O kuchni gruzińskiej nie mówi się często, a szkoda, ponieważ ma ona dania, które mogą wielu zaskoczyć.
Gruzja to kraj położony na pograniczu Europy i Azji. Nie jest dużym państwem, ale ma swoje tradycje, do których zaliczają się także tradycyjne dania.
Chcesz dowiedzieć się jakie potrawy królują w kuchni gruzińskiej? Jeśli tak, to bardzo dobrze trafiłeś. Oto kilka dań, które powinieneś znać i spróbować, jeśli kiedykolwiek wybierzesz się do tego państwa.
1. Lobio
Pierwsza na naszej liście znajduje się zupa, która często gości na stołach w gruzińskich domach. Dlatego też receptura na nią jest różnorodna i prawie każda rodzina ma swój własny przepis.
Oryginalnie Lobio jest zupą z fasoli, jednak może przybrać różną formę. Jak wspomnieliśmy, najbardziej popularna jest zupa z czerwonej fasoli, jednak lobio może przybrać także formę pasty, którą smaruje się kanapki, czy też zostać podana w formie gulaszu.
Nazwa dania nie jest przypadkowa, ponieważ ‘lobio’ w języku gruzińskim oznacza “fasolę’.
Na terenie Gruzji to danie najczęściej jest jedzone z chlebem, a także z różnego rodzaju kiszonkami oraz zieleniną.
Z racji tego, że lobio może być podawany w różnej formie, w wielu restauracjach można ją skosztować jako zupę, danie obiadowe czy nawet przystawkę.
Lobio można przechowywać, ponieważ z każdym dniem potrawa robi się coraz pyszniejsza. Podawana na ciepło, na pewno rozgrzeje każdego, kto go skosztuje.
2. Chaczapuri
Teraz nadszedł czas na jedno z najbardziej kultowych gruzińskich dań, czyli chaczapuri.
Chaczapuri to nic innego jak placek smażony z serem. Występuje w różnych formach. Chaczapuri można spotkać wcześniej wspomnianym serem, serem i jajkiem lub z nadzieniem serowym, które jest zapieczone w cieście.
Podstawa dania przygotowana jest z ciasta jak na pizzę, dlatego też często to danie określa się mianem gruzińskiej pizzy lub serowego chleba.
W zależności od upodobań danie to różni się także kształtem. Najczęściej można spotkać w danie w kształcie koła. Jednak popularne są także kwadraty, koperty czy placki w kształcie łzy, gdzie w środku można dostrzec zapiekany ser i jajko.
Jaki ser najczęściej wybiera się do chaczapuri? Jest to niesłony, młody ser podpuszczkowy. Najważniejsze jest, aby na daniu sera było bardzo dużo, a podczas pieczenia pięknie się roztopił i ciągnął się podczas jedzenia.
3. Czkmeruli
Kolejna potrawa wywodząca się z Gruzji jest bardzo lubiana przez Polaków.
Czkmeruli, to danie z kurczaka, który zatopiony jest w mleczno-czosnkowym sosie. Wykonuje się go w prosty sposób, a proces przygotowania nie zajmuje dużo czasu. Co więcej, składa się ze składników, które każdy posiada w swoim domu.
Kurczaka zapieka się w sosie mleczno-czosnkowym, dzięki czemu mięso jest miękkie i soczyste. Danie ma cudowny smak i zapach, który wielu smakoszom na pewno przypadnie do gustu.
Na koniec, przygotowaną potrawę można posypać natką kolendry, pietruszki czy też kopru. Na pewno te zioła nadadzą smaku całej potrawie.
Nazwa dania pochodzi od słowa Czkmeri. Jest to nazwa osady, która znajduje się w północnej części tego kraju.
4. Chinkali
Nazwa napewno nic Ci nie mówi. Nic dziwnego, ale na pewno forma tego dania nie jest Ci obca.
Chinkali, to nic innego jak gruzińskie pierogi, które są bardzo popularnym daniem w tym kraju. Mają one charakterystyczny kształt, ponieważ są one zawijane i uformowane w formie zakręconej sakiewki. Dzięki tej formie łatwo je rozpoznać.
Nie są to jednak zwykłe pierogi, ponieważ w swoim wnętrzu posiadają bulion, który lekko się sączy po ich nadgryzieniu. Dlatego też należy je jeść ostrożnie.
Pierogi gruzińskie należy jeść przy użyciu rąk.
Sposób jedzenia jest następujący. Należy umiejętnie nadgryźć jedną z sakiewkę, na następnie wypić bulion, który będzie powoli się w niej wylewał. Na samym końcu je się ciasto, które pozostało po opróżnieniu sakiewki z bulionu.
Pierożek należy złapać w miejscu zakręcenia sakiewki i powoli zacząć jeść je po boku i wypijać bulion, który będzie z niego wypływał.
Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, ponieważ składa się tylko z dwóch składników, czyli wody i mąki. Przygotowane pierogi gotuje się w lekko osolonej wodzie.
Jest to potrawa, którą bardzo często serwuje się z gęstą, zimną śmietaną.
5. Churchele
Na naszej liście jak zawsze nie może zabraknąć słodkości. Mogą wyglądać trochę dziwnie i niektórym kojarzą się ze świecą.
Churchele to nawleczone na nitkę orzechy włoskie i laskowe. Po nawleczeniu na nitkę są oblewane zagęszczonym sokiem z winogron lub karmelem. Churchele pozostawia się do wyschnięcia. Potem powtarza się cały proces i znowu moczy się je w wywarze w soku z winogron.
Tę słodką przekąskę można spotkać w różnych kolorach, poprzez dodawane barwniki.
Sok z winogron, którym polewa się churchele jest gotowany przez długi czas z dodatkiem mąki kukurydzianej, aby go zagęścić.
Jest to bardzo dobra, a przede wszystkim zdrowa słodka przekąska, którą zajadają się Gruzini oraz turyści, którzy odwiedzają ten kraj.
Kuchnia gruzińska może niektórych zaskoczyć smakiem, aromatem, a także wyglądem. Dlatego też jeśli będziesz w tym kraju, spróbuj najbardziej popularnych dań, aby samemu przekonać się o wyjątkowości ich smaków.