Chcesz skosztować potraw pochodzących z Belgii, ale nie jesteś pewny, jakie tradycyjne dania pochodzą z tej kuchni? Jeśli tak, to bardzo dobrze trafiłeś. Z nami wyruszysz w podróż po tym kraju, a przede wszystkim po smakach, które mocno związane są z kuchnią belgijską.
Kuchnia ta charakteryzuje się dużą ilością potraw mięsnych oraz rybnych. Jednak nie tylko takie smaki mają do zaoferowania.
Dania słone, a także słodkie nie są obce belgom oraz ich kuchni. Zapoznaj się z ich potrawami i zdecyduj, które najbardziej Ci odpowiadają i które musisz spróbować! Oto kilka z nich.
1. Frytki belgijskie
Na pewno z tą nazwą już kiedyś się spotkałeś. Jeśli tak, to nie ma co się dziwić, ponieważ w Polsce, często można je znaleźć w większych miastach w tak zwanych food truckach, które sprzedają między innymi frytki belgijskie.
Czym różnią się od tradycyjnych frytek, które można dostać w każdym sklepie, a nawet zrobić samemu? Otóż różnią się one wielkością, ponieważ są większe i grubsze niż tradycyjne frytki.
Istotną różnicą jest także tłuszcz, na jakim są one przygotowywane. Tradycyjne frytki belgijskie są smażone na łoju wołowym.
Mają one charakterystyczną chrupiącą skórę. Powstaje ona na skutek ich podwójnego smażenia w różnych temperaturach.
Jak możesz się domyślać, nie jest to zdrowa potrawa. Ma dużo kalorii, oraz jest ciężkostrawna.
Jako ciekawostkę można dodać, że w Belgii w mieście Brugia powstało Muzeum Frytek, w którym każdy zainteresowany może poznać historię tego dania.
2. Waterzooi
Jeśli nie jesteś zaznajomiony z kuchnią belgijską, to ta nazwa na pewno nic Ci nie mówi.
Waterzooi to gęsta zupa, która jest przyrządzona z ryb, ziół oraz warzyw.
Zupę należy na końcu doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu. Gotować ją należy aż do tego czasu, kiedy składniki będą miękkie. Przygotowujemy ją na średnim ogniu.
Przed spożyciem należy dodać do niej roztrzepane żółtka ze śmietaną.
3. Belgijskie stoemp
Kolejną potrawą jest popularna belgijska przystawka.
Stoemp, to tak naprawdę pure, przygotowywane na bazie ziemniaków, które są popularne w tym kraju. Do tego można dodać różnego rodzaju warzywa. Najczęściej stosuje się marchewkę, brukselkę, cebulę, groch lub nawet szpinak.
Taka przystawka zaspokoi kubki smakowe wielu smakoszy, ponieważ dzięki doskonałym dodatkom to danie zyskuje jeszcze lepszy smak i aromat.
Wspomniane dodatki to zazwyczaj różnego rodzaju mięsa lub ryby.
Aby wzbogacić konsystencję przystawki często dodaje się także zioła, boczek czy śmietanę. Bardzo często stosuje się także tymianek, który jest bardzo często używany i popularny w kuchni belgijskiej.
4. Zupa krem z cykorii
Zupa krem z cykorii na pewno nie jest tak popularna w Polsce. Mało kto ją robi, jednak w Belgii jest ona znana i bardzo lubiana wśród jej mieszkańców.
Jest to idealne danie, dla osób, które lubią gorzkie smaki, ponieważ to właśnie poprzez cykorię ta potrawa zyskuje taki smak.
Jednak, aby zrównoważyć ten smak, dodaje się syrop klonowy lub kwaśną śmietanę.
Do zupy idealnie nadaje się chrupiąca grzanka, na której doskonale sprawdzą się suszone pomidory. Oczywiście użycie takiego dodatku zależy od tego, jakie smaki lubi osoba, która będzie taką zupę jadła.
