Z napojami dookoła świata – czego warto się napić w różnych krajach!

Nie zważając na pogodę, ważne jest, aby zawsze mieć przy sobie jakiś napój. Szczególnie w upalny dzień. Dla organizmu istotne jest regularne uzupełnianie płynów. 

Na całym świecie jest wiele różnych napoi, które są specyficzne dla danego kraju. Jednak jakie napoje są najpopularniejsze za granicą? Czego powinieneś się napić, kiedy jesteś w takim kraju jak Egipt, Japonia, czy Turcja? 

Jeśli jesteś zainteresowany tym, jakie napoje są popularne w różnych państwach na świecie, to dobrze trafiłeś. W tym artykule przedstawimy Ci najpopularniejsze napoje w 6 krajach, które warto spróbować, będąc w danym regionie! 

1. Turcja – Ayran

Pierwszy krajem, do którego zawitamy, jest Turcja. Tutaj tradycyjnym i bardzo popularnym napojem jest ayran, który najczęściej pije się przy śniadaniu. 

Ayran to napój z jogurtu i wody w proporcji 2:1 lub 1:1. Do tych dwóch składników dodaje się także sól oraz pieprz. Napój najlepiej smakuje podawany schłodzony. Często na wierzchu można zauważyć białą piankę. 

Ayran jest popularny nie tylko w Turcji, ale i w innych krajach Bliskiego Wschodu. Można go skosztować w wielu restauracjach, ale także i zrobić samemu, ponieważ jest prosty i szybki w przygotowaniu. 

Na gorące dni najlepiej sprawdzi się ayran z drobno posiekaną miętą. Doskonale ochłodzi i orzeźwi. Często jest doskonałym dodatkiem do popularnego w tym kraju kebaba.  

Trzeba także nadmienić, że napój ayran nie tylko gasi pragnienie w upalne dni, ale także ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy i przywraca równowagę wody w organizmie. Mówi się, że jest to napój, który pozwoli utrzymać doskonałą sylwetkę, a co ciekawe jest także sposobem na długowieczność. 

Ayran - napój turecki
Tradycyjny turecki napój ayran, który doskonale orzeźwia i gasi pragnienie w upalne dni. 

2. Egipt – Karkade 

Kolejnym punktem na naszej mapie jest Egipt, gdzie znanym i cenionym napojem, nie tylko przez mieszkańców tego kraju, ale i turystów jest karkade. 

Karkade to herbata, którą przygotowuje się z suszonych kwiatów hibiskusa. Podaje się ją zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jednak popularniejszą opcją jest wersja na zimno. Jest to napój, który na pewno orzeźwi w gorące dni, a także ugasi pragnienie. 

Napar z suszonych kwiatów hibiskusa jest bardzo słodki. Przygotowuje się go w prosty i szybki sposób. Taką herbatę/lemoniadę można także zrobić w swoim własnym domu. 

Karkade ma wiele właściwości dobrych dla organizmu. Napój zawiera witaminę C, karoten i witaminy grupy B. Co więcej, ułatwia regenerację komórek. Aby uatrakcyjnić herbatę z hibiskusa, można dodać do niej cytrynę lub imbir. 

karkade - napój popularny w Egipcie
Karkade – napój z suszonych kwiatów hibiskusa, popularny w Egipcie.

3. Francja – Absynt

Przenosimy się do Europy, a dokładnie do Francji, gdzie bardzo popularnym jest wysokoprocentowy napój alkoholowy absynt. Mimo że napój powstał w XVIII wieku w Szwajcarii, to stał się niezwykle znany we Francji, a w szczególności w stolicy tego państwa, czyli w Paryżu. 

Absynt zaliczany jest do wódek smakowych i powstaje w procesie ekstrakcji liści piołunu, anyżu, kwiatów i kopru włoskiego. Dodatkowo używa się jeszcze innych ziół. Posiada charakterystyczną zieloną barwę. 

Większą część tego trunku stanowi czysty alkohol. Zawartość procentowa waha się między 50% a 80%. Jednak najczęściej można znaleźć absynt 70%. 

