Zależy Ci na doskonałym przyjęciu, gdzie nie tylko potrawy zapadną gościom w pamięci, ale także i ich przygotowanie? Podczas takich spotkań ważne jest prawidłowe ułożenie sztućców. Dzięki temu pokazujesz, że jesteś profesjonalny i znasz podstawy savoir-vivre. Chcesz dowiedzieć się, jak układać sztućce do stołu? Zobacz, jak to prawidłowo zrobić w tym artykule!
Skąd przywędrował zwyczaj układania sztućców?
Możesz domyśleć się po samych słowach savoir-vivre. Układanie sztućców przywędrowało do nas z Francji z XVII wieku.
Do naszego ojczystego kraju ten ceremoniał zawitał wiek później i na stałe zakorzenił się w naszej tradycji – teraz jest nieodłącznym elementem wszystkich posiłków.
O czym pamiętać przez rozłożeniem sztućców?
Aby organizowane przez Ciebie spotkanie udało się w 100%, przed rozłożeniem sztućców musisz pamiętać o kilku istotnych sprawach, które sprawią, że przyjęcie będzie doskonałe.
Wszyscy marzymy o tym, aby zastawa elegancko się prezentowała. Dlatego przed jej rozłożeniem powinieneś o nią zadbać. Sztućce należy wcześniej umyć lub po prostu wypolerować czystą, suchą i miękką szmatką. Dzięki temu sprawdzisz, że na sztućcach nie będzie kurzu oraz odcisków palców.
Co więcej, jeśli chcesz uniknąć odcisków palców na szkle i zastawie, zaopatrz się w rękawiczki z miękkiego materiału lub rozłóż sztućce ze szmatką w ręce.
Aby wszystko doskonale się prezentowało, elementy zastawy powinny być z jednego kompletu. Dzięki temu cały wystrój stołu będzie kompletny i spójny – to przełoży się także na estetykę.
Pomyśl o osobach leworęcznych
Jeśli przygotowujesz przyjęcie i wiesz, że będą na nim osoby leworęczne, zadbaj o ich komfort. Zaraz przedstawimy Ci ich prawidłowe podstawowe ułożenie sztućców. W przypadku leworęcznych musisz jedynie pamiętać, aby wszystkie elementy ustawić na odwrót.
Jest to na pewno ułatwienie dla takich osób, ponieważ nie muszą przesuwać sztućców i przekładać ich z jednej ręki do drugiej. Dlatego jeśli wiesz, gdzie taka osoba będzie siedziała, zadbaj o to, aby rozłożyć sztućce odpowiednio.
Jak układać sztućce? Zacznijmy od prostego posiłku
Niecodziennie urządzasz przyjęcie, na którym używasz wielu sztućców. Podstawy savoir-vivre zaczynają się od zwykłych i prostych posiłków w gronie rodzinnym. W takim przypadku podstawowymi elementami są: talerz, nóż, łyżka obiadowa, widelec, a także łyżeczka lub widelczyk do deserów.
Te elementy zastawy pojawiają się na stole podczas wielu posiłków – śniadań, obiadów, lunchu oraz kolacji. Dlatego też na początku warto przyjrzeć się bliżej podstawom i dowiedzieć się, jak układać sztućce do stołu. Już teraz zapoznaj się z głównymi zasadami.
Powinieneś zacząć od talerza, który zawsze znajduje się w centralnej części na stole, naprzeciwko krzesła. Ilość talerzy zależy od tego, ile dań będziesz serwować. Jeśli jest ich kilka to: na samym dole powinieneś umieścić duży talerz obiadowy, później talerzyk deserowy lub na przekąski, a na samej górze talerz na zupę.
Po lewej stronie talerza, powinien znaleźć się widelec, a zaraz obok należy położyć łyżeczkę lub widelczyk do deserów.
Po prawej stronie talerza umieść nóż, a obok niego dużą łyżkę obiadową.
