Interesuje Cię kuchnia szwedzka? Jeśli tak, to właśni z nami poznasz jej najpopularniejsze dania. Jeśli chodzi o ten kraj, to królują tam przede wszystkim naturalne i lokalne składniki. Szwedzi cenią sobie potrawy, które mają potrzebne składniki odżywcze.
Jest to kuchnia zdrowia i świeża, w której najczęściej można zobaczyć rybę w każdej postaci. Na pewno przypadnie do gustu osobom, które nie lubią wymyślnych smaków, a preferują prostotę.
Jednak mimo że kuchnia ta jest prosta, nie oznacza, że jest nudna i nie potrafi zaskoczyć. Przenieś się do Szwecji i poznaj najpopularniejsze dania, które często pojawiają się na stołach w tym państwie. Oto 6 potraw z tego kraju, które musisz znać!
1. Śledzie w każdej postaci
Jak wspomnieliśmy na początku, w Szwecji uwielbiają rybę w każdej postaci, dlatego warto wspomnieć o popularnych tam śledziach. Oczywiście w wielu innych krajach, jak i w Polsce są one popularne, ale to właśnie w tym zakątku świata je się je na wiele sposobów.
Można znaleźć śledzie słodkie, kwaśne, słone, pikantne czy też łagodne. Najpopularniejsze jednak są śledzie w śmietanie, a także z koperkiem.
Z takiej ryby robi się także przepyszne sałatki, które królują na stołach w domach mieszkańców tego kraju.
Ciekawą formą podawania tej ryby jest Surströmming, czyli kiszony śledź, który przez kilka miesięcy poddaje się procesowi kiszenia. Są one najbardziej popularne 24 czerwca, kiedy to w Szwecji świętuje się powitanie lata.
2. Ziemniaki Hasselback
Jesteś fanem ziemniaków? Jeśli tak, to kolejne danie będzie dla Ciebie doskonałą propozycją, którą musisz spróbować podczas swojego pobytu w tym kraju.
Hasselback to pieczone ziemniaczki, które obiera się, a następnie robi na nich pionowe nacięcia. Po wykonaniu tej czynności ziemniaczki wyglądają jak wachlarze. Często posypuje się je ziołami, aby miały lepszy smak i posiadały doskonały aromat.
Mogą być podawane jako danie główne, dodatek, a nawet jako poranne śniadanie.
Tak przygotowane danie wsadza się do piekarnika. Dzięki idealnej temperaturze z zewnątrz są dobrze przypieczone i chrupiące, a w środku kremowe i miękkie.
Najlepsze do tego typu dań są młode ziemniaki, które doskonale smakują po przyprawieniu i upieczeniu.
Nazwa tej potrawy wywodzi się od szwedzkiego hotelu Hasselbacken w Sztokholmie. To właśnie w nim po raz pierwszy podano takie zmianieczaki.
3. Kroppkakor
Kroppkakor to knedle ziemniaczane, które są tradycyjnym daniem w Szwecji. Najczęściej nadziewa się je wieprzowiną lub boczkiem, a także cebulą. Knedle ziemniaczane są gotowane i podawana na ciepło.
Należy pamiętać, że są one przygotowywane z ugotowanych ziemniaków, a nie surowych. Co więcej, knedle są zawsze podawane z masłem w towarzystwie dżemu borówkowego.
Jest to danie przygotowane z najbardziej dostępnych składników. Dlatego też jest proste w przygotowaniu, a także sycące.
Ta prosta potrawa na pewno skradnie Twoje serce już od pierwszego kęsa. Musisz koniecznie ich spróbować podczas pobytu w tym państwie.
4. Knäckebröd
Nazwa na pewno nic Ci nie mówi, chociaż można się domyśleć co może oznaczać.
Knäckebröd to pieczywo, które wypieka się z ciemnej żytniej mąki, a następnie suszy w bardzo wysokiej temperaturze. Jest to pieczywo ciemne i chrupie, które powstało w Szwecji, a następnie rozprzestrzenić na inne kraje.
Jest ono lekkie, chrupiące, cienkie, a także lekko pofalowane. Dla wielu osób może przypominać chipsy.
Chlebek jest bardzo łatwy w przygotowaniu i nadaje się jako dodatek do sałatek, dipów, a także zup. Jest to idealna alternatywa dla osób, które nie przepadają na normalnym pieczywem.
5. Köttbullar
Kolejna nazwa może nie być znana, jednak danie jest popularne i na pewno każdy o niej słyszał.
Kottbullar to nic innego jak mięsne kulki. Wykonuje się je z mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego. Tradycyjnie się je smaży lub piecze.
Przypominają klopsiki, ale są od nich mniejsze.
Mięsne kulki nie są trudne ani czasochłonne w przygotowaniu, dlatego można je podać jako danie główne. Podaje się je w sosie, aby miały lepszy smak, a przede wszystkim były soczyste.
Jest to tradycyjna potrawa kuchni szwedzkiej i podaje się ją z różnymi dodatkami np. ziemniakami czy sałatkami. Ziemniaki są najczęściej w formie puree.
6. Cynamonowe bułeczki
Bułeczki cynamonowe to klasyczny i tradycyjny wypiek szwedzki. Nie są to może, najbardziej fit przysmaki, ale na pewno są warte spróbowania.
Dodaje się do nich nie tylko cynamonu, ale także i mielonych goździków i kardamonu.
Aby stworzyć charakterystyczny kształt bułeczki, należy ciasto pokroić w paski, a następnie zwinąć tak, aby przypominał mocno zwinięty warkocz.
Ta słodka przekąska idealnie nadaje się do kawy i do herbaty. Po ich upieczeniu można je posypać cukrem pudrem lub dodać polewę, która na pewno sprawi, że bułeczka będzie bardziej słodka.
Śledzie, ziemniaczki hasselback, a może bułeczki cynamonowe? Nie ważne, która z potraw przypadła Ci najbardziej do gustu, jeśli pojedziesz do tego kraju, powinieneś spróbować najpopularniejszych dań, aby naprawdę poczuć smak tego zakątka świata. Jak sam widzisz, kuchnia szkocka jest prosta i przyjemna, dlatego na pewno przypadnie CI do gustu smak tradycyjnych potraw i pokochasz ją od pierwszego kęsa.