Karaiby na pewno kojarzą się z wakacjami, odpoczynkiem, morzem i wspaniałą słoneczną pogodą. To wszystko prawda, ale w tym regionie można także zjeść pyszne tradycyjne potrawy, które są przygotowywane przez mieszkańców tego zakątka świata.
Kuchnia karaibska charakteryzuje się przede wszystkim owocami morza, rybami, tropikalnymi owocami, a także ryżem. Z tych oraz wielu innych składników są tworzone niesamowite potrawy, które zaskakują wielu turystów.
Chcesz dowiedzieć się, czego warto spróbować, przebywając na Karaibach? Jeśli tak, to dobrze trafiłeś. W tym artykule przedstawimy ci 6 potraw z tego miejsca na świecie. Wyrusz z nami w kulinarną przygodę po tym regionie!
1. Kurczak jerk
Oryginalny przepis na kurczaka jerk pochodzi z miejsca, które należy do wysp karaibskich, a dokładniej mówić z Jamajki.
Kurczaka jerk przygotowuje się poprzez nacieranie go na sucho specjalną mieszanką pikantnych przypraw. Następnie marynuje się go w specjalnej ostrej paście.
Na Jamajce kurczaka smaży się bardzo powoli na grillu. Dodatkowo poddaje się go też procesowi wędzenia na kawałkach drewna. Dzięki temu na doskonały i oryginalny smak. Udka pieczone na grillu są niezwykle ostre. Dlatego też nie przypadną one do gustu osobom, które mają wrażliwe i delikatne podniebienie.
Zastanawiasz się może, przez jaki składnik kurczak jerk jest taki ostry? Wszystko przez bardzo popularną w tym regionie papryczkę Scotch Bonnet. Są one nawet kilkukrotnie ostrzejsze niż popularne papryczki Jalapeno.
2. Smażone plantany
Kolejna potrawa także ma swoje korzenie na Jamajce. Jest to smażona przekąska z popularnych w tym regionie plantanów, czyli bananów warzywnych.
Plantany swoim wyglądem przypominają tradycyjne banany, jednak są od nich wiele większe, zielone i nie nadają się do spożywania na surowo. Dodatkowo trzeba poczekać, aż będą bardzo dobrze dojrzałe.
Banana warzywnego należy pokroić w plastry, a następnie smażyć na głębokim tłuszczu, w taki sam sposób, jak frytki. Tego rodzaju smaczną przekąskę można podawać z różnymi dipami, sosami, lub kwaśną śmietaną.
Jest to szybka i prosta do wykonania potrawa. Największym jednak problem może okazać się zdobycie banana warzywnego, który nie jest popularny w Polsce i nie jest dostępny w każdym sklepie.
3. Zupa kukurydziana
Tego typu zupa jest niezwykle popularna w jednym z zakątków wysp Karaibskich, a dokładnie na Kubie.
Zupa kukurydziana przypomina swoją konsystencją gulasz i robi się (jak większość potraw kubańskich) ją ze składników, które są łatwo dostępne i niedrogie.
Aby przyrządzić taką zupę, należy przygotować mięso wieprzowe, ziemniaki, różne przyprawy i najważniejsze, kukurydzę, bez której ta zupa by nie powstała. Jest to doskonały pomysł dla osób, które chcą dobrze zjeść i nie wydać za dużo pieniędzy. Na pewno taki posiłek nasyci każdego.
Z racji tego, że Kuba ma dostęp do morza, to można w tej zupie zobaczyć także krewetki, które nadają zupie oryginalnego smaku.
Zupa kukurydziana ma słodko-ostry smak. Na pewno będąc w tej części Karaib warto spróbować tej potrawy i przekonać się jak smakuje prawdziwa kubańska zupa.
4. Mofongo
Kolejna potrawa pochodzi z państwa, które wchodzi w skład wysp karaibskich, czyli Portoryko.
Mofongo to danie przygotowane głównie ze smażonych plantanów, które zbiera się już kiedy są zielone, a następnie smaży. Proces smażenia odbywa się na tłuszczu z solą i czosnkiem. Co więcej, do mofongo dodaje się także odrobinę bulionu, aby cała potrawa nie była sucha.
Całość podaje się zazwyczaj z kawałkami mięsa wieprzowego. Można jednak zjeść mofongo z kurczakiem lub nawet krewetkami.
Jako ciekawostkę można dodać, że mimo iż potrawa jest znana w Portoryko, to ma afrykańskie korzenie.
5. Jibarito
Kolejnym popularnym daniem w regionie wysp karaibskich jest jibarito.
Jibarito to kanapka, którą robi się inaczej niż typową kanapkę, którą wszyscy znamy. Do jibarito zamiast chleba używa się spłaszczonych smażonych bananów warzywnych (plantanów). Przestrzeń pomiędzy dwoma bananami wypełnia się serem, pomidorem, sałatą i mięsem.
Jeśli chodzi o mięso, najczęściej można spotkać nadzienie ze steku. Jednak popularne jest także mięso z wieprzowe lub z kurczaka.
Jako ciekawostkę można dodać, w 1991 roku w gazecie pojawiła się pierwsza wzmianka o tej portorykańskiej kanapce stworzonej w Platano Loco.
6. Arroz con gandules
Kolejnym daniem pochodzącym z wysp karaibskich jest arroz con gandules, który jest narodową i tradycyjną potrawą pochodzącą z Portoryko.
Arroz con gandules to danie, które przygotowuje się z ryżu, wieprzowiny oraz groszku. Wszystkie składniki są gotowane w tym samym naczyniu.
W Portoryko jest to danie, które musi pojawić się na każdej imprezie. Jest niezwykle popularne wśród mieszkańców tej wyspy. Można ją podać jako przystawkę lub danie na kolację.
Podczas przygotowania tego dania trzeba uważać, aby nie rozgotować ryżu, ponieważ w tym przypadku istnieje cienka granica, między dobrze ugotowanym ryżem a niechcianą papką.
Kuchnia wysp karaibskich jest bardzo bogata i ciekawa w smaku, ponieważ w jej skład wchodzi wiele dużych i mniejszych państw. Każde z nich ma swoją własną niesamowitą kulturę i kuchnię, która zaskakuje osoby, które po raz pierwszy wybierają się w te regiony. Dlatego jeśli kiedykolwiek będziesz na wyspach karaibskich, koniecznie spróbuj ich tradycyjnych dań, aby poznać smak danego państwa. Nie wahaj się i otwórz się na nowe kulinarne doznania.