Kuchnia francuska wielu osobom kojarzy się z jedzeniem, którego nie jada się w Polsce. Oczywiście mowa tu o żabich udkach czy też ślimakach.
Francja jednak ma wiele innych dań, które skradły serca nie tylko Francuzów, ale także i turystów, którzy każdego roku licznie wybierają się właśnie do tego państwa.
Chcesz dowiedzieć się, jakie są to potrawy? Jeśli tak, to dobrze trafiłeś, ponieważ w tym artykule przedstawimy jedne z najbardziej popularnych dań kuchni francuskiej. Oto kilka z nich!
1. Zupa cebulowa
Zupa cebulowa jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej tradycyjnych dań jeśli chodzi o kuchnię francuską.
Podstawą tego dania jest wywar warzywny lub mięsno-warzywny. Do niego dodaje się także białe wino, aby uzyskać idealny smak.
Jednak jednym z najważniejszych dodatków jest skarmelizowana cebula. To właśnie dzięki niej zupa nabiera słodkiego smaku. Cebula jest miękka i doskonała do spożycia w takiej właśnie formie.
Ważnym elementem są także pszenne grzanki (czasami używa się także pszennego chleba). Wykłada się je na powierzchnię zupy i zapieka wraz ze startym serem typu Gruyere.
Zupa jest bardzo smaczna, a przede wszystkim sycąca, dlatego nikt kto ją zje, nie będzie narzekał na pusty brzuch.
2. Ratatuj
Tę potrawę na pewno zna każdy, kto oglądał film Disneya o takim samym tytule, w którym to mały szczur przyrządza przepyszne dania.
Ratatuj, to nic innego jak potrawka warzywna. Składa się z takich warzyw jak: cukinia, bakłażan, pomidory, papryka, cebula.
Warzywa należy pokroić w plastry. Do tego dania przygotowuje się także sos pomidorowy, który dodaje się na spód dania.
Kiedy sos jest już wylany, następnie dodaje się warzywa pokrojone w plastry. Należy je ułożyć jedno obok drugiego. Następnie całe danie należy wstawić do piekarnika.
Potrawa ma bardzo ładny wygląd i na pewno zachęca wiele osób do jej spróbowania. Lekki wiosenny smak, przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi.
3. Croque monsieur/madame
To danie, które każdy może przyrządzić w swoim domu. Jest to szybka i prosta w przygotowaniu potrawa. Conque monsieur/madame to po polsku chrupiący pan/pani.
Croque madame, to francuska kanapka, której głównymi składnikami są: szynka, ser i sos beszamelowy. Tak złożona kanapka jest zapiekana w piekarniku.
Jeśli chodzi o damską wersję tego dania (croque madame), to dodaje się do niej sadzone jajko, które pojawia się na wierzchu kanapki. Przypomina to kapelusz.
Oczywiście wyżej wymienione składniki, to tradycyjny przepis. Jednak można ją podać na wiele różnych sposobów.
Jak mówią źródła, po raz pierwszy taki tost ukazał się w Paryżu w jednej z francuskich kawiarni pod na początku XX wieku. Teraz natomiast jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych francuskich dań.
4. Quiche lorraine
Po Polsku nazwalibyśmy to danie plackiem lotaryńskim.
Quiche lorraine, to tak naprawdę placek, który składa się ze słonego kruchego ciasta, a jego wnętrze wypełnione jest wytrawnym farszem. Całość zalewa się specjalnie przygotowanym kremem z jajek i śmietany.
Potrawę wstawia się do piekarnika i piecze na złocisty kolor. Następnie jest gotowa do podania.
Na sam spód tej potrawy dodaje się boczek, lecz są także inne kombinacje jeśli chodzi o to danie. Czasami zamiast boczku używa się szynki lub sera.
Jako ciekawostkę można dodać, że to danie było już znane w czasach średniowiecznych, jednak miało trochę inną formę. Spód wykonania był z ciasta chlebowego i podawało się je na żeliwnych patelniach.
5. Creme brulee
Przechodzimy w końcu do deserów, a jeżeli chodzi o Francję to jednym z najbardziej popularnych jest oczywiście creme brulee.
Creme brulee, to deser, który jest przygotowywany z żółtek, cukru, a także śmietanki. Na wierzchu robi się także specjalną warstwę ze skarmelizowanego cukru. Jest to zapiekany deser.
Aby deser miał idealny smak i aromat, dodaje się do niego wanilii.
Skarmelizowany cukier tworzy lekką skorupkę na wierzchu deseru i podczas jedzenia najpierw należy się przebić przez jego cienką warstwę.
Aby przygotować idealny creme brulee, należy pamiętać o odpowiednim naczyniu. Wykonuje się go w specjalnych foremkach. Muszą mieć idealną wielkość. Jeśli zobaczysz, że creme brulee podczas przygotowania bulgocze, to znak, że należy zmniejszyć temperaturę.
6. Eklerki
Kolejny francuski deser też na pewno jest Ci dobrze znany i widziałeś go a wielu wystawach w cukierni.
Ekler, to słodka przekąska, którą wykonuje się z parzonego ciasta. Charakterystyczne dla tego deseru jest jego kształt. Podłużny przysmak przekrawa się na pół, a do jego dolnej części dodaje się krem. Istnieje wiele wersji eklerków.
Najczęściej do wnętrza dodaje się bitą śmietanę, krem bezowy lub śmietankowy. Aby uatrakcyjnić wygląd tego deseru, często na wierzch polewa się go czekoladą.
Aby stworzyć deser o tym charakterystycznym wyglądzie, należy przecisnąć ciasto przez rękaw cukierniczy.
Jako ciekawostkę można dodać, że nazwa tego dania pochodzi od francuskiego słowa “eclair”, które oznacza błyskawicę.
7. Makaroniki
Ostatnie na naszej liście są makaroniki, czyli kolejna francuska słodkość.
Makaroniki przyrządza się z białek jaj, mielonych migdałów i cukru pudru. W zależności od wykonywanego deseru czasami dodaje się także trochę np. miodu, śmietany, masła lub mąki.
Piecze się na w niskiej temperaturze, ponieważ ich struktura powinna być chrupiąca i miękka. Makaroniki przekłada się różnego rodzaju kremami. Czasami dekoruje się je cukrem pudrem lub lukrem.
Makaroniki na pewno przykuwają wzrok, ponieważ doskonale się prezentują dzięki różnym kolorom ciasta. Na wystawie w cukierni można często zobaczyć to słodkie ciasto na przykład w kolorze różowym, zielonym czy żółtym.
Jak już na pewno zauważyłeś kuchnia francuska, to nie tylko żabie udka, czy inne dania, które niekoniecznie muszą dla wszystkich wydawać się apetyczne. Kuchnie francuska uważa się za jedną z najlepszych na świecie, ponieważ jest lekka i delikatna. Wybierając się w podróż do Francji, spróbuj jej charakterystycznych i popularnych dań, aby sam przekonać się o ich wspaniałość.