Świat kulinarny nie ogranicza się tylko do tworzenia nowych potraw, przepisów i kosztowania różnego rodzaju potraw. Aby uczcić niektóre produkty i dania, stworzono kulinarne święta, które obchodzone są w konkretnych dniach.
Niektóre z tych świąt są obchodzone tylko w niektórych miejscach, a inne są znane na całym świecie. Jesteś ciekawy, jakie nieoczywiste gastronomiczne święta są wpisane w kalendarz osób, które fascynują się kuchnią? Jeśli tak, to dobrze trafiłeś!
W tym artykule dowiesz się jakie wydarzenia związane z kuchnią możesz świętować. Zaznacz je w kalendarzu, aby o nich nie zapomnieć!
1. Międzynarodowe Święto Pizzy – 9 lutego
Zaczynamy od pierwszego międzynarodowego święta, czyli Święta Pizzy. Jest to danie, które jest popularne na całym świecie. Największymi specjalistami w dziedzinie jej tworzenia są Włosi, dlatego będąc we Włoszech, trzeba skosztować wyrobioną przez nich pizze.
Jak podają statystyki, codziennie jest sprzedawanych około 13 milionów pudełek pizzy. Najpopularniejszą jest najprostsza Margerita. Jednak teraz wiele restauracji prześciga się w pomysłach na tę popularną potrawę.
Mimo że jest to święto międzynarodowe, są państwa, które obchodzą Dzień Pizzy innego dnia np. w Brazylii obchody przypadają na 31 sierpnia. Nawet we Włoszech święto obchodzone jest 17 stycznia. Wszystko dlatego, że ten dzień jest poświęcony św. Antoniemu, który uważany jest za patrona osób, które tworzą pizzę.
Nie można stwierdzić kto dokładnie wymyślił to święto, ani kiedy ludzi zaczęli je świętować. Jednak, jeśli jesteś fanem pizzy, to koniecznie zakreśl 9 lutego, aby pamiętać o tym międzynarodowym święcie!
2. Dzień Bigosu – 20 stycznia
Bigos to jedno z wielu dań, które jest przygotowywane z polskich domach. Istnieje wiele odmian bigosu i tak naprawdę, każda pani domu ma swój własny sposób na jego przyrządzenie.
Mimo że większość z nich robi się z tych samych składników, to jednak różnią się dodatki, proporcja oraz kolejność dodawania produktów.
Bigos ma być przede wszystkim treściwy oraz kwaśny. Trzeba także pamiętać, że im dłużej się gotuje, tym jest smaczniejszy. Można go jeść przez kilka dni, a odgrzewany ma nawet jeszcze lepszy smak.
Podstawowymi składnikami każdego bigosu są grzyby, mięso wieprzowe i oczywiście kiszona kapusta, która nadaje typowej dla tego dania kwaskowatości. Jeśli jesteś fanem tej potrawy, to koniecznie pamiętaj o tym, aby 20 stycznia świętować! Najlepszym sposobem będzie przygotowanie samemu przepysznego bigosu, którym będziesz mógł cieszyć się przez kolejne dni.
3. Dzień Czosnku – 19 kwietnia
Kolejnym nietypowym i nieoczywistym świętem kulinarnym jest 19 kwietnia. W tym dniu czosnek staje się głównym bohaterem. W niektórych kuchniach jest często używany. Nic w tym dziwnego, ponieważ jest to produkt, który uważany jest za naturalny antybiotyk.
Czosnek posiada właściwości przeciwzapalne oraz przeciwwirusowe. Ta przyprawa dobrze wpływa także na odporność, zmniejsza poziom ciśnienia krwi, a także działa przeciwgrzybiczo. Jest stosowany od ponad 5 tysięcy lat. Mówi się, że ma nie tylko zdolności lecznicze, ale i także magiczne.
Każdy na pewno wie, że czosnek ma przyjemny i charakterystyczny zapach. Aby sobie z tym poradzić, możesz ugotować ząbki czosnku i już po 2-3 minutach zapach zostanie zniwelowany.
Poleca się go stosować także podczas przeziębień. Dobrym sposobem jest dodać ząbki czosnku do gorącego mleka z miodem. Jest to przyprawa, którą należy stosować cały rok, aby zwiększyć odporności i zapobiec infekcji.
4. Międzynarodowe Święto Pierogów – 8 października
Pierogi są znane na całym świecie, dlatego nic dziwnego, że jest to święto międzynarodowe. Istnieje wiele rodzajów pierogów. Dużo krajów ma na nie specyficzny przepis. Różnią się one sposobem wyrabiania ciasta, farszem, kształtem, a nawet sposobem jedzenia. Może je jeść widelcem, pałeczkami, a także i rękami.
W Polsce najczęściej na stołach w domach wielu rodzin goszczą pierogi z mięsem, serem oraz kapustą i grzybami lub pieczarkami. Pierogi nie są podawane tylko i wyłącznie na słono, ale także i na słodko np. z truskawkami lub jagodami.
W przypadku słodkiej wersji tego dania często posypuje się je cukrem i dodaje śmietanę. Wtedy smakują jeszcze lepiej. Na świecie można spotkać pierogi pod różnymi nazwami np. mandu, empanada, samosa czy momo.
Nie ważne jakie, smakosz pierogów zje je w każdej formie. Dlatego pamiętaj, o Międzynarodowym Świecie Pierogów 8 października!
5. Światowy Dzień Czekolady – 7 lipca
Czekolada jest znana już od wielu lat. Lubią ją starsi i młodsi. Istnieje wiele odmian czekolad. Zaczynając od tradycyjnych mlecznych i gorzkich, a kończąc na czekoladach z różnymi dodatkami.
W Polsce największą popularnością cieszy się jednak czekolada mleczna. Co więcej, ta słodkość wpływa pozytywnie na samopoczucie, a także poprawia pamięć i funkcjonowanie mózgu. Dostarcza do organizmu także substancje takie jak: żelazo czy magnez.
Uznaje się, że w Europie czekolada pojawiła się dokładnie 7 lipca 1550 roku, i dlatego też ten dzień został wybrany, aby świętować ten wybór z kakao.
6. Dzień Herbaty – 15 grudnia
Herbata to napój, który jest dobry na każdą okazję, a szczególnie w zimne dni, kiedy potrzebujemy się rozgrzać. Międzynarodowy Dzień Herbaty obchodzi się 21 maja, ale w Polsce celebrujemy również 15 grudnia.
Jest to jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Występuje w wielu odmianach, dlatego każdy może znaleźć swój ulubiony smak. Mimo to i tak najczęściej ludzie sięgają po czarną zwykłą herbatę. Idealnie nadaje się do każdego posiłku.
Dzień ten powstał nie tylko po to, aby zwiększyć zakup herbaty, ale także, aby zwrócić uwagę na aspekty środowiskowe i kulturowe oraz na proces jej tworzenia.
Teraz już znasz 6 ciekawych kulinarnych świąt. Niektóre z nich są obchodzone na różny sposób na całym świecie. Oczywiście jest jeszcze wiele innych gastronomicznych wydarzeń. Warto zapoznać się z kalendarzem i znaleźć swoje ulubione. Jednego można być pewnym, na pewno znajdziesz w nim coś idealnego dla siebie!