W przeszłości uważano, że ta wódka smakowa wywołuje problemy psychiczne, a nawet może doprowadzić do ślepoty. Dzisiaj można legalnie zamawiać go w restauracjach, a także kupować w sklepach. 

Absynt - napój popularny w Francji
Absynt – wysokoprocentowy napój alkoholowy, który ma charakterystyczny zielony kolor. 

4. Japonia – sake i ramune 

Kolejnym przystankiem jest kraj azjatycki, który znajduje się u wschodnich wybrzeży tego kontynentu, czyli Japonia. W tym państwie najpopularniejszymi napojami są sake i ramune. 

Sake to napój niskoalkoholowy, który jest produkowany z ziaren ryżu. Powstaje poprzez ich fermentację. Ten napój pełni w Japonii rolę piwa, szampana czy nawet whiskey. Podawany jest do wielu potraw, aby podkreślić ich smak. Co więcej, sake także równoważy intensywne smaki, a nawet neutralizuje kubki smakowe. 

Sake w zależności od tego jak jest przygotowane ma biały, lub lekko żółty kolor. Wiele osób porównuje je do białego wina. Może zawierać od 13% do 17% alkoholu. Napój ten różni się intensywnością smaku, a także kwasowością. Dokładny smak jest trudny do opisania, ale jest to napój słodkawy. 

Kolejnym popularnym napojem jest ramune, czyli lemoniada. Jest to popularny napój w całym kraju. Można je znaleźć w wielu smakach, dlatego każdy może znaleźć coś dla siebie. 

Ramune jest znane ze swojej specyficznej butelki. Butelka wyprodukowana jest z grubego szkła. Na górze ma specjalną przegrodę. Aby ją otworzyć, należy specjalnie skonstruowaną do tego zakrętką wcisnąć kulkę (która znajduje się nad komorą) do komory. Kulka ma zapobiegać wylaniu napoju z butelki. 

Sake - napój popularny w Japonii
Sake – tradycyjny trunek, który jest popularny w Japonii. 

5. Dania – Elderflower cordial/Hyldeblomstsaft 

Teraz przenosimy się do Danii, gdzie bardzo popularnym napojem jest elderflower cordial (inna nazwa: hyldeblomstsaft).

Elderflower cordial to napój, który jest wytwarzany z rafinowanego roztworu cukru i wody. Dodatkowo wykorzystywany jest kwiat czarnego bzu, który nadaje odpowiedniego smaku. Często nazywany jest naturalnym sokiem owocowym. 

W przeszłości był bardzo popularnym napojem w północno-zachodniej Europie. Teraz podbija serca ludzi, którzy mieszkają w Danii, gdzie dalej wytwarza się go w tradycyjny sposób. Elderflower cordial jest koloru białego i często podaje się go wraz z cytryną. 

Elderflower cordial - napój popularny w Danii
Elderflower cordial – czyli napój owocowy, bardzo popularny w Danii. 

6. Hiszpania – Sangria 

Czas przenieść się do słonecznej Hiszpanii, gdzie króluje napój alkoholowy o nazwie sangria. 

Sangria to napój, który produkowany jest przede wszystkim z wina. Do niego dodaje się soki owocowe i same owoce. Używa się także wzmacniaczy smakowych (np. innych trunków). 

Ten hiszpański napój najlepiej podawać schłodzony z lodem. Najczęściej można zobaczyć, że Hiszpanie wlewają go do wysokich szklanek, gdzie dodaje się także kostki lodu lub mrożone owoce. 

Nazwa ‘sangria’ pochodzi od ciemnoczerwonego koloru wytwarzanego trunku. ‘Sangre’ w języku hiszpańskim oznacza krew. 

Sangria - napój z Hiszpanii
Sangria – tradycyjny napój alkoholowy, który wytwarza się z wina i owoców. 

Na Hiszpanii kończymy naszą przygodę z najpopularniejszymi napojami w niektórych krajach na świecie. Jak widzisz, inne kraje zaskakują nie tylko pod względem potraw, ale i napoi, które spożywają. Odwiedzając te państwa, warto ich spróbować, aby lepiej poznać kuchnię danego kraju.