Azjatyckie słodycze – czyli jakie słodkie przekąski warto kupić w krajach Dalekiego Wschodu

Azjatyckie słodycze stają się coraz bardziej popularne na całym świecie. W Europie także rośnie zainteresowanie tymi oryginalnymi słodkimi przekąskami. Na szczęście, aby ich spróbować nie trzeba lecieć, aż do Azji. Za pomocą strony internetowej możesz zamówić produkty, które zostaną dostarczone do Twojego domu. 

Jednak, czego spróbować? Jakie słodkie przekąski warto kupić i odkryć ich smak? W tym artykule podpowiemy, jakie słodkości są najpopularniejsze!

1. Pocky

Pocky to słodka przekąska, która jest najpopularniejsza w kraju kwitnącej wiśni, czyli w Japonii. Można powiedzieć, że jest to ulepszona wersja paluszków, które bardzo dobrze znamy. 

Pocky to cienkie paluszki, oblane czekoladą o różnych smakach. Możesz wybrać tradycyjne, oblane mleczną czekoladą, ale także o smaku truskawkowym, ciastek oreo, czy herbaty matcha (ten smak jest bardzo popularny w Japonii). 

Polewa nie znajduje się na całym paluszku. Końcówka nie jest pokryta czekoladą, dzięki czemu można łatwo go trzymać. W ten sposób nie ubrudzisz sobie rąk podczas jedzenia.

Pierwszy raz zostały wprowadzone na rynek w 1966 roku przez firmę Ezaki Glico. 

Pocky - azjatyckie słodycze
Pocky – paluszki oblane czekoladą. Źródło: Oficjalna strona producenta Glico. 

2. Kitkat

To prawda, że i u nas kitkaty są popularne, więc dlaczego są one słodką przekąską, którą warto spróbować w krajach Azjatyckich? Wszystko przez to, że mają wiele różnych smaków, które nie są dostępne u nas. 

Na pewno znasz kitkaty w mlecznej lub białej czekoladzie. W Japonii dostępne są niesamowite smaki, których na pewno chciałbyś spróbować. Możesz skosztować batonika o smaku klonowym, lodów, kawowym lub szarlotki! 

Jeśli chcesz spróbować typowego azjatyckiego batona, to musisz wybrać smak zielonej herbaty, który jest w tym regionie niezwykle popularna. Możesz także kupić kitkata o smaku fasoli azduki. Jest to produkt, który w Azji używa się przede wszystkim na słodko. Dodaje się ją do ciastek, gofrów czy bułeczek. 

Kitkaty - azjatyckie słodycze
Kitkaty o różnych smakach prosto z kraju kwitnącej wiśni. Źródło: Strona Live Japan. 

3. Ciastko ryba (taiyaki – pieczona dorada)

Kolejna przekąska nie tylko smakuje, ale też wygląda! Czas poznać bardzo popularną słodycz, czyli ciasto rybę. W języku japońskim to danie nazywa się taiyaki, co oznacza pieczoną doradę. 

Taiyaki to ciasto w kształcie ryby, które jest wypełnione pysznym słodkim nadzieniem. Najbardziej popularną wersją jest taiyaki z pastą z fasoli adzuki, którą, jak wcześniej wspominaliśmy, wykorzystuje się w kuchni azjatyckiej szczególnie na słodko. Oczywiście istnieją także inne rodzaje tego produktu. Na rynku są dostępne m.in taiyaki o z nadzieniem kremowym, czekoladowym, truskawkowym, a nawet serowym. 

Chcesz wiedzieć jak przygotowuje się taiyaki? Korzysta się z ciasta do naleśników lub gofrów. Istnieje także sposób według oryginalnej receptury. Ciasto należy wylać na dwie foremki w kształcie ryby. Piecze się je po obu stronach, aby uzyskać odpowiedni kolor. 

Taką przekąskę można znaleźć w wielu japońskich sklepach, a także na popularnych festiwalach. Taiyaki są także popularne w Korei Południowej. 

Taiyaki - azjatyckie słodycze
Taiyaki – słodka przekąska w kształcie ryby z nadzieniem. 

4. Mochi

Kolejna na naszej liście jest przekąska, która jest popularna w wielu azjatyckich krajach Dalekiego Wschodu. Mowa tu o słodkim ciasteczku z nadzieniem nazywane mochi! 

Mochi to ciasteczka w kształcie kulek. Wykonane są z lepkiego i kleistego ryżu lub mąki ryżowej mochiko. Wypełnia się je różnym nadzieniem np. pastą z truskawek, zielonej herbaty, fasoli adzuki, a także czekolady. Istnieje wiele kombinacji smakowych, które na pewno podbiją serca turystów.

