Jednym z najważniejszych naczyń w profesjonalnie zorganizowanej i wyposażonej kuchni są garnki gastronomiczne. Można zaopatrzyć się w takie o uniwersalnym przeznaczeniu, jednak gdy kuchnia pracuje pełną parą i realizuje zróżnicowane zamówienia, najlepiej sprawdzają się naczynia dedykowane określonym produktom lub potrawom.
Mimo że garnki wykonane są zazwyczaj z najwyższej jakości nierdzewnej stali, która nie absorbuje zapachów, oddzielne naczynia to najlepszy sposób na profesjonalne gotowanie. Jakie garnki o specjalnym przeznaczeniu warto mieć do dyspozycji w restauracyjnej kuchni? Oto kilka godnych sprawdzenia propozycji.
Garnek do gotowania makaronu i szparagów
Makarony stanowią składnik wielu potraw. Wykorzystywane są zarówno w restauracjach i barach, jak i lokalach specjalizujących się w kuchni włoskiej i orientalnej. Warto więc zadbać o naczynie, w którym makaron, niezależnie od rodzaju i kształtu, zostanie ugotowany idealnie. Jaki garnek do gotowania makaronu najlepiej wybrać?
W profesjonalnej kuchni do jego ugotowania wykorzystywany jest często garnek do szparagów. Choć jak nazwa wskazuje jest to naczynie dedykowane głównie szparagom, specjalny wkład umożliwia również bezproblemowe ugotowanie makaronu. Garnek do gotowania szparagów można wykorzystać także z powodzeniem do utrzymania w odpowiedniej temperaturze parówek do hot-dogów. Inny sprawdzony w profesjonalnych kuchniach sposób to skorzystanie ze specjalnego wkładu.
Cedzaki do garnków wykonane są ze stali nierdzewnej, a ich podstawową zaletą jest możliwość ugotowania jednocześnie różnych rodzajów makaronu w tym samym czasie, pod warunkiem, że będą to wkłady o trójkątno-półkolistym kształcie. Pojedynczy, okrągły wkład nie daje takiej możliwości, ale można w nim ugotować większą ilość określonego rodzaju makaronu. Perforowane wkłady do garnków przydają się również do gotowania ryżu, pierogów, kopytek i gnocchi.
Garnek do gotowania mleka
Gotowanie mleka wydaje się banalnie proste, mimo to często dochodzi do jego przypalenia lub wykipienia. W profesjonalnej kuchni to niedopuszczalne, dlatego wykorzystuje się tam specjalne garnki do gotowania mleka. Dużą popularnością cieszą się garnki do mleka, które posiadają tzw. płaszcz wodny, czyli podwójne ścianki między którymi podgrzewana jest ciecz.
Większość modeli posiada wygodny, ergonomiczny i nienagrzewający się uchwyt, dzięki czemu zwiększa się bezpieczeństwo ich użytkowania. W garnkach tego typu oprócz zagotowania mleka można roztopić czekoladę lub podgrzać sos tuż przed podaniem.
Wybierając garnki gastronomiczne o specjalnym przeznaczeniu, należy zwrócić uwagę na kilka istotnych parametrów, takich jak pojemność, wysokość, materiał z jakiego zostały wykonane, grubość dna (np. wielowarstwowe dno typu sandwich), powłokę oraz rodzaj kuchenki, do której zostały przystosowane.
Jeśli korzystamy z kuchenki lub płyty indukcyjnej, garnki muszą posiadać specjalne, ferromagnetyczne dno. Warto pamiętać, aby w komplecie znajdowała się dopasowana pokrywka.