Często posypuje się już przygotowaną potrawę uprażonymi orzechami lub słoneczkiem, aby dodać czegoś chrupkiego do dania.
Na pewno wszystkie dodatki do zupy sprawiają, że zyskuje ona charakter, a także jest oryginalna. Oczywiście za każdym razem możesz spróbować czegoś innego, nie bój się eksperymentować.
5. Potage belge
Potage belge? Zapewne ta nazwa nic Ci nie mówi. Nic dziwnego, ponieważ nie jest to danie, które robi się w naszych kuchniach. Jednak w Belgii jest inaczej.
Potage belge to tradycyjna zupa przygotowywana w belgijskich domach z czerwonej kapusty i wołowiny. Jednak to nie wszystko, ponieważ dodaje się do niej także między innymi: cebulę, czosnek czy ziemniaki.
Jest to idealne danie na zimniejsze dni, ponieważ ma ona właściwości rozgrzewające.
Ogromnym plusem tej zupy jest to, że nie jest wymagająca, a dodatkowo jej składniki są łatwo dostępne i można je znaleźć w każdym sklepie.
Może i ty pokusisz się, aby ją przygotować? Stwórz namiastkę Belgii w swoim domu!
6. Moules marinieres
Kolejnym wyśmienitym daniem są moules marinieres. Będą one doskonałym wyborem dla osób, które uwielbiają owoce morza.
Moules marinieres to małże, które są duszone w białym winie. Ich smak wzbogaca natka pietruszki, a także masło i śmietana.
Danie to, najlepiej smakuje, kiedy małże są świeże.
7. Gofry belgijskie
Po podróżach z daniami słonymi przychodzi czas, w końcu na coś słodkiego. Nie ma nic lepszego niż gofry belgijskie, a jeśli jesteś w tym kraju, grzechem będzie ich nie spróbować.
Gofry belgijskie występują w dwóch odmianach: gofry z Brukseli, a także gofry z Liege.
Jeśli chcesz zjeść gofry, które wyglądają tak samo jak w naszym kraju, czyli są prostokątne, to musisz wybrać gofry z Brukseli. Są one bardzo chrupiące i posypane cukrem pudrem.
Gofry z Liege charakteryzują się swoją zaokrągloną formą. Podaje się je zazwyczaj z pysznymi świeżymi owocami, i czekoladą. Swój cudowny smak zawdzięczają dodawanemu do ciasta cukrowi, który podczas ich pieczenia doskonale się karmelizuje.
Z czego jeszcze słynie Belgia?
Oczywiście jeśli mówimy o Belgii, nie może zabraknąć tradycyjnej belgijskiej czekolady. Kraj ten uznawany jest za królestwo czekolady i uważa się, że to właśnie tam produkowane są najlepsze wyroby na całym świecie!
Najpopularniejsze są praliny z kawowym nadzieniem w białej czekoladzie, których podczas podróży do Belgii musisz koniecznie spróbować.
Belgia słynie także z piwa. Na pewno smakosze tego typu trunku cenią sobie jego smak. Zawiera ona zazwyczaj większą wartość procentową alkoholu, niż produkty produkowane w naszym kraju.
Istnieje ponad 300 gatunków piw belgijskich.
Piwo nie jest stosowane tylko i wyłącznie jako trunek. Wykorzystuje się go do wielu potrawa mięsnych. Dzięki niemu danie zyskuje oryginalnego smaku i aromatu.
Tym oto akcentem kończymy naszą wspólną podróż po daniach pochodzących z kuchni belgijskiej. Belgia ma oczywiście do zaoferowania jeszcze więcej propozycji. Jednak taka namiastka może sprawi, że to właśnie ten kraj będzie Twoim następnym celem podróży? Nie ma przecież nic lepszego niż spróbowanie tradycyjnych dań, w kraju, z którego pochodzą.