Popularność tej przekąski jest ogromna. Jako ciekawostkę można dodać, że podczas Hanami – japońskiego święta, podczas którego ogląda się kwitnące wiśnie – wyrabiane są mochi o smaku kwitnącej wiśni. Jest to ogromna atrakcja, która przyciąga nie tylko mieszkańców kraju, ale także osoby odwiedzające to miejsce. 

Ta słodkość doskonale smakuje w towarzystwie zielonej herbaty. Mochi to miękka i puszysta przekąska.

Mochi - azjatyckie słodycze
Mochi – słodka przekąska z nadzieniem w cieście z lepkiego ryżu lub mąki ryżowej mochico. 

5. Pepero 

Poznaliśmy już Pocky, teraz czas na ich koreańską odsłonę. 

Pepero to zbożowe paluszki, które są oblane czekoladą o różnych smakach. Niektóre są nawet wypełnione nadzieniem. Często na ich powierzchni widoczne są także małe chrupiące kawałki czekolady, ciasteczek lub migdałów – wszystko zależy od tego, jaki smak paluszków wybierzesz. 

Tak samo, jak w przypadku Pocky, Pepero pozostawia końcówkę, która nie jest oblana czekoladą. Dzięki temu są wygodne i praktyczne do trzymania. Nie musisz obawiać się, że czekolada się rozpłynie. 

Jako ciekawostkę można dodać, że w Korei 11 listopada obchodzi się święto Pepero. Data została wybrana świadomie, ponieważ cyfry w dacie 11.11 przypominają kształt zbożowych paluszków. Mówi się, że święto zostało zapoczątkowane przez dwie uczennice, które wymieniły się słodyczami i życzyły sobie, aby być szczupłe i smukłe jak Pepero. 

Pepero - azjatyckie słodycze
Pepero – zbożowe paluszki oblane czekoladą o różnych smakach. Źródło: Oficjalny fanpage na Facebooku Lotte Pepero. 

6. Ciastko z wróżbą 

Przenosząc się do Chin, należy wspomnieć o znanym na całym świecie ciasteczku z wróżbą. 

Ciasteczka z wróżbą, to chrupiąca i słodka przekąska. Ciasto przygotowywane jest z mąki, cukru, oleju sezamowego i wanilii. Najważniejszy jest jednak kawałek papieru, na którym zapisana jest optymistyczna lub zabawna wróżba. 

Mimo że nazywamy je chińskimi ciasteczkami z wróżbą, to tak naprawdę wywodzą się one z Japonii, to tam powstały Jednak mówi się, że Chińczycy bardzo je pokochali. Zaczęli je często jeść i wytwarzać na ogromną skalę. Dlatego przyjęły się one jako produkt pochodzące z Chin.

Ciastko z wróżbą - azjatyckie słodycze
Chińskie ciasteczka z wróżbą są bardzo popularne na całym świecie. 

Słodkie napoje 

1. Ramune

Jeśli już mówimy o słodkościach, to należy także wspomnieć o słodkich napojach. Pierwszym z nich jest popularne w Japonii ramune. 

Ramune to napój gazowany, który ma wiele różnych smaków. Dlatego też na pewno znajdziesz swój ulubiony. Jednak nie jest popularny tylko dzięki smakowi. Wszystko za sprawą charakterystycznej butelki, która przyciąga wzrok. 

Butelka ramune nie jest standardowa. Na górze posiada specjalną komorę, do której po otworzeniu napoju gazowanego wlatuje szklana kulka. Dzięki niej woda nie wyleje się z butelki, nawet jeśli się przechyli. Czy kulka dobrze działa? Nie do końca, ponieważ nawet po przechyleniu pojemnika z napojem może się wylać. Jest to jednak coś niespotykanego i na pewno taka forma przykuwa uwagę niejednego turysty. 

Ramune -azjatyckie słodycze
Ramune – popularny napój gazowany z charakterystyczną butelką. Źródło: Oficjalna strona producenta Crown Trading. 

2. Mogu Mogu

Kolejnym napojem popularnym na Dalekim Wschodzie jest Mogu Mogu. 

Mogu Mogu to zdrowy napój. Składa się z wody, soku, a także z kawałków galaretki kokosowej, które pływają w napoju. Dzięki kolorowym opakowaniu oraz pływającej galaretce podbił serca wielu osób na całym świecie. 

Co więcej, Mogu Mogu jest niskokaloryczne, wspomaga układ odpornościowy, a także jest bezpieczny dla alergików. 

Mogu Mogu - azjatyckie słodycze
Mogu Mogu – słodki i zdrowy napój z kawałkami galaretki kokosowej.

W krajach Dalekiego Wschodu jest jeszcze wiele pysznych i ciekawych słodkości. Tutaj przedstawiliśmy te najbardziej popularne. Warto je spróbować, ponieważ niektóre z nich mogą zaskoczyć cię wyjątkowym smakiem (np. fasola adzuki).