Bośnia i Hercegowina nie jest państwem, o którym często się mówi, a już na pewno, jeśli chodzi o kuchnię.
Państwo to, jest położone w południowej części Europy, na Półwyspie Bałkańskim. Bośnia i Hercegowina, to miejsce, które jest pełne smaków i aromatów.
Wyrusz z nami w podróż po najpopularniejszych daniach tej kuchni i przenieś się na chwilę do tego kraju. Oto kilka dań, które zachwycają smakiem i wprowadzają w klimat tego państwa.
1. Burek
Danie, które może przypaść do gustu wielu osobom, które lubią proste smaki.
Burek, to danie przypominające placek z nadzieniem. Jest on wykonany z ciasta yufka lub filo. Po wykonaniu go należy bardzo cienko to ciasto rozwałkować. Proces wykonania ciasta jest długi, ponieważ ciasto powinno być długo wyrabiane.
Jeśli chodzi o nadzienie, to można spotkać różne wariacje na ten temat. Jednak najpopularniejsze jest nadzienie twarogowe lub mięsne. Używa się także warzyw, szpinaku i ziemniaków.
Burek jest jednym z najbardziej popularnych fastfoodowych dań w tym kraju. Można go także spotkać w formie zawiniętej jak naleśnik, czyli w formie tak zwanego cygara.
Jeśli chodzi o nazwę, to wzięła się ona od tureckiego słowa ‘tur’, co oznacza ‘zawijać’. Jest jeszcze jedno znaczenie. W języku bułgarskim ‘burek’ to rodzaj ciasta nadziewanego.
2. Ćevapčići
Kolejna potrawa będzie idealną propozycją dla każdego mięsożercy.
Ćevapčići to mieszanka różnych mięs zwierzęcych. Do jej przygotowania wykorzystuje się przede wszystkim mięso mielone. Czasami dodaje się do niego mąkę, czosnek, cebulę i różne przyprawy.
Po przygotowaniu mięsa zaczyna się je formować. Jeśli chodzi o tę część, to jest ono zawijane w ruloniki, które wyglądają jak cygara.
Takie ruloniki smaży się na patelni i na grillu. Mimo że proces smażenia wygląda podobnie, to cevapčići prosto z grilla mają najlepszy smak.
To danie serwuje się w wielu lokalach na różne sposoby. Najczęściej podaje się je chlebkiem pita, warzywami czy też sosem tzatziki.
3. Pljeskavica
Pljeskavica, to kolejne mięsne danie, które przypadnie do gustu każdemu, kto lubi różnego rodzaju mięsa zwierzęce. Jest to jedno z najbardziej popularnych dań z tego kraju, jednak jest ono także bardzo znane w innych krajach bałkańskich.
Pljeskavica to płatki kotlet, który przygotowuje się na grillu. Przygotowany jest z różnego rodzaju mięs mielonych: wieprzowiny, wołowiny i baraniny.
Nie ma dokładnej proporcji, w jakiej mieszane jest mięso. Robi się je na różne sposoby i dodaje do niego także warzywa jak papryka ostra, czy wędzony ser.
To danie określa się bardzo często mianem bałkańskiego hamburgera i nie ma się co dziwić. Płaski okrągły kotlet, przypomina tego z popularnych hamburgerów.
Podaje się go z samego z warzywami, lub w popularnym chlebku pita, do którego także dodaje się warzywa.
Trzeba nadmienić, że w tym daniu smak mięsa podkreśla się jedynie solą i pieprzem.
4. Ajvar
Kolejnym przysmakiem kuchni z Bośni i Hercegowiny jest ajvar.
Ajvar to pasta warzywna, która jest lekko pikantna w smaku. Robi się ją ze słodkiej papryki, czosnku, bakłażanów i octu. Dodaje się także takie przyprawy jak sól, pieprz i chili, przez co wcześniej wspomniany lekko pikantny smak.
Tego rodzaju pastę dodaje się najczęściej do mięs, makaronów oraz kanapek. Można go także stosować jako dib.
Ajvar na Bałkanach można znaleźć w prawie każdym sklepie, ale także w prosty sposób zrobić ją samemu.
Pasta ajvar ma bogaty smak i aromat, dlatego też nie należy się dziwić, że jest tak znana i lubiana w Bośni i Hercegowinie, a także innych krajach bałkańskich.
5. Japrak
Japrak może każdemu Polakowi przypominać nasze tradycyjne gołąbki.
To danie, to nic innego jak mięso mielone wołowe lub cielęce, które jest owinięte w blanszowane liście raštiki, lokalnej odmiany kapusty liściastej.
Mięso jest doprawione jedynie solą i pieprzem. Jest ono powoli gotowane przez wiele godzin.
Oprócz tradycyjnej wersji, czyli mięsa zawiniętego w liść kapusty, jest jeszcze inna odmiana. Czasami zamiast kapusty używa się liści winorośli. W tym przypadku dodaje się jeszcze pomidory, a także miętę.
Aby danie lepiej smakowały, bardzo często podaje się japrak w towarzystwie puree ziemniaczanego lub kwaśnej śmietany.
6. Baklava
Nasza lista nie mogłaby być pełna, gdyby nie pojawiło się na niej nic słodkiego.
Baklava, to ciasto, które składa się z wielu warstw ciasta francuskiego z miodem, kawą i orzechami.
Jest to ciasto wyjątkowe, poprzez sposób, w jaki jest ono krojone. Otóż przed włożeniem do piekarnika, należy pokroić je w romby, trójkąty i kwadraty.
Bardzo często po upieczeniu baklavę polewa się syropem z soku cytrynowego i cukru. Na wierzch posypuje się pokruszone orzechy, migdały lub pistacje.
Deser jest przeznaczona dla osób, które lubią bardziej słodkie smaki. Ciasto jest chrupiące, a jego zapach zachęca do jedzenia.
7. Rahat lokum
Kolejna słodka na naszej liście, to rahat lokum.
Rahat lokum, to słodka przekąska, która swoją konsystencją przypomina galaretkę. Wyrabiany jest z mąki ziemniaczanej lub skrobi pszennej z cukrem. Dodatkowo dodaje się barwniki aromatyzujące, aby smakołyk miał smak i kolor.
Rahat lokum obtacza się także w cukrze pudrze, dlatego wygląda jak przyprószony śniegiem. Jest on pokrojony i podawany w postaci małych kostek.
Jak możesz zauważyć kuchnia Bośni i Hercegowiny bardzo mocno związana jest z innymi krajami bałkańskimi. Mimo to warto odwiedzić ten kraj, aby spróbować tych nowych dla nas smaków. Oczywiście na tym lista dań się nie kończy i podczas swojej podróży do Bośni i Hercegowiny możesz odkryć wiele innych dań, które mogą Ci zasmakować.