Kawa przelewowa – jakie ma właściwości?

Czym różni się kawa przelewowa od tradycyjnego espresso z ekspresu ciśnieniowego? Jakie wyjątkowe właściwości ma tak przygotowany napar? Przekonaj się, ile korzyści płynie z parzenia kawy tą metodą.

Ekspres przelewowy – czym się charakteryzuje?

Ekspres przelewowy to jedno z najpopularniejszych urządzeń do kawy na rynku. Zastanawiasz się, na czym polega jego fenomen? Takie urządzenie pozwala w prosty i szybki sposób przygotować sporą ilość aromatycznej kawy. Pierwszy ekspres przelewowy stworzono w 1908 r. – od tamtej pory sprzęt był stale udoskonalany, co pozwoliło na zwiększenie jego funkcjonalności i jakości. Niewielki rozmiar, elegancki wygląd i prosta obsługa to cechy, które sprawiają, że taki ekspres jest chętnie wykorzystywany zarówno w warunkach domowych, jak i wielu kawiarniach lub restauracjach. 

Kawa z przelewu – jak ją przygotować?

Zdarza się, że parzenie kawy metodami alternatywnymi jest dość skomplikowane – na każdym etapie amatorski lub profesjonalny barista musi pilnować gramatury ziaren, ilości nalewanej wody oraz czasu parzenia. Inaczej jest w przypadku korzystania z klasycznego ekspresu przelewowego. Jak zaparzyć w nim kawę? W pierwszej kolejności postaw na zakup kawy, która nadaje się do takiej metody parzenia. Wysokiej jakości kawę do ekspresu przelewowego oferuje m.in. internetowy sklep Cafe Silesia. Jeśli chcesz, aby uzyskany napar był świeży i zachwycał aromatem – zmiel ziarna tuż przed samym użyciem urządzenia. W tym przypadku kawa powinna być średnio zmielona – najlepiej, żeby przypominała konsystencję grubego cukru. Następnie postępuj według prostych kroków:

Do przygotowania kawy z przelewu wykorzystuje się papierowe filtry do parzenia – w tym aspekcie postaw na profesjonalne produkty, które nie zmienią smaku Twojej kawy. 

Kawa przelewowa – co ją wyróżnia?

Parzenie kawy zdecydowanie wpływa na jej smak i właściwości zdrowotne. Zastanawiasz się, jakie szczególne cechy ma napar z przelewu? Taki ekspres pozwala na przygotowanie dużej ilości lekkiego napoju – idealnego dla osób, które preferują delikatny smak. Warto wiedzieć, że używane w tej metodzie filtry papierowe zatrzymują oleje kawowe, które podnoszą poziom niepożądanej frakcji cholesterolu LDL. Z tego powodu kawa z przelewu wydaje się dobrym pomysłem dla osób, które borykają się z przewlekłymi zaburzeniami gospodarki tłuszczowej w organizmie. Warto pamiętać, że ekspres ekspresowy nierówny – smak i właściwości zdrowotne naparu zależą głównie od jakości posiadanego sprzętu. Planujesz zakup przelewu? Postaw na profesjonalne marki i producentów, którzy mają wieloletnie doświadczenie na rynku i grono zaufanych. powracających klientów.