Ten kraj, co rok odwiedza wielu Polaków, dlatego też Wielka Brytania nie jest nam, aż tak obca. Jednak jeśli chodzi o ich kuchnię, nasza wiedza nie jest aż taka duża.
Na pewno Wielka Brytania kojarzy się z jedną z ich najpopularniejszych potraw, czyli z fish and chips, o której także wspomnimy w tym artykule. Jednak to nie wszystko, ponieważ angielska kuchnia, to coś więcej niż tylko to jedno danie.
Chcesz dowiedzieć się więcej na temat popularnych potraw z Wielkiej Brytanii? Jeśli tak, to jest to artykuł dla Ciebie! Wybierz się z nami w podróż do kraju królowej Elżbiety II i poznaj kilka dań!
1. Fish and chips
Nie mogliśmy zacząć od innego dania niż popularne nie tylko w Wielkiej Brytanii, ale także w innych zakątkach świata fish and chips.
Jeśli znasz język angielski, to na pewno już wiesz co to za danie. Otóż fish and chips, to nic innego jak ryba, która jest smażona w cieście lub bułce tartej i podawana w towarzystwie frytek. Można powiedzieć, że jest to kulinarny symbol tego regionu.
Najczęściej do tego dania wykorzystuje się dorsza czy też łupacza, lub inną rybę o białym mięsie np. halibut, mintaj lub flądra.
Jeśli chodzi o frytki, muszą być one grube. Tradycyjnie brytyjczycy polewają tę potrawę octem, a także lekko solą. Dzięki temu danie zyskuje wyjątkowy smak.
Ogromnym plusem tej potrawy jest to, że jest prosta i na pewno każdy kucharz będzie mógł ją przyrządzić. Na wyspach brytyjskich fish and chips to doskonały sposób na biznes.
2. Marmite
Kolejna propozycja nie jest tak naprawdę daniem, ale jest bardzo związana z kuchnią brytyjską, dlatego nie mogło jej zabraknąć na tej liście.
Marmite, to smarowidło do chleba. Jest on jednak nietypowy, a jeśli chodzi o smak… jedni go kochają, a drudzy nienawidzą. Ma ciemnobrązowy kolor i intensywny zapach. Jeśli chodzi o smak, to trochę przypomina trochę sos sojowy.
To wyjątkowe smarowidło do chleba, to wyciąg drożdżowy, czyli produkt uboczny, który powstaje podczas warzenia piwa. Może nie brzmi to smakowicie, ale jest to produkt, który zawiera witaminy z grupy B.
Stosuje się ją przede wszystkim do smarowania kanapek oraz jako dodatek do mięsa czy zup.
3. Beef Wellington
Kto się zna na gotowaniu lub oglądał programy kulinarne ten wie czym jest beef wellington.
Beef wellington to polędwica wołowa, która otoczona jest warstwą farszu grzybowego lub pasztetu. Całość zapiera się w cieśnie francuskim, przez co po wyjęciu z piekarnika beef wellington wygląda trochę jak chleb.
Nie jest to danie proste do przygotowania, czasami nawet dobrzy kucharze mają z nią problem. Trzeba jednak podkreślić, że nie je się jej codziennie. Beef Wellington jest przeznaczona na specjalne okazje lub święta.
Jest to danie, które podaje się w ekskluzywnych restauracjach, najczęściej w towarzystwie pieczonych ziemniaków lub z kieliszkiem wytrawnego, czerwonego wina.
Mówi się, że ta potrawa została nazwa na cześć Arthura Wellesleya, księcia Wellington, który był generałem i zwyciężył podczas bitwy pod Waterloo w 1815 roku.
4. Shepherd’s pie
Shepherd’s pie w tłumaczeniu na język polski, to ciasto pasterskie. Często jest też nazywane zapiekanką pasterską.
Jest to zapiekanka, która ma kilka warstw. Na samym dole dodaje się mielone mięso. Oryginalnie była to jagnięcina, ale teraz można dodać także mięso wołowe. Mięso miesza się z warzywami, a także sosem pomidorowym, który sprawia, że zapiekanka nie będzie sucha.
Górna warstwa shepherd’s pie to puree ziemniaczane. Taką zapiekankę wkłada się do piekarnika, a po wyciągnięciu można się rozkoszować nie tylko doskonałym smakiem, ale i aromatem.
Jest to propozycja dania idealna na obiad, ponieważ można ją przygotować w prosty i łatwy sposób.
5. Yorkshire pudding
Niech nie zmyli cię nazwa tego dania. Mimo że ma w swojej nazwie pudding, to wcale nie jest to słodka potrawa.
Yorkshire pudding to dodatek do mięs i pieczeni. Wykonuje się go z ciasta, które jest podobne do naleśnikowego. Aby go wykonać potrzeba mleka, mąki, jajek i wody.
Pudding ma charakterystyczny kształt, którego nie można pomylić z niczym innym. Otóż upieczony pudding wygląda jak kubeczek.
Yorkshire pudding jest jedną z potraw, które serwuje się podczas Świąt Bożego Narodzenia.
Jako ciekawostkę można dodać, że ta potrawa ma nawet swoje własne święto w Wielkiej Brytanii! Yorkshire Pudding Day świętuje się zawsze w pierwszą niedzielę lutego.
6. Eton mess
Ostatnia pozycja na naszej liście, to oczywiście słodki angielski deser.
Eton mess to mieszanka pokruszone bezy, bitej śmietany i pokrojonych truskawek. Jest to idealna propozycja na upalne lato, kiedy potrzeba orzeźwienia.
Oczywiście tradycyjnie do deseru dodaje się truskawki, ale można spróbować także innych kombinacji np. z jagodami czy też borówkami.
Ten angielski deser pokazuje, że nie trzeba skomplikowanych przepisów i składników, aby zrobić coś pysznego. Na pewno każdy będzie zadowolony z takiego deseru.
Jeśli chodzi o jego nazwę, to uważa się, że pochodzi on z Eton College, gdzie podaje się go podczas meczu krykieta, w którym to Eton College gra z Harrow School.
Druga część ‘mess’, oznacza ‘bałagan’. Wszystko dlatego, że jak możesz zobaczyć na obrazku poniżej, wszystkie składniki deseru są ze sobą zmieszane i tworzą właśnie obraz bałaganu.
Po przeczytaniu tego artykułu na pewno znasz już więcej potraw z Wielkiej Brytanii. Dlatego też, jeśli ktoś Cię zapyta o kuchnię tego kraju, będziesz mógł pochwalić się swoją wiedzą na jej temat. Jeśli będziesz miał kiedyś okazję odwiedzić ten kraj, koniecznie zapoznaj się z jego smakami i skosztuj tradycyjnych potraw, które wyróżniają tę kuchnię.