Australia, to kraj, a zarazem kontynent, który jest od nas bardzo oddalony. Nie każdy też może sobie pozwolić na podróż do tego ciekawego i pięknego kraju.
Dlatego też potrawy, które są tak popularne w Australii nie są tak znane w naszym regionie. W tym artykule dowiesz się jakie potrawy królują w kuchni australijskiej i czego powinieneś spróbować, jeśli się tam wybierzesz.
Mimo że kuchnia australijska opiera się na kuchni angielskiej, to można w niej zobaczyć wpływ także innych kultur. Królują w niej mięso, owoce morza i warzywa.
1. Grillowany stek z kangura
Dla nas to brzmi niezwykle ekstremalnie. Kangura jedynie możemy zobaczyć w Zoo, natomiast w Australii żyją na wolności i wykorzystuje się je jako mięso. Na pewno nie każdy chciałby spróbować tego dania, ale jest ono jednym z najpopularniejszych potraw w tym kraju.
Nie trzeba tutaj dużo tłumaczyć, ponieważ jest to grillowany stek z kangura. Przyrządza się go na grillu lub na patelni grillowej. Mięso doprawia się czosnkiem, imbirem lub chilli.
Na pewno jest to danie dla osób, które lubią ekstremalne i egzotyczne smaki. Mieszkańcy Australii na pewno są przyzwyczajeni do takiego mięsa, ale nie osoby, które tam podróżują. Dlatego taka propozycja w karcie dań może być szokiem.
Mimo że jest to danie popularne, nie jest ono często jadane. Grillowane steki z kangura spełniają rolę bardziej atrakcji turystycznej niż normalnego posiłku. Można je dostać w nielicznych miejscach.
Jeśli chcesz spróbować tego dania, możesz go przyrządzić samodzielnie. Takie mięso z kangura można znaleźć w niektórych sklepach w Polsce, lecz nie będzie to bardzo tanie danie.
2. Meat pie
Meat pie, to nic innego jak mięso zapiekane w cieście. Jeśli chodzi o Australię, to ciasto francuskie faszerowane jest mięsem, które jest pokrojone w kostkę lub zmielone. Dodaje się także sos. Czasami można spotkać wersję tego dania z cebulą, serem lub grzybami.
Bardzo często podaje się takie meat pie jako przekąski. Jest to danie niewielkich rozmiarów, ponieważ jest ono wielkości ręki. Takie ciasto można szybko przekąsić nawet i w drodze.
Jako ciekawostkę można dodać, że w Australii odbywają się konkursy, gdzie wybiera się najlepsze meat pie. Pierwszy taki konkurs odbył się w 1990 roku, a jego nazwa to The Great Aussie Meat Pie Contest. Chcieli znaleźć najlepsze meat pie w Australii i przy okazji promować składniki lepszej jakości.
Drugi taki konkurs to Bakels New Zealand Supreme Pie Awards i po raz pierwszy odbył się w 1997 roku. Dzięki temu chcieli znaleźć najlepszych producentów meat pie w kraju.
3. Chicken Parmigiana
Chicken parmigiana to bardzo popularne danie nie tylko w Australii, ale także i w innych regionach świata. Danie to składa się z panierowanej piersi z kurczaka w sosie pomidorowym. Do tego dodaje się mozzarellę i sery włoskie typu provolone lub parmezan.
Jest to danie, które bardzo często można znaleźć w różnych barach. Panierka z kurczaka jest chrupiąca. Jest to naprawdę dobre danie, ponieważ jest jednym z najpopularniejszych i najczęściej zamawianych przepisów z kurczaka na świecie.
Jak podają historycy, potrawa ta dotarła do Australii w latach 50 XX wieku. W 1953 roku znalazło się w karcie dań australijskiej w restauracji w mieście o nazwie Adelaide. Od tamtego czasu kurczak zyskał ogromną popularność i jest bardzo często podawany jako główne danie.
4. Lamingtons
Na naszej liście powinien także pojawić się australijski deser. Do nich właśnie należy lamingtons.
Lamingtons, to ciasto biszkoptowe w postaci prostokątów. Oblewa się je czekoladą, a następnie obtacza w wiórkach kokosowych.
Jeśli dalej nie możesz sobie zwizualizować tego dania, to pomyśl o kokosankach. Wyglądają one identycznie jak lamingtons.
Jest to deser prosty w przygotowaniu i na pewno nie pożałujesz, jak już go zrobisz. Ciasto jest miękki, a w połączeniu z czekoladą i wiórkami ma naprawdę niepowtarzalny smak, który posmakuje wielu osobom.
Można je podać do herbaty lub kawy. Idealnie sprawdzą się także na przyjęciach rodzinnych.
5. Pavlova
Na pewno tylko niektórzy wiedzieli, że pavlova to deser pochodzący właśnie z Australii, a także Nowej Zelandii.
Pavlova to słodki torcik bezowy, który dekoruje się bitą śmietaną i owocami. Najczęściej na szczycie tortu bezowego można zobaczyć truskawki, maliny czy też kiwi.
Jest to najsłynniejszy bezowy tort na świecie i nie ma co się dziwić, bo jest naprawdę pyszny i warto go chociaż raz spróbować.
Mimo że deser prawdopodobnie powstał około 1926 roku, jego popularność nie słabnie. Świadczy o tym wiele przepisów, które podpowiadają jak zrobić taki właśnie deser.
Nazwa tego deseru prawdopodobnie pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej, dla której po raz pierwszy ten słodki torcik został przygotowany.
6. Fairy bread
Fairy bread, to idealna słodka przekąska na przyjęcia urodzinowe dla dzieci.
Fairy bread, to biały chleb tostowy, który smaruje się masłem, a następnie pokrywa go kolorową posypką.
Chleb najczęściej krojony jest na pół i podawany w postaci trójkątów.
Taka kolorowa przekąska świetnie się sprawi na każdym przyjęciu, a przez dużą ilość kolorów na pewno zachęci dzieci do skosztowania tej bajkowej przekąski.
Do dekoracji można użyć tak naprawdę każdej posypki, ważne jest, aby kanapka była kolorowa, ponieważ to o to w tym chodzi.
Jak widzisz Australia także na swoje tradycyjne dania, które są bardzo popularne wśród mieszkańców, ale także często są wybierane przez turystów, którzy odwiedzają ten cudowny kraj. Może i ty kiedyś się tam wybierzesz? Australia jest na pewno krajem egzotycznym i wiele osób boi się grasujących ta dzikich zwierząt lub jadowitych pająków. Jednak warto się przełamać i odwiedzić ten kraj, ponieważ może zachwycić nie tylko kuchnią, ale i niezwykłymi atrakcjami.