Ciasto jest podstawą każdej pizzy, szczególnie tej dobrze wszystkim znanej – włoskiej. Aby zrobić dobry spód, trzeba użyć odpowiedniej mąki, która stanowi sekret każdego doskonałego wypieku. Chcesz dowiedzieć się, jaka mąka do pizzy sprawia, że przygotowane danie będzie smakowało, jak prosto ze słonecznej i gorącej Italii? W tym artykule odpowiemy na to pytanie!
Jaka mąka do pizzy? Wybierz włoską mąkę typu 00
Jeśli chcesz uzyskać spód do pizzy jak z Neapolu musisz zaopatrzyć się w mąkę typu 00, najlepiej produkowaną we Włoszech. Nie obawiaj się – produkt dostaniesz także w polskich sklepach. Jest to najlepsza mąka do pizzy. Pewnie zadajesz sobie pytanie, dlaczego właśnie ten typ będzie idealny.
Mąkę typu 00 wyróżnia to, że jest lekka i sypka, dlatego podczas pieczenia ciasto jest wilgotne, ale chrupkie na zewnątrz. Co więcej, ciasto łatwo się ugniata – jest miękkie i dlatego wyrobienie go nie sprawi Ci dużego problemu.
Typ mąki 00 zawiera dużą ilość glutenu (aż 26%). To właśnie ten składnik nadaje ciastu sprężystość oraz elastyczność. Jedną z najważniejszych cech ciasta wypieczonego z tego rodzaju mąki jest to, że nie nasiąka sosem po polaniu – dlatego pizza jest chrupiąca i rozpływająca się w ustach przy każdym kęsie.
Nie masz takiej mąki w domu? Są alternatywy!
Nie każdy ma ma w domu tak specyficzny rodzaj mąki jak polecany powyżej typ 00. Możesz zastanawiać się, czy istnieją dla niej zastępniki. Dobrą alternatywą będą mąki pszenne typu 450 i 550.
Najważniejsza w mące na pizzę jest duża zawartość glutenu. Typ 00 nie ma sobie równych, ale 450 i 550 nie zostają w tyle. Sprawdzą się doskonale i pozwolą na upieczenie pięknych, chrupiących i smacznych placków. Dodatkowo zapewne jedną z nich masz w swoim domu, ponieważ są w naszym kraju bardzo popularne.
Używając mąki tego rodzaju, placek także będzie sprężysty, delikatny oraz łatwy do wyrobienia. Po upieczeniu ciasto będzie lekkie i cudownie wyrośnięte.
Mimo że obie mąki nadają się do wyrobienia spodu na pizzę, to różnią się od siebie. Typ 450 sprawdzi się do pizzy o miękkim spodzie. Natomiast typ 550 możesz użyć, gdy chcesz, aby ciasto było kruche.
Dbasz o zdrowie? Postaw na mąkę pełnoziarnistą
Oczywiście nic nie dorówna wcześniej wspomnianym rodzajom mąki, ale jeśli koniecznie chcesz dbać o zdrowie, nawet kiedy Twoim posiłkiem jest pizza, wybierz mąkę pełnoziarnistą.
Mąka pełnoziarnista w swoim składzie zawiera błonnik oraz wiele składników mineralnych, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu np. żelazo. Niestety w jej przypadku ciasto nie będzie sprężyste i miękkie. Możesz mieć większy problem z ugniataniem ciasta niż w przypadku mąki 00, 450 czy 550.
Jaka mąka do pizzy dla bezglutenowców?
Osoby chore na celiakię nie mogą spożywać glutenu. Jeśli chcą zjeść dobrą pizzę, nie przygotują jej z tradycyjnych rodzajów mąk. Jednak i na to jest sposób! Aby przygotować bezglutenowy spód na pizzę, musisz zmieszać kilka rodzajów mąki. W sieci można znaleźć wiele sposobów i przepisów na przygotowanie odpowiedniego ciasta.
Najczęściej miesza się ze sobą trzy mąki – gryczaną, ryżową i jaglaną. Inni stosują połączenie ryżowej, gryczanej i skrobi ziemniaczanej. Bardziej wygodną opcją jest zakup gotowej mąki na pizzę w wersji bezglutenowej – w sklepach znajdziesz takie produkty produkowane we Włoszech.
Pamiętaj – jeśli chcesz mieć pewność, że wybrane przez Ciebie produkty są bezglutenowe, upewnij się, że na opakowaniu znajduje się znak przekreślonego kłosa. Tylko w ten sposób unikniesz zawartości nawet śladowych ilości glutenu.
Teraz już wiesz, jaka mąka do pizzy będzie doskonałym wyborem. Jeśli chcesz upiec tradycyjną włoską pizzę, postaw na mąkę typu 00. Alternatywą będą typy 450 i 550. Dla osób, które dbają o zdrowie, polecamy pełnoziarnistą wersję. Natomiast osoby, które nie spożywają glutenu, muszą przygotować własną mieszankę lub kupić gotowy mix. Ciasto to podstawa każdej pizzy, dlatego zadbaj o odpowiednie składniki.