Kraj piramid i faraonów – poznaj popularne dania kuchni egipskiej

Egipt to kraj, który jest często odwiedzany przez turystów. Jednak przebywając w tej części świata, należy nie tylko zwiedzić najpopularniejsze zabytki, ale również skosztować popularnych egipskich dań. 

Chcesz poznać potrawy, które są doceniane w Egipcie nie tylko przez mieszkańców, ale także przez wielu turystów? Jeśli tak, to dobrze trafiłeś! W tym artykule pokażemy Ci 6 popularnych dań, których musisz spróbować podczas swojej wyprawy do tego państwa. 

Wyrusz z nami w kulinarną przygodę po Egipcie i dowiedz się, z czego słynie pod względem kulinarnym! 

1. Shawarma

Pierwszym daniem, które jest niezwykle popularne w Egipcie jest shawarma, czyli kebab w odsłonie egipskiej.

Shawarma to cienki placek, który wypełniony jest mięsem, najczęściej jagnięcina lub kurczakiem. Do tego dodaje się warzywa, a także sos, dzięki któremu całość nabiera miękkości i nie jest suche. 

Takie danie najczęściej można spotkać w budkach przy ulicach, które są niezwykle popularne w Egipcie. Danie jest serwowane na wynos. Na pewno jest to potrawa, którą warto spróbować. Mimo że jest bardzo zbliżony do tortilli lub kebaba, to smak jest jedyny i niepowtarzalny. 

Shawarma - kuchnia egipska
Shawarma – tradycyjne danie egipskie, które przypomina kebab lub tortille. 

2. Kofta

Kolejnym daniem, które można zjeść podczas podróży do Egiptu jest kofta. Czym jest ta potrawa? Zaraz się o tym przekonasz! 

Kofta to niezwykle pyszne i soczyste szaszłyki z mielonego mięsa – zazwyczaj z jagnięcego lub wołowego. Do przygotowanego mięsa dodaje się także mieszankę orientalnych przypraw, dzięki którym kofta ma doskonały smak i podbija serca wielu zagranicznych turystów. 

Z mięsa mielonego należy uformować kulki, a następnie położyć je na blasze i piec w piekarniku. Takie szaszłyki piecze się około 30-35 minut. 

Najczęściej takie danie podaje się z frytkami i pieczonymi ziemniaczkami. Można także przygotować sałatkę. Ważnym punktem tej potrawy jest także sos tzatziki, w którym macza się przygotowane szaszłyki. W Egipcie podawane często w chlebku pita. 

Kofta - kuchnia egipska
Kofta – danie z mięsa mielonego z dodatkiem przypraw, podawane najczęściej z sosem tzatziki. 

3. Molokhia

Daniem popularnym w Egipcie jest także zupa o nazwie molokhia. Jest uważana za egipską potrawę narodową! Należy jednak zacząć od tego, czym jest molokhia. To zielone liście, które zwane są także jutą zieloną lub warzywną. 

Molokhia to zupa, którą przygotowuje się z liście rośliny o tej samej nazwie. Liście należy ugotować, dzięki czemu robią się kleiste i tworzą idealną konsystencję na zupę. Przygotowywany jest także wywar mięsno-warzywny. Taką zupę zazwyczaj podaje się z ryżem i mięsem z rosołu. 

Co ciekawe, molokhia uchodzi za afrodyzjak. Ponadto jest bardzo zdrowa i posiada w sobie dużo witamin m.in. A, C, B. Jest także źródłem takich składników jak magnez, potas czy fosfor. Zupę poleca się spożywać osobom, które mają problemy z reumatyzmem oraz chorobami serca. 

Molokhia - kuchnia egipska
Zielona zupa z liści molokhia – zdrowe i pożywne danie. Źródło: Strona Amira’s Pantry. 

4. Tahini 

Tahini nie jest potrawą, ale jest bardzo popularna w Egipcie, dlatego trzeba o niej wspomnieć. 

Jest to pasta sezamowa, która dodaje się do wielu dań. Służy także jako dip, który doskonale łączy różne składniki i tworzy wspólne z innymi składnikami wspaniałe połączenie. 

Pastę tahini robi się z nasion sezamu. Nasiona można także lekko podsmażyć. Do tego składnika dodaje się także oliwę oraz wiele różnych przypraw, aby nadać odpowiedni smak. 

Taki dodatek nadaje się praktycznie do każdego dania. Używa się jej nawet do dań słodkich np. ciastka. Stosuje się ją także jako zamiennik margaryny – smaruje się nią chleb, bułki i inne wyroby.

Tahini - kuchnia egipska
Tahini – sos z nasion sezamu, który dodaje się o wielu potraw.

5. Mahszi

Nazwa na pewno za wiele Ci nie powie, ale możesz być pewien, że jest to bardzo dobre danie, które można porównać do potrawy, którą przygotowujemy w Polsce. 

Mahszi to danie, które przypomina nasze polskie gołąbki. Jest to połączenie ryżu, ziół, mięsa wołowego i pietruszki. Wszystkie te składniki są łączone  i w formie farszu wkłada się je do wydrążonych warzywa takich jak: bakłażan, cukinia lub papryka. Są także zawijane w liście winogron. 

Takie danie spożywa się wyłącznie na gorąco, ponieważ tylko wtedy ma doskonały smak i można poczuć wszystkie składniki, które idealnie się ze sobą łączą. 

Potrawa jest smaczna, lekka i zdrowa. Będzie doskonałym daniem na lunch lub obiad. Do przygotowania tego dania, lepiej wybrać większe cukinie około 15 cm, aby łatwiej włożyć do środka farsz. Jeśli będą mniejsze, to trzeba się wykazać ogromną cierpliwością. Im mniejsza cukinia, tym delikatniejsza. 

Mahszi - kuchnia egipska
Mahszi – danie przypominające polskie gołąbki. 

6. Falafel

Kolejna potrawa jest bardzo znana w Egipcie, ale także spopularyzowana w innych krajach Bliskiego Wschodu. 

Oryginalne falafele to smażone kotleciki/kuleczki z ciecierzycy, lub bobu. W wersji Egipskiej, do tego dania dodaje się zarówno ciecierzycę jak i bób. Podaje się go z warzywami oraz sosem thaini z nasion sezamu, o którym wspominaliśmy na naszej liście wcześniej. Oczywiście do kotlecików dodaje się także przyprawy, które nadają daniu odpowiedniego smaku. Smażony na głębokim tłuszczu. 

Falafel podawany jest w chlebku pita lub samych kulek z ciecierzycy i bobu z dodatkami. Jest to forma szybkiej przekąski, którą można zjeść nawet w drodze. To doskonała alternatywa dla wegetarian, ponieważ danie nie zawiera mięsa. 

Falafel – wegetariańskie kulki z ciecierzycy i bobu. 

Jak widzisz, Egipt to nie tylko zabytki, ale i dobra kuchnia. Dlatego odwiedzając ten kraj, warto spróbować narodowych i lokalnych dań, aby w pełni poznać miejsce, które odwiedzasz. Pamiętaj, że kuchnia to także część kultury danego miejsca. Otwórz się na nowego kulinarne doznania i spróbuj dań, których nie miałbyś okazji zjeść w Polsce. Mimo że można je zrobić samodzielnie, nic tak nie odda prawdziwego smaku potrawy niż przygotowana przez lokalnych mieszkańców.