Makaron jada się bardzo często. Wszystko dlatego, że jest prosty w przygotowaniu. Wystarczy tylko wrzucić go do gotującej się wody i po kilku minutach jest gotowy do spożycia. Przez to, że jest on bardzo często wykorzystywany w kuchni, można zadać sobie pytanie: czy makaron jest zdrowy? Na to pytanie odpowiemy Ci właśnie w tym artykule, a także pokażemy, jakie rodzaje najlepiej wybrać!
Czy makaron jest zdrowy?
Powszechnie uważa się, że jeśli chcesz zrzucić zbędne kilogramy, powinieneś unikać makaronu, ponieważ jest on bardzo kaloryczny. Jednak, jak się okazuje, nie jest on też tak bardzo kaloryczny, jak wszyscy uważają. Makaron sam w sobie nie jest zły, należy jednak uważać na dodatki.
Mimo to należy uważać, aby nie spożywać go zbyt dużo, ponieważ jest on w szczególności źródłem węglowodanów w diecie.
Zdrowy makaron – jaki wybrać?
Makaron pełnoziarnisty
Jeśli chcesz wprowadzić zdrowszą wersję makaronu do swojej diety, zdecyduj się na pełnoziarnisty. Bardzo łatwo go rozpoznać, ponieważ jest dużo ciemniejszy od zwykłego makaronu oraz dość twardy.
Jest bogaty w wiele bardzo ważnych składników odżywczych, które są niezbędne dla naszego organizmu. Zawiera błonnik, który odpowiada między innymi za regulację pracy jelit i odpowiedni metabolizm. Błonnik także przeczyści jelita, dzięki czemu ułatwi wypróżnianie.
Co więcej, makaron pełnoziarnisty jest idealną opcją dla osób, które chcą zrzucić parę kilogramów, ponieważ sprzyja odchudzaniu przez wcześniej wspomniany błonnik, który zapewnia sytość przez dłuższy czas. Posiada także wiele minerałów m.in. żelazo, cynk, potas, fosfor oraz witamin z grupy B.
Makaron pełnoziarnisty poleca się także osobom, które mają podwyższony poziom cukru we krwi. Wszystko przez to, że charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym.
Makaron z pszenicy durum
Durum to rodzaj pszenicy, którą określa się także mianem “makaronowej”. Dlatego też wykorzystywana jest do produkcji makaronu. Produkty wykonane z tej pszenicy są zdrowsze od zwykłej białej mąki.
Makaron z pszenicy durum jest idealnym źródłem węglowodanów, dlatego też dania są sycące, przez co przez długi czas nie doskwiera Ci głód. Makaron z pszenicy durum, tak samo jak pełnoziarnisty zawiera błonnik. Błonnik wspomaga przede wszystkim pracę układu pokarmowego.
Poprzez spożycie tego makaronu dostarczysz organizmowi witamin z grupy B, które wpływają m.in. pozytywnie na układ nerwowy oraz skórę i włosy. Dostarcza także potrzebne pierwiastki, takie jak: wapń, cynk, potas oraz magnez.
Makaron owsiany
Makaron owsiany należy do jednych z ekologicznych odmian. Dzięki jego spożywaniu możesz dostarczyć do organizmu wystarczającą ilość białka, a także błonnika. Dzięki temu zapewnia uczucie sytości. Makaron owsiany wpływa także pozytywnie na wzmocnienie odporności organizmu.
Spożywając go, możesz mieć pewność, że do Twojego organizmu będą dostarczone wartości odżywcze, witaminy oraz mikroelementy, takie jak: żelazo, magnez, wapń czy cynk. Jeśli chodzi o witaminy, to tak samo jak w przypadku pełnoziarnistego makaronu króluje tu grupa B.
Wybierz odpowiedni makaron do swojej diety
Przed wyborem odpowiedniego makaronu warto spojrzeć na jego skład. Jest to przede wszystkim wskazane, jeśli jesteś na diecie.
Kiedy chcesz schudnąć, najlepiej jest wybrać produkty najmniej kaloryczne. W przypadku nietolerancji glutenu szukaj produktów z przekreślonym kłosem, które świadczą o tym, że nie zawierają tego uczulającego białka i są bezpieczne dla osób z celiakią.
Idealną opcją jest makaron gryczany, który nie tylko jest jednym z najzdrowszych makaronów. Wszystko dlatego, że w swoim składnie nie ma glutenu, jest mało kaloryczny, a także zawiera dużo wartościowych białek. Co więcej, ma także niski indeks glikemiczny. Makaron gryczany powinien być spożywany także przez osoby, które chorują na nadciśnienie, cukrzycę lub są otyłe.
Czy kształt makaronu ma znaczenie?
Kształt makaronu nie ma znaczenia i nie wpływa na jego właściwości odżywcze. Pamiętaj, że wszystko zależy od składu. Dlatego nieważne czy wybierzesz makaron orzo, spaghetti, tagliatelle czy lasagne, wszystko zależy od tego, z czego został wykonany.
Jak zdrowo gotować makaron?
Za najzdrowszy makaron uważa się ten al dente, czyli taki, który jest lekko niedogotowany i sprężysty. Co więcej, zamiast soli do osolenia wody można dodać różnego rodzaju przyprawy, które sprawią, że sam makaron będzie zdrowszy.
Jak sam widzisz, makaron nie jest jednak taki straszny. Wszystko zależy od tego, jaka jest Twoja dieta, a także, aby spożywać go rozsądnie. Jeśli chcesz, zjeść zdrowo postaw na makaron pełnoziarnisty, gryczany lub z pszenicy durum. Skosztuj ich wszystkich i wybierz swój ulubiony.