Dodatkowo każdy z uczestników posiłku powinien dostać serwetkę. W przypadku papierowej wersji można umieścić ją pod sztućcami (najczęściej jest złożona w trójkąt) lub na środku stołu w ładnym pojemniczku na serwetki, aby każdy mógł po nie sięgnąć. W przypadku wersji materiałowej powinno się ją umieścić złożoną na środku talerza.
Ułożenie sztućców – poznaj rozkład pozostałych elementów
Wiele osób, kiedy myśli o savoir-vivre i rozkładaniu sztućców, łapie się za głowę. W rzeczywistości nie jest to, aż tak skomplikowane zadanie. Na samym początku może być trudno, aby zapamiętać, gdzie prawidłowo ustawić dany element zastawy. Jednak z czasem staje się to coraz prostsze. Już zaraz zobaczysz, jak układać sztućce!
- talerz – ten element nie może znaleźć się nigdzie indziej, jak w centralnej części stołu. Talerze powinny być ułożone w następujący sposób: talerz duży obiadowy, talerzyk na przekąski lub deser i talerz na zupę. To, jakie elementy ustawisz w tym miejscu, zależy od Twojego menu na dany dzień.
- lewa strona koło talerza – po tej stronie powinien znaleźć się duży widelec obiadowy, a obok niego mniejszy widelczyk, który przeznaczony jest do dań z ryby. Obok nich może znaleźć się serwetka.
- lewa strona nad talerzem – w tym miejscu powinien pojawić się talerzyk na pieczywo lub masło oraz mały nożyk do masła.
- prawa strona koło talerza – koło dużego talerza połóż nóż obiadowy. Następnie ułóż nóż do ryby oraz łyżkę obiadową, która przeznaczona jest do zupy.
- prawa strona nad talerzem – to miejsce na kieliszki. Są one ułożone w trójkącie. Po lewej stronie należy postawić kieliszek do wody, a obok do czerwonego wina. Kieliszek do białego wina powinien znajdować się pośrodku.
Na pewno trudno Ci to wszystko sobie zwizualizować. Dlatego na dole zamieściliśmy ilustrację, która pomoże Ci zobaczyć, jak układać sztućce do stołu. Nie przejmuj się, że na samym początku będziesz ciągle zerkać na instrukcję i prawidłowy układ zastawy. Z czasem będzie to dużo prostsze.
Prawidłowe ułożenie – skierowanie sztućców
Prawidłowe rozstawienie to nie wszystko. Należy także pamiętać o takich detalach, jak skierowanie sztućców. W przypadku widelca powinien był położony zębami do góry. Noże zawsze muszą być skierowane ostrzem w stronę talerza. Trzeba jeszcze wspomnieć o łyżkach, które zawsze powinny być ułożone miseczką w dół.
Prawidłowa odległość między sztućcami
Jak się okazuje, w przypadku układania sztućców istotna jest nawet odległość między nimi. Prawidłowa odległość to 1 cm między krawędzią stołu, talerza oraz innymi sztućcami. Ważne jest, aby była ona równa pomiędzy wszystkimi elementami. W ten sposób stół będzie prezentował się elegancko.
Jakie sztućce wybrać?
Najlepszymi sztućcami są te wykonane ze stali nierdzewnej. Są odporne na rdzewienie, uszkodzenia oraz zarysowania. Można je spokojnie myć w zmywarce. Jednak najważniejsze jest to, że są bezpieczne dla zdrowia – nie reagują w kontakcie z posiłkami.
Jeśli zależy Ci na ekskluzywnym, eleganckimi i estetycznym komplecie sztućców z najwyższej półki, to powinieneś postawić na te wykonane ze srebra. Są bezpieczne dla zdrowia oraz odporne na uszkodzenia. Musisz pamiętać, że nie nadają się do mycia w zmywarce – może to spowodować zmianę ich barwy.
Teraz już wiesz, jak układać sztućce do stołu. Może to wydawać się skomplikowane, ale z czasem stanie się to coraz prostsze. Zadbaj o odpowiednie rozłożenie i zachwyć gości nie tylko potrawami, ale także organizacją!