic Ci nie mówi, dlatego zaraz przedstawimy Ci to danie.
Pak Bung Faj Deng to chiński szpinak wodny. Krótko się go podsmaża na patelni zwanej wokiem. Przyrządza się go w wysokiej temperaturze, a ogień spod woka wydostaje się z każdej jego strony.
Do tej potrawy dodaje się także sos ostrygowy, który podkreśla smak dania i nadaje mu odpowiedniego aromatu.
6. Kleisty ryż z mango
Na końcu naszej podróży przedstawimy jeden z najpopularniejszych deserów w Tajlandii. Słyszałeś kiedyś o nim?
Kleisty ryż z mango to doskonała przekąska i deser, którego trzeba spróbować. Na lepki i jeszcze gorący, parujący ryż kładzie się świeżo pokrojone mango. Owoc kroi się w paski lub w kostkę. Następnie polewa się na ryż gęste mleczko kokosowe, które nadaje odpowiedniego smaku deserowi.
Taki deser można w prosty sposób przyrządzić nawet we własnym domu. Jednak tajemnica dobrego deseru kryje się w odpowiednim gatunku ryżu, który należy powoli gotować. Deser jest na pewno warty spróbowania, ponieważ jest jednym z najlepszych deserów w tym kraju.
Kuchnia Tajlandii na pewno potrafi zaskoczyć. Teraz już wiesz, jakie danie są najbardziej popularne w tym kraju i co warto zjeść podczas wizyty w tym zakątku świata. Dlatego wybierając się tam, oprócz zwiedzania musisz skosztować także tradycyjnych dań, które są wizytówką tego państwa. Poznaj nowe smaki i poszerz swoje kulinarne horyzonty!