Pewnie niektórzy myślą, że kuchnia ukraińska nie ma nic do zaoferowania, a także że niewiele różni się od naszej, polskiej kuchni. Mimo że jest ona mieszanką wielu kuchni, w tym wcześniej wspomnianej polskiej, ma także wiele dań, które warto spróbować chociaż raz.
Na pewno zastanawiasz się jakie dania warto wybrać, z wielu, które Ukraina ma do zaoferowania. Oto kilka przepysznych potraw, które powinieneś skosztować, aby dobrze poznać tę właśnie kuchnię.
1. Barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński, to chyba najpopularniejsze danie z tego regionu. Znają je dobrze, nie tylko ludzie z tego kraju, ale także jego sąsiedzi. Mimo iż może się on kojarzyć z naszym polskim barszczem, jest to jednak inny rodzaj dania.
Barszcz ukraiński to połączenie słoniny, kapusty, jarzyn, a także przede wszystkim buraków, które stanowią podstawę dania.
Aby wzbogacić smak i aromat dania, doprawia się go śmietaną, czosnkiem, a także koperkiem.
Bardzo często tę zupę podaje się z tak zwaną ukraińską pampuszką. Jest to drożdżowa bułeczka z czosnkiem i pietruszką.
Jako ciekawostkę można dodać, że będąc na Ukrainie, możesz spotkać się także z barszczem o kolorze zielonym. W tym przypadku nie dodaje się buraków, które nadają zupie intensywnej czerwonej, a nawet bordowej barwy. W tej wersji dodaje się szczaw, a także botwinkę, które nadają wcześniej wspomnianego zielonego koloru.
2. Kapuśniak
Kapuśniak może niektórym kojarzyć się z bułką, która jest wypełniona farszem. Niestety jest to błędne wyobrażenie.
Kapuśniak, to zupa, której podstawą jest wywar z mięsa (najczęściej z żeberek, lub wędzonego boczku), do którego dodawana jest przepyszna i zdrowa kiszona kapusta.
Do zupy często dodaje się różnego rodzaju dodatki na przykład: warzywa (marchewka), czy grzyby. Jako dodatek do zupy można dodać ziemniaki. Podawana jest również z chlebem.
Kapuśniak sam w sobie może być bardzo zdrowy, jednak wszystko zależy, od przepisu jakiego używasz.
3. Solanka ukraińska
Do listy dań można dodać kolejną zupę, którą jest Solanka Ukraińska.
Jest to danie, które przygotowane jest na tłustym wywarze, który może mieć różną bazę. Wywar może być rybny, mięsny, a nawet grzybowy.
Jak sama nazwa tego dnia wskazuje (solanka), zupa jest lekko słona, a także kwaśna. Dzięki temu zyskuje niesamowity smak, którego na pewno tak łatwo nie zapomnisz.
Zupa ma wyjątkowy smak, także dzięki cytrynie oraz ogórkom kiszonym, które nadaje zupie aromatu i wcześniej wspomnianej kwaskowatości.
Wywar przygotowywany do tej zupy jest tłusty i nie każdemu na pewno przypadnie do gustu. Co więcej, mimo że jest to danie z kuchni ukraińskiej, zupa ta, jest jeszcze bardzo popularna w sąsiadującej z nią Rosji.
Jako ciekawostkę można dodać, że solanka ukraińska, to danie chłopskie. Dlaczego? Wszystko przez to, że przygotowuje się ze składników, które są pod ręką. Mimo że robi się ją na podstawie przepisu, nie trzeba tego dania przygotowywać zgodnie z nim. Warto jest poeksperymentować i znaleźć swój idealny smak.
4. Kwas chlebowy
Na pewno już kiedyś słyszałeś tę nazwę, lub nawet piłeś ten napój, ponieważ można go znaleźć w polskich sklepach.
Kwas chlebowy jest ukraińskim napojem narodowym, który dodaje się także do wielu innych potraw.
Zastanawiasz się, jak powstaje? Otóż tworzy się go dzięki fermentacji alkoholowej i kwaśnej fermentacji chleba. Podczas tego procesu dodaje się jeszcze drożdże i owoce lub cukier.
Stąd też wzięła się sama nazwa tego napoju. Ma słodko-kwaśny smak, który przypomina pieczony chleb.
Kwas chlebowy ma wiele właściwości. Przede wszystkim (co może niektórych zadziwić) wzmacnia odporność, przywraca dobrego trawienie, a także redukuje poziom cholesterolu, który odkłada się w żyłach.
Najczęściej jest pity podczas dużych upałów, ponieważ doskonale gasi pragnienie.
5. Azu
Azu, to tradycyjna potrawa, która pojawiła się w kuchni ukraińskiej.
Jest to danie, które bazuje na różnego rodzaju mięsie. Najczęściej jest to wołowina lub baranina, ale także drób lub jagnięcina.
Jeśli chcesz, aby Twoje danie było niezwykle przyjemne w smaku, a mięso było miękkie, najlepiej, abyś wybrał wieprzowinę.
Jako dodatek, możesz wykorzystać ziemniaki, grzyby, a także ogórki, aby stworzyć cudowny smak i aromat.
Jako ciekawostkę można dodać, że jest to pierwotnie danie tatarskie, a Tatarzy do jej przygotowania wykorzystywali młodą koninę.
6. Syrnyky
Po daniach słonych przyszedł czas na ukraiński deser, czyli danie słodkie, które na pewno przypadnie do gustu osobom, które uwielbiają dania na słodko.
Syrnyky swoim wyglądem przypominają racuchy, dlatego ich kształt nie będzie dla Ciebie żadnym zdziwieniem.
Aby stworzyć takie placki należy przygotować ser, mąkę, jajka, cukier i sól, a następnie wszystko razem wymieszać. Danie to, idealnie nadaje się na śniadanie, podwieczorek, czy też kolację.
Podstawowym składnikiem tego dnia, jest ser, który jest popularny i często używany w kuchni ukraińskiej. Najlepiej smakują na ciepło, posypane cukrem pudrem oraz owocami.
7. Sękacz
Pozostając przy deserach, należy wspomnieć o popularnym cieście pochodzącym z Ukrainy, a dokładniej sękaczu.
Nazwa ciasta wzięła się od tego, że po przecięciu ciasto wygląda jak pień ściętego drzewa z sękami.
Do stworzenia sękacza potrzebne jest ciasto biszkoptowo-tłuszczowe. Jest ono pieczone nad otwartym ogniem na obracającym się drewnianym wałku.
Trzeba wspomnieć o tym, że sękacz jest prosty w przygotowaniu. Mimo to jest pracochłonny. Dlaczego? Długi okres czasu zajmuje upieczenie kolejnych warstw ciasta.
Czasami przygotowane już ciasto polewa się przygotowanym lukrem lub rozpuszczoną czekoladą.
Jak możesz zauważyć, kuchnia ukraińska jest bardzo bogata w smak i aromat. Można stwierdzić, że charakteryzuje się prostotą, a także wędzonymi składnikami. Istotną rolę w tej kuchni odgrywa mięso i ryby. Jeśli chcesz poznać prawdziwy smak kuchni ukraińskiej, musisz spróbować chociaż jednej z wyżej wymienionych potraw. Doświadcz niesamowitych potrawy naszego bliskiego sąsiada, aby zagłębić się w nich tradycje, a także kulturę.