Przygotowanie posiłków, które dziecko weźmie ze sobą do szkoły jest dosyć pracochłonnym zadaniem. Dobór odpowiednich przepisów również nie należy do najłatwiejszych, ponieważ potrawy te muszą smakować idealnie również na zimno. Na szczęście istnieje kilka ciekawych i bardzo prostych receptur, dzięki którym przygotujemy idealne lunchboxy do szkoły.
Dania do szkoły – drugie śniadania
1. Owsianka z owocami
Dania do szkoły powinny być nie tylko smaczne, ale również zdrowe i pełnowartościowe. Warto więc zadbać o to, by dziecko spożywało tylko produkty najwyższej jakości. Na drugie śniadanie dobrze jest przygotować pyszną owsiankę z owocami. Wybierając płatki, nie kupujmy jednak tych w wersji błyskawicznej, a klasycznej. Aby przygotować takie drugie śniadanie, wystarczy zalać górskie płatki owsiane wodą i odłożyć je na kilka minut, aby napęczniały. Następnie należy dodać do nich jogurt naturalny oraz kilka ulubionych świeżych bądź suszonych, owoców. Świetnie sprawdzi się tu suszona jagoda, owoce goji czy suszone banany. Opcjonalnie całość można dodatkowo posypać cynamonem lub kakaem. Gotowe danie najlepiej umieścić w zakręcanym plastikowym pojemniczku.
2. Klasyczne kanapki w zdrowej wersji
Większość uczniów ma zawsze w szkole na drugie śniadanie kanapkę. Jeśli jednak zależy nam na wpajaniu pociechom nawyków zdrowego odżywiania, warto przygotować ją w nieco inny sposób. Zamiast jasnego pieczywa, lepiej zdecydować się na chleb razowy bądź żytni. Dodatkowo należy zrezygnować ze słodkich kremów czekoladowych i zastąpić je chudą wędliną czy białym serem. Oprócz tego w kanapce powinna znajdować się duża ilość warzyw.
Dania do szkoły – obiady
1. Kolorowe naleśniki
Szybkie dania do szkoły mogą wyglądać bardzo zachęcająco i sprawiać, że dziecko będzie po nie ochoczo sięgać. Aby je przygotować, wystarczy nieco przerobić dotychczasowe klasyczne przepisy. Ciekawym rozwiązaniem jest przygotowanie kolorowych naleśników. Do ciasta naleśnikowego wystarczy dodać odrobinę szpinaku bądź soku z buraka. Szykując dodatki, również warto postawić na barwne produkty. Lepiej jednak wybierać te, które smakują dziecku. Wtedy z pewnością będzie zadowolone z tak ciekawego dania.
2. Tortilla z kurczakiem
Większość dzieci lubi fast foody. W domu możemy przygotować je w wersji „slow”, czyli o wiele zdrowszej. Wystarczy samodzielnie usmażyć placki tortilli, bądź kupić je w sklepie. Należy jednak wtedy dokładnie prześledzić ich skład i sprawdzić, czy nie zawierają zbędnych dodatków. Do środka dobrze jest dodać grillowanego bądź gotowanego kurczaka, świeże pomidory, ogórki, sałatę, paprykę czy oliwki. Aby tortille nie były suche, wystarczy polać je domowej roboty sosem pomidorowym bądź dipem przygotowanym na bazie jogurtu.
3. Risotto i kaszotto z warzywami
Bardzo sycące i pożywne są również dania przygotowane na bazie ryżu bądź kaszy. Najpopularniejsze są oczywiście najróżniejsze wersje risotto oraz kaszotto. Ich przygotowanie jest niezwykle proste. Wystarczy ugotować zboża i dodać do nich podsmażonego kurczaka oraz ulubione warzywa. Takie danie świetnie smakuje zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno, więc jest idealne nie tylko do szkoły, ale także i do pracy.
4. Placuszki z cukinii
Ostatnio powstaje bardzo dużo przepisów, w których wykorzystywana jest cukinia. Można z niej zrobić m.in. smaczne placki. Aby je przygotować, wystarczy zetrzeć na tarce cukinię, a następnie ją odsączyć. Kolejnym krokiem jest dodanie do startego warzywa jednego jajka, odrobiny płatków owsianych, mąki oraz przypraw. Po dokładnym wymieszaniu składników wystarczy usmażyć je na małej ilości oleju. Placki można podawać solo lub z jogurtem naturalnym i pokrojonymi w kostkę warzywami.
5. Obiadowe babeczki
Obiad może przypominać również deser. Wystarczy, że przygotujemy babeczki w wersji na słono. Dzieci najczęściej uwielbiają te przygotowane z jajek, warzyw oraz mięsa bądź ryb. Najprostszy i najszybszy przepis to jajeczne muffinki z łososiem. Do ich upieczenia potrzebujemy kilku jajek, pokrojonych suszonych pomidorów, grillowanego lub wędzonego łososia oraz opcjonalnie sera typu feta. Wszystkie składniki wystarczy ze sobą dokładnie wymieszać i przelać do foremek. Następnie należy piec je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
6. Sałatka z hummusem i kuskusem
Od najmłodszych lat warto uczyć dzieci nowych smaków. Dobrze jest więc regularnie wprowadzać do ich diety produkty, których dotychczas nie znały. Ciekawym rozwiązaniem jest przygotowanie sałatki z hummusem oraz kuskusem. Kaszę wystarczy zalać wrzątkiem i odstawić, aby napęczniała. Dno pojemnika obiadowego należy wyłożyć hummusem w wersji klasycznej bądź smakowej. Następnie wystarczy wsypać gotowy kuskus i dodać do niego np. czerwoną fasolę, oliwki czy kukurydzę. Taka szybka i prosta sałatka powinna podbić kubki smakowe pociech.