Japonia to niezwykły kraj pełen zaskakujących tradycji, kultury, a także kulinariów. Wybierając się do kraju kwitnącej wiśni, musisz mieć na uwadze, że możesz spotkać się z wieloma daniami, których wcześniej nie znałeś. Kraj różni się nie tylko kulturą, ale także i sposobem, w jaki przyrządzane są dania.
Japonia jest krajem położonym u wschodnich wybrzeży Azji, którego stolicą jest jedno z najbardziej zaludnionych miast na świecie Tokio. Obszar jest podzielony na 47 prefektur. Aby w prosty sposób zrozumieć czym jest prefektura, to można ją porównać do polskiego województwa.
Z racji tego, że Japonia jest niezwykły krajem, to w każdej z 47 prefektur wyróżnia się dania, które są najbardziej popularne w każdej z nich. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jakie potrawy królują w prefekturach w Japonii, to dobrze trafiłeś!
W tym artykule przedstawimy Ci 6 dań, których musisz skosztować, odwiedzając daną prefekturę w Japonii, a także dowiesz się kilku podstawowych informacji, o danym obszarze!
1. Prefektura Tokio (13,96 miliona mieszkańców) – Monjayaki
Prefektura Tokio jest najbardziej zaludnioną częścią Japonii. Nic dziwnego, ponieważ to właśnie miasto jest stolicą tego państwa. To tutaj pracuje prawie 10% ludzi z całego kraju. Ten obszar jest znany z wysokiej klasy restauracji, Tokyo Tower, a także z Shibuya Crossing, które jest charakterystyczne i można je zobaczyć na pocztówkach z tego miejsca.
Najbardziej popularnym daniem dla tego regionu jest monjayaki (jap. もんじゃ焼き). Japońska nazwa na pewno nie zdradza, czym jest to danie. Jest to pewnego rodzaju japoński placek, który smaży się na patelni.
Ciasto przygotowuje się z mąki, która miesza się z wodą lub sosem Worcestershire. Na smażące się ciasto dodaje się kapustkę, wieprzowinę, ser, a nawet makaron ramen. Danie bardzo przypomina popularne w całej Japonii okonomiyaki, jednak jest bardziej płynne jeśli chodzi o strukturę.
Danie to pochodzi dokładnie z regionu Kantō, czyli z obszaru, który znajduje się wokół stolicy Japonii, czyli Tokio.
2. Prefektura Osaka (8,823 miliona mieszkańców) – Takoyaki
Osaka jest drugim pod względem wielkości miastem w Japonii. Ta prefektura posiada wielu pracowników, którzy pracują w branży komunikacyjno-informacyjnej. Jeśli chodzi o zabytki ten region jest znany najbardziej z przepięknego zamku z Osace, a także z Universal Studio Japan, który jest odwiedzany przez wiele osób. Jest popularne ze względu na atrakcje, a także dlatego, że otwierane są theme parks. Najczęściej nawiązują do najbardziej popularnych anime.
W prefekturze Osaka najpopularniejszym daniem jest takoyaki (jap. たこ焼き). Takoyaki to potrawa o charakterystycznym kształcie kulek, które mają około 3-5 cm średnicy. Wykonuje się je z ciasta i ośmiornicy.
Przygotowane kulki smaży się i potem podaje wraz ze specjalnym sosem, który nadaje odpowiedni smak.
Jeśli chodzi o nazwę tego dania, to pochodzi od dwóch japońskich słów: ‘tako’ oznacza ‘ośmiornica’, a “yaki’ oznacza ‘grillowanie, smażenie’. Dlatego jeśli ktoś zna język japoński, nie będzie miał problemu z odgadnięciem, czym jest to danie.
3. Prefektura Ishikawa (1,141 miliona mieszkańców) – Jibuni
Prefektura Ishikawa jest dużo mniejsza od Tokio, ale ma także wiele atrakcji i jest znana turystom. Posiada wiele miejsc, które można odwiedzić, a także może poszczycić się swoim środowiskiem naturalnym. Jest tam dużo osób, które zajmują się japońskim rękodziełem. Region jest położony nad oceanem, dlatego słynie ze świeżych owoców morza, w szczególności z krabów.
Jednak najpopularniejszym i najbardziej charakterystycznym daniem w tej prefekturze jest jibuni (jap. 治部煮). Tradycyjnie przygotowuje się je z kaczki, a także z warzyw i glutenu pszennego. Wszystkie składniki podaje się w gęstym sosie.
Gluten pszenny, który dodaje się do dania, poprawia smak, a także zagęszcza zupę. Potrawa ma słodko-pikantny smak. Bardzo często mięso posypuje się mąką pszenną, gotuje, a następnie dodaje się wasabi, który doskonale łączy się z miękkim i delikatnym mięsem.
4. Prefektura Hokkaido (5,281 miliona mieszkańców) – Jingisukan
Prefektura Hokkaido jest największą prefekturą w całej Japonii (około ⅕ całej powierzchni kraju). Ten region charakteryzuje się przede wszystkim chłodnym klimatem, a także górami i wulkanami. Najbardziej popularnym miastem w tej prefekturze jest Sapporo. Jest nie tylko centrum turystycznym, ale także przemysłowym i handlowym.
Najpopularniejszym daniem w tej części kraju jest jingisukan (jap. ジンギス汗). Jest to potrawa, którą przygotowuje się z jagnięciny lub baraniny. Mięso smaży się wraz z warzywami na dużej patelni. Patelnia, na której przyrządza się jingisukan jest specyficzna, ponieważ jej środek jest wypukły.
Danie stało się bardzo popularnie po wojnie, ponieważ zaczęto częściej wykorzystywać mięso owcze, co doprowadziło do spopularyzowania tej potrawy. Wcześniej było daniem typowo robotniczym, jednak teraz jedzą je wszyscy bez wyjątków.
5. Prefektura Nagasaki (1,314 miliona mieszkańców) – Chanpon
Nazwa prefektury na pewno kojarzy się z II wojną światową, ponieważ to właśnie na Hiroszimę i Nagasaki zostały zrzucone bomby atomowe. Jednak to miejsce, to nie tylko atak atomowy, ale także piękne budynki, przybrzeżne wyspy, wulkany, a także popularne w Japonii gorące źródła (onsen, jap. 温泉).
Charakterystycznym daniem dla tego regionu jest chanpon (jap. ちゃんぽん). Jest to zupa makaronowa, która należy do jednej z odmian popularnego całym kraju ramenu. Oprócz makaronu znajduje się w niej jeszcze wieprzowina, różnego rodzaju warzywa, a także owoce morza.
Dzięki temu, że chanpon ma dużą ilość składników, to charakteryzuje się dużą ilością składników odżywczych. Ma bogaty smak i aromat. Jako ciekawostkę można dodać, że danie inspirowane jest kuchnią chińską.
6. Prefektura Okinawa (1,457 miliona mieszkańców) – Okinawa soba
Prefektura Okinawa charakteryzuje się przede wszystkim pięknym oceanem i plażami, które przyciągają wielu turystów. To raj dla osób, które kochają nurkować, ponieważ w oceanie znajduje się wiele koralowców oraz morskich jaskiń. Co ciekawe, to właśnie w tej prefekturze, a dokładnie w mieście Okinawa powstało popularne na całym świecie karate.
Charakterystycznym daniem dla tego regionu Japonii jest okinawa soba (jap. 沖縄そば). Jest to zupa z makaronem, kolejna odmiana popularnego ramenu. Ważnym elementem tej zupy są żeberka wieprzowe, które są słodkie, delikatne i rozpływają się w ustach.
Makaron soba oryginalnie jest robiony z mąki pszennej i gryczanej. W przypadku okinawa soby makaron jest jajeczny i bardziej przypomina zwykły makaron stosowany do ramenu.
Jako ciekawostkę można dodać, że danie to już od dawna gości w kuchni japońskiej, ponieważ pierwsze zapiski na temat tej potrawy pochodzą z 1902 roku. Jednak dopiero w latach 60 zyskał popularność.
Tym daniem kończymy przygodę w kraju kwitnącej wiśni. Poznaliśmy 6 prefektur, a także ich charakterystyczne potrawy, których podczas pobytu w Japonii trzeba spróbować. Dzięki temu można zobaczyć, jak różnorodne są potrawy w tym państwie. Dlatego też odwiedzając go, warto ich skosztować i poznać prawdziwy smak danego